Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Ο ΕΦΚΑ υποχρεούται να καλύπτει τα νοσήλεια σε ιδιωτικό νοσοκομείο - Οι όροι και οι προϋποθέσεις

Ο ΕΦΚΑ υποχρεούται να καλύπτει τα νοσήλε...

Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

ποχρεωμένος θα είναι ο ΕΦΚΑ να καλύπτει ολόκληρο το ποσό της της νοσοκομειακής περίθαλψης που πληρώνουν οι πολίτες σε ιδιωτικές νοσοκομειακές μονάδες, ακόμη και αν δεν είναι συμβεβλημένες με τον ασφαλιστικό φορέα. Βασική προϋπόθεση είναι το περιστατικό να είναι επείγον, ενώ στα δημόσια νοσοκομεία ή κλινικές θα πρέπει να μην έχει βρεθεί κλίνη ή να μην υπάρχουν οι απαραίτητες σύγχρονες μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας ή την δεδομένη στιγμή να μην λειτουργούν τα ιατρικά μηχανήματα για την περίθαλψη  ασθενών.


Την απόφαση εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας με αφορμή την υπόθεση ενός νεογνού. Ειδικότερα, η σύζυγος ενός ασφαλισμένου εισήχθη εκτάκτως τον Μάιο του 2004 σε μαιευτήριο λόγω ρήξης θυλακίου. Δύο μέρες μετά γέννησε ένα αγοράκι, το οποίο εισήχθη σε μονάδα εντατικής παρακολούθησης νεογνών, λόγω προωρότητας σε ιδιωτικό μαιευτήριο. Το μωρό, δύο μήνες περίπου μετά, εξήλθε από την εν λόγω ιδιωτική  μονάδα, όταν βρέθηκε κενή θερμοκοιτίδα στο γενικό νοσοκομείο παίδων η «Αγία Σοφία». Το σύνολο των  νοσηλειών   του μωρού στην ιδιωτική μονάδα από 24.5. έως 29.6.2004, ανήλθαν σε 24.370 ευρώ, καθώς αντιμετώπιζε προωρότητα, αναπνευστική ανεπάρκεια και μετεωρισμό κοιλίας.

Ο ασφαλιστικός φορέας, δέχθηκε αν και δέχτηκε ότι επρόκειτο για επείγον περιστατικό, αρνήθηκε να καταβάλλει όλο το ποσό, επικαλούμενος το τιμολόγιο της ισχύουσας κρατικής διατίμησης για τα νοσηλεία σε ιδιωτικά θεραπευτήρια του εσωτερικού. Τελικά, ενέκρινε στον ασφαλισμένο μόνο το ποσό των 8.599 ευρώ για τη δαπάνη νοσηλείας. Στην συνέχεια ο ασφαλισμένος πατέρας άσκησε ένσταση, ζητώντας το υπόλοιπο ποσό που είχε καταβάλλει για τα νοσήλια του παιδιού. Ο ασφαλιστικός φορέας του έδωσε επιπλέον 5.500 ευρώ, αλλά ο ασφαλισμένος άσκησε νέα προσφυγή ζητώντας τα υπόλοιπα 10.278 ευρώ που είχε καταβάλλει, χωρίς αυτή να ευδοκιμήσει με αποτέλεσμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά τη συζήτηση της προσφυγής του έκρινε ότι ο ασφαλιστικός φορέας «υποχρεούται να παρέχει στους ασφαλισμένους του νοσοκομειακή περίθαλψη και όταν αδυνατεί αντικειμενικά προς τούτο, οφείλει να καταβάλει το σύνολο των δαπανών, στις οποίες αυτοί (σ.σ.: ασφαλισμένοι) υποβλήθηκαν εξαιτίας αυτής της αδυναμίας του και όχι να καταβάλει μόνο το ποσό της κρατικής διατίμησης».

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being