Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Δράσεις κατά των ανισοτήτων στην υγεία στην Πάτρα

Δράσεις κατά των  ανισοτήτων στην υγεία στην Πάτρα

Από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η 6η Υγειονομική Περιφέρεια με αφορμή εκδήλωση κατά των ανισοτήτων στην υγεία, αναφέρονται τα εξής: 

"Η απόλυτη προσβασιμότητα στην Δημόσια Υγεία αποτελεί πρωταρχικό στόχο της διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, η οποία είναι η πρώτη ΥΠΕ σ’ όλη τη χώρα που έχει «αγκαλιάσει» την Κοινή Δράση για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην Υγεία.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που υλοποιείται από την 6η ΥΠΕ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και στο οποίο συμμετέχουν 28 κράτη μέλη Ευρωπαϊκής Ενωσης με στόχο τη μεγαλύτερη ισότητα και δικαιοσύνη στον τομέα της Υγείας.

Η πρώτη σφαιρική παρουσίαση της δράσης «Joint Action HEALTH EQUITY EYROPE (JAHEE) Ανισότητες στην Υγεία» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η 6η ΥΠΕ στο πλαίσιο του 22ου Forum Ανάπτυξης, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του ξενοδοχείου «Αστήρ».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο βουλευτής Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας, ο οποίος ανέφερε πως η ΝΔ έχει θέσει το μεγάλο στοίχημα, τη μάχη της Υγείας, ενώ τόνισε πως παράλληλα καλείται να θέσει στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη την αξία της πρόληψης και να την νομοθετήσει. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όταν πρόκειται να λυθούν προβλήματα».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης στη συνέχεια επισήμανε την σπουδαιότητα των στρατηγικών πολιτικών που μειώνουν τις ανισότητες στην υγεία, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε χρόνια σε στρεβλώσεις και ελλείμματα, δεν μπορούμε να κλείνουμε μάτια ή να εθιζόμαστε στην μιζέρια. Το σύνθημά μας είναι ένα άμεσα και αποτελεσματικά με γνώμονα τη συνεργασία».

Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης υπογράμμισε πως «η μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της Υγείας μεταξύ ομάδων διαφορετικής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης πρέπει να αποτελούν το κύριο μέλημα του κράτους. Εμείς, είμαστε εδώ για να κάνουμε πράξεις με στόχο την απόλυτη προσβασιμότητα του συνόλου των στην Δημόσια Υγεία».

Τόνισε, πως το πρόγραμμα έχει στόχο να βελτιώσει τον προγραμματισμό και την ανάπτυξη των πολιτικών για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην υγεία σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, να υλοποιήσει παρεμβάσεις (πιλοτικές/ κεντρικές), που να παρέχουν τις καλύτερες δυνατότητες αντιμετώπισης των ανισοτήτων σε κάθε συμμετέχον κράτος, να ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών προς αυτήν την κατεύθυνση, να διευκολύνει την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των κρατών μελών καθώς επίσης και την μεταφορά των καλών πρακτικών».

Υπογράμμισε ότι για την επιτυχία αυτής της προσπάθειας απαιτείται η συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφέρεια στην κατεύθυνση της υλοποίησης δράσεων και παρεμβάσεων που θα πραγματοποιηθούν το προσεχές διάστημα.

«Οι ανισότητες στην Υγεία είναι άδικες και η αντιμετώπισή τους πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα» ανέφερε ο Καθηγητής Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Παν/μίου Πατρών Απόστολος Βανταράκης παρουσίασε τη νέα δράση της Ευρώπης.

Όπως είπε, «οι ανισότητες και οι αδικίες επιμένουν μεταξύ και μέσα στις χώρες. Νέες προκλήσεις  αποτελεί η ύφεση και η μετανάστευση δημιούργησαν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Στην χώρα μας όμως δεν υπάρχουν δείκτες».

