Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μητσοτάκης και Ευρωπαίοι σήμερα στον Έβρο

Μητσοτάκης και Ευρωπαίοι σήμερα στον Έβρο

Μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel

Με την κατάσταση στον Έβρο να παραμένει έκρυθμη αλλά και τις προσφυγικές ροές να αυξάνονται στα νησιά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί μια συμβολική κίνηση, καθώς θα συναντηθεί με Ευρωπαίους αξιωματούχος που όλο αυτό το διάστημα της κρίσης έχουν περιοριστεί στο να εκφράζουν μόνο στα λόγια τη συμπαράστασή τους και όχι έμπρακτα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα (Τρίτη) στον Έβρο, έχοντας στο πλευρό του Ευρωπαίους αξιωματούχους σε μια χρονική συγκυρία που η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για το προσφυγικό έχει καταρρεύσει μετά τη μονομερή κίνηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, να οδηγήσει χιλιάδες απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

 «Το ηθικό είναι ακμαιότατο, κάνουμε τη δουλειά μας, όλη η κοινωνία ενωμένη, καθώς είναι εθνική η προσπάθεια, δεν θα περάσει κάνεις παράνομα», ανέφερε ο πρωθυπουργός στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να εκβιάζεται και δεν θα εκβιαστεί. «Τα σύνορα της Ελλάδας, είναι σύνορα της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στους κατοίκους της περιοχής κατά τη συνάντηση που είχαν το πρωί.    «Ο Έβρος είναι πάντα όρθιος και η Θράκη πάντα όρθια», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ευχαριστώντας τις Ένοπλες δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και τους κατοίκους που «βάζουν πάντα πλάτη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Σχετικά με το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού και των επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ αύριο στον Έβρο η κυβέρνηση ενημέρωσε τα εξής:

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι θα αφιχθούν στην Αλεξανδρούπολη στις 13:05 ώρα Ελλάδος, όπου θα τους υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα θα φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ντάβορ Μποζίνοβιτς, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επίσκεψη στον Έβρο.

Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14:15 θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στις 15:30, ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Μισέλ , κα. Φον ντερ Λάιεν και κ. Σασόλι , θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών.

Στις 17:30 ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αλεξανδρούπολη.

 

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έκανε τις εξής αναρτήσεις στο Twitter:

«Our national security council has taken the decision to increase the level of deterrence at our borders to the maximum. As of now we will not be accepting any new asylum applications for 1 month. We are invoking article 78.3 of the TFEU to ensure full European support».

2. «The borders of Greece are the external borders of Europe. We will protect them. I will be visiting the #Evros land border with Turkey along with Charles Michel @eucopresident on Tuesday. Once more, do not attempt to enter Greece illegally - you will be turned back»

Ακολουθεί ανεπίσημη μετάφραση:

1. "Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αποφάσισε να αυξήσει στο μέγιστο το επίπεδο αποτροπής στα σύνορά μας. Ξεκινώντας από τώρα, δεν θα δεχόμαστε νέες αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα. Επικαλούμαστε το άρθρο 78.3 της Συνθήκης για την ΕΕ για να εξασφαλίσουμε πλήρη ευρωπαϊκή στήριξη"

2. "Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφθώ τα χερσαία σύνορα του Έβρου μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel την Τρίτη. Επαναλαμβάνω: μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα - θα γυρίσετε πίσω".

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις