Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

SPOTLIGHT

/

Ο Κώστας Σπυρόπουλος και το συμβάν που του έτυχε με το "Toc Toc" παίζοντας στη Θεσσαλονίκη

Ο Κώστας Σπυρόπουλος και το συμβάν που τ...

Η επιτυχημένη παράσταση που σατιρίζει τις ιδεοψυχαναγκαστικές μας διαταραχές, παίζεται 31/1 και την 1η και 2/2/2020 στο Πάνθεον

H διασκεδαστική παράσταση «Toc Toc» είναι και πάλι για ένα 3ήμερο στην Πάτρα, στο Πάνθεον, (την Παρασκευή 31/1, το Σάββατο ½ και την Κυριακή 2/2 στις 21:15) και η «ψυχή» και ιθύνως νους της παράστασης, ο Κώστας Σπυρόπουλος αποκάλυψε κάτι που συνέβη στην παράσταση που όμοιο του δεν του είχε ξανατύχει.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη του, «ο καθένας από τους ήρωες αντιμετωπίζει μία ψυχαναγκαστική διαταραχή. Ένας από τους ήρωες που τον ερμηνεύει ο Δημήτρης Σταρόβας έχει το χαρακτηριστικό ότι βρίζει και γαυγίζει. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτό κάνουν βρυχηθμούς & φωνές που δεν αναγνωρίζεις. Στην εξέλιξη είναι πολύ επιθετικοί αλλά το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι βρίζουν και δεν μπορούν να σταματήσουν.

Κάποια στιγμή στο Ράδιο Σίτυ στη Θεσσαλονίκη υπήρξε ένα παιδί 16 χρονών που φώναζε. Θεώρησα ότι είναι κάποιος ατίθασος και πρέπει να φύγει από την αίθουσα. Ειδοποίησα και το είπα και στον κόσμο. Μου είπαν τελικά ότι είναι ένα παιδί που πάσχει από αυτό και συνοδεύεται από τη μητέρα του. Τους κάλεσα στο καμαρίνι στο διάλειμμα. Η μητέρα μου είπε ‘σας παρακαλώ μην μας διώχνετε, θέλω το παιδί να δει την παράσταση’. Του μίλησα για τη δουλειά μου, ότι η παρεμβατικότητα είναι άκυρη σε αυτή την περίπτωση. Ότι βλέπει είναι προγραμματισμένο, “γεωμετρημένο” και το κομμάτι του αυθορμητισμού είναι πολύ μικρό.

‘Θα σε παρακαλούσα να μας βοηθήσεις για να μπορέσουμε να κάνουμε την παράσταση και να την παρακολουθήσεις’. ‘Κύριε Σπυρόπουλε’, μου είπε, ‘θα παίρνω το μπουφάν κάθε φορά που μου έρχεται αυτό και θα το βάζω στο πρόσωπο μου’. Προλογίζω στον κόσμο αυτό που έγινε και τους λέω ότι θέλω και εσείς να τον βοηθήσετε. Ακούγαμε κατά τη διάρκεια της δεύτερης πράξης ένα μακρινό ήχο που δεν τον καταλάβαινες καν. Αυτό περιγράφει & το έργο, ότι μέσα από την αγάπη και την κατανόηση αυτής της ομάδας, σταματούν για κάποια δευτερόλεπτα τα τικ τους. Από μια ομαδική ψυχοθεραπεία που προτείνει στο έργο ένας από τους ασθενείς, σταματούν τα τικ μέσω της αγάπης και της επαφής και βλέπω μπροστά μου να βιώνω το θέμα του έργου. Η θεματολογία του έργου έγινε ζωή. Αυτό ειλικρινά δεν μου έχει συμβεί ποτέ με κανένα έργο».

Ο Κώστας Σπυρόπουλος ξεκίνησε την πορεία του κοντά στην αξέχαστη Αλίκη Βουγιουκλάκη, στην παράσταση «Λίγο πιο νωρίς λίγο πιο αργά» που είχε κάνει μεγάλη επιτυχία την περίοδο 1987, 1988.

Όσο για το στοιχείο που έλκει το κοινό όλα αυτά τα χρόνια και συμβάλλει στην επιτυχία της παράστασης «Toc Toc», ο Κώστας Σπυρόπουλος ανέφερε πως «τα τελευταία 30 χρόνια ο άνθρωπος ζει με το ρήμα ‘τι είμαι’ και όχι με το ‘τι έχω’. Προσπαθεί να καταλάβει ποιος είναι, από που έρχεται, την ταυτότητα του, θέλει να καταλαβαίνει την ψυχή του. Αυτό σημαίνει ότι ψάχνει περισσότερο τον εαυτό σου. Το καλό είναι ότι αποκτάς μια αυτογνωσία, μια συνείδηση, προσπαθείς να καταλαβαίνεις κώδικες για να αναλύεις τον χαρακτήρα σου. Οι χαρακτήρες ακολουθούνται από συμπεριφορές. Βρισκόμαστε στις μέρες της ψυχολογίας. Όταν συνειδητοποιείς ότι έχεις μια επαναλαμβανόμενη συνήθεια από το χτυπάω το ξύλο ή ότι περνάω από το συγκεκριμένο πεζοδρόμιο για να πάω στη δουλειά μου, ότι καθαρίζω τρεις- τέσσερις φορές το ίδιο σημείο αναρωτιέσαι ‘γιατί το κάνω και τι είναι αυτό που με κάνει να μη μπορώ να το αποφύγω’. Υπάρχει η λεγόμενη ιδεοληψία που μπαίνει μια ιδέα στο μυαλό σου και αρχίζει ο καταναγκασμός και εσύ αρχίζεις και λειτουργείς με αυτό. Αν γιγαντωθούν αρχίζει η παραγωγικότητα σου και μειώνεται.

Το έργο επειδή στοχεύει στην αποδόμηση όλων αυτών, στοχεύει στο να γελάσεις με αυτό που έχεις, γι’αυτό ευφραίνει τους θεατές. Λέει ότι ουσιαστικά αυτό που κάνουμε είναι ένα παιχνίδι, δεν είναι και τόσο σοβαρό αυτό που μας συμβαίνει. Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε».

H παράσταση "Toc Toc" του Laurent Baffie σε σκηνοθεσία Κώστα Σπυρόπουλου παρουσιάζεται στο Πάνθεον με τη ανανεωμένη διανομή της.

Παίζουν οι: Κώστας Σπυρόπουλος, Χρύσα Ρώπα, Δημήτρης Σταρόβας, Μαίρη Σταυρακέλλη Ιωάννης Αθανασόπουλος, Στέλλα Κωστοπούλου και η Εβελίνα Καραπάνου.

Το τραγούδι της παράστασης «Αγάπη ρε...» ερμηνεύει ο Πάνος Κιάμος σε μουσική Γιώργου Σαμπάνη και στίχους Νίκου Γρίτση.

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος €20

Εκπτωτικό €15 (Φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ)

Προπώληση: viva.gr και στο ταμείο του Πάνθεον, 2610 325 778.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Spotlight