Back to Top
#TAGS Κορωνοϊός Επίδομα 800 ευρώ Πατρών-Πύργου Έβρος
Εξάπλωση κορωνοϊού Χάρτης

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ποιος ήταν ο Γραμματέας του ΕΑΜ Μιχάλης Βασιλάκης που έφυγε από τη ζωή

Ποιος ήταν ο Γραμματέας του ΕΑΜ Μιχάλης Βασιλάκης που έφυγε από τη ζωή
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

Όσοι τον γνώριζαν κάνουν λόγο για μία σπουδαία προσωπικότητα

Ως μία σπάνια ψυχή με συναίσθημα και γνώση χαρακτηρίζουν τον Μιχάλη Βασιλάκη, άνθρωποι που τον γνώριζαν και έζησαν μαζί του. Κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο που ήταν βαθιά αγωνιστής και που πάλευε για αυτά που πίστευε.

Οι σπουδές στην Πάτρα, το ΚΚΕ και το ΕΑΜ

Γεννήθηκε στο Μιράμπελο της Κρήτης, ήρθε όμως στην Πάτρα ως φοιτητής και σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο. Μάλιστα στο πανεπιστήμιο εργάστηκε και ως διδακτικό προσωπικό όμως στην πορεία αφού αποχώρησε από το ΚΚΕ στο οποίο ήταν σημαίνον στέλεχος εργάστηκε κυρίως ως οικοδόμος και από το 1985 ήταν γραμματέας του ΕΑΜ.

Ήταν τότε που κάποια στελέχη και μέλη του ΚΚΕ αποχωρήσαν και κάποια διαγράφηκαν λόγω διαφωνιών με την τότε ηγεσία.

Το πιο δυναμικό κομμάτι των διαφωνούντων ήταν στην Πάτρα υπό τον Μιχάλη Βασιλάκη. Κάπως έτσι το ΕΑΜ ξεπήδησε από την Πάτρα.

Η οικογένεια, η φιλία με τον Νίκο Τεμπονέρα και ο αγώνας μετά τη δολοφονία του

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ένωσε τη ζωή του με τη σύντροφο του Ουρανία Μπίρμα. Οι δυο τους απέκτησα μία κόρη, την Μαρία, που σπουδάζει ιατρική στην Κρήτη.

Αδελφικός φίλος και συναγωνιστής του ήταν ο Νίκος Τεμπονέρας καθώς πάλευαν μαζί γι’αυτά που πίστευαν, όπως αναφέρει στο thebest.gr o δικηγόρος Δημήτρης Ρήγας.

«Η μάχη που έδωσε μετά τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα ο Μιχάλης, ήταν να τιμωρηθούν οι ηθικοί αυτουργοί. Άλλωστε το ποιοι ήταν οι φυσικοί αυτουργοί δεν αμφισβητήθηκε. Ήθελε να δικαστούν και οι ηθικοί αυτουργοί, όπως ο τότε νομάρχης αλλά και η αστυνομική διεύθυνση που δε σταμάτησαν αυτό που θα ερχόταν. Ήταν αγαπημένοι φίλοι και κάθε φορά που μιλούσε για τον Νίκο Τεμπονέρα προκαλούσε μεγάλη συγκίνηση. Ήταν μία πεντακάθαρη προσωπικότητα που συναντάς σπάνια» αναφέρει.  

Να σημειώσουμε ότι ο Μιχάλης Βασιλάκης δεν έλειψε ούτε μέρα επί μήνες από τις δίκες σε Βόλο και Λάρισα (Εφετείο).

Και ο δικηγόρος Θανάσης Αμπατζής μίλησε συγκινημένος στο thebest.gr αναφέροντας ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο που εφάρμοζε αυτά που πίστευε.

«Η ιδεολογία του ήταν κανόνας. Άφησε μία παραδοσιακή καριέρα για να ακολουθήσει την ιδεολογία του. Δούλεψε ακόμα και ως εργάτης γης… έμεινε πιστός στις απόψεις του. Επέλεξε να μοιραστεί τη ζωή του με μία γυναίκα που του ταίριαζε και απέκτησε μία κόρη που πέτυχε να μπει στην Ιατρική. Ήταν ένας άνθρωπος που άφησε το στίγμα του στην πόλη και πολλοί πατρινοί είτε ήταν μαζί του ήταν απέναντι του θα θυμούνται ότι πρόσφερε σε αυτή την πόλη.

Την απώλεια του Νίκου Τεμπονέρα την βίωσε έντονα. Οι καταθέσεις του στις δίκες που έγιναν ήταν συγκλονιστικές. Στάθηκε δίπλα στην οικογένεια του και έδωσε μάχη για να λάμψει η αλήθεια» αναφέρει.

 

Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, στο αίθριο του Α΄ Νεκροταφείου Πατρών.

Συλλυπητήρια μηνύματα

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Δήμαρχο Πατρέων
Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο του Μιχάλη Βασιλάκη και συλλυπείται θερμά για την απώλειά τους, την σύζυγό του, πρώην δημοτική σύμβουλο Ουρανία Μπίρμπα, την κόρη τους Μαρία και τους οικείους του.

Γρηγόρης Αλεξόπουλος: Ο Μιχάλης Βασιλάκης ήταν ένας αγωνιστής της ζωής και των ιδεών

Ο επικεφαλής της παράταξης  «Πρωτεύουσα ξανά!» Γρηγόρης Αλεξόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο του Γραμματέα του ΕΑΜ Πάτρας Μιχάλη Βασιλάκη.

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο ενός αγωνιστή της ζωής και των ιδεών. Ο Μιχάλης Βασιλάκης υπήρξε ένας άνθρωπος  συνεπής στις απόψεις και τις αξίες του, σε όσα πρέσβευε και υπηρετούσε.

Εύχομαι θερμά συλλυπητήρια στη σύντροφο της ζωής του Ουρανία Μπίρμπα, την κόρη του Μαρία, τους φίλους και τους συναγωνιστές του. 

Και ο δικηγόρος Νίκος Τσούκαλης αποχαιρέτησε τον Μιχάλη Bασιλάκη με ένα μήνυμα στο facebook.

«Eνας ανιδιοτελής άνθρωπος, συνεπής αγωνιστής της Αριστεράς και της ζωής, ευπροσήγορος συνομιλητής και αδαμάντινος χαρακτήρας. Μοναδική του μέριμνα, η διατήρηση στη συλλογική μνήμη του συντρόφου του, Νίκου Τεμπονέρα.

Ειλικρινή συλλυπητήρια στη σύντροφό του Ουρανία (Μπίρμπα) και την κόρη του.
Καλό κατευόδιο, Μιχάλη!!».

Ειδήσεις