Για το εν λόγω πρόγραμμα στο οποίο εταίρος είναι το Εργαστήριο Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Παν/μίου Πατρών που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2018 και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2021, ανέφερε πως συμμετέχουν 25 χώρες με στόχο την «ισότητα στην υγεία» στην καρδιά της αστικής διακυβέρνησης και του σχεδιασμού. Ζητούμενο, όπως είπε, είναι η προώθηση της ισότητας της υγείας μεταξύ των αγροτικών και των αστικών περιοχών μέσω της διαρκούς επένδυσης στην αγροτική ανάπτυξη, η αντιμετώπιση των πολιτικών αποκλεισμού και των διαδικασιών που οδηγούν στην αγροτική φτώχεια, η έλλειψη γηπέδων και η εκτόπιση ατόμων από τα σπίτια τους, καθώς επίσης η ανταπόκριση της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής στις κλιματικές αλλαγές και στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Εδωσε έμφαση στην ανάγκη της πρόληψης μέσα στα σχολεία.

Οι στόχοι είναι: 1ον) να σταματήσει η αύξηση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας στην Ευρώπη (κατά τη διάρκεια της ύφεσης), 2ον) Οι ανισοτήτες και αδικίες στον τομέα της υγείας να αποτελούν προτεραιότητα στο δημόσιο πρόγραμμα δράσης, 3ον) υλοποίηση συγκεκριμένες τοπικών/εθνικών δράσεων μέσω πρακτικών οδηγιών για πιο έμπειρα κράτη μέλη

Οι ομάδες-στόχοι πρώτης προτεραιότητας είναι οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως μετανάστες και πρόσφυγες, Άτομα με ειδικές ανάγκες, Άτομα με ψυχική ασθένεια, οι πολίτες της τρίτης ηλικίας, παιδιά, απογοητευμένοι άνθρωποι και ακολουθούν σε δεύτερο στάδιο οι άνεργοι. Οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν αφορούν στην ευαισθητοποίηση, προώθηση πληροφοριών, ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για κοινωνική και οικονομική στήριξη, ανθρώπινα δικαιώματα και ισότητα ευκαιριών

Γα τον τρόπο ενσωμάτωσης στις εθνικές πολιτικές και βιωσιμότητα μίλησε διεξοδικά ο Σπύρος Καταγής, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πολιτικών Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, ο οποίος ανέφερε πως η προαγωγή της υγείας μειώνει τις ανισότητες, βελτιώνει την ποιότητα ζωης, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας.

•         Για το Υγιεινό Περιβάλλον Διαβίωσης που διαδραματίζει θετικά την άρση των ανισοτήτων μίλησε ο προϊστάμενος της Γραμματείας ΕΛΚΕΑ της 6ης ΥΠΕ Γεώργιος Τσάπαλος. Οπως είπε θα συνεργαστούν με τις ΤΟΜΥ και με την Αυτοδιοίκηση για να ξεκινήσουν δράσεις με στόχο την εκπαίδευση των στελεχών και θα ενημερώσουν τα μέλη των ΚΑΠΗ με έμφαση στον ενεργό τρόπος ζωής, τη διατροφή, την άθληση, την πρόληψη και υποστήριξη στην ψυχική υγεία και εξέφρασε την πεποίθηση για τα θετικά αποτελέσματα.

Για τις Ανισότητες στην Υγεία και τους τρόπους για την πρόσβαση στην υγεία για ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού μίλησε ο Ευθύμιος Κλεομένης, υπάλληλος της 6ης ΥΠΕ Κλεομένης Ευθυμίου. Ανακοίνωσε πως σχεδιάζονται για τους επόμενους 18 μήνες τρεις δράσεις, η δημιουργία ενός Μητρώου Υγείας Μεταναστών, Κινητές Μονάδες Κάλυψης Εκτάκτων Αναγκών και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα δημοσίου τομέα για τη διαχείριση των μεταναστών – προσφύγων.

Η αναπληρώτρια Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών Μαρία Ζαφειροπούλου εστίασε στις πολιτικές υγείας μεταξύ των φορέων. Ανακοίνωσε, ότι προβλέπεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα η δημιουργια μητρώου καταγμάτων ευθραστότητας που θα υλοποιηθεί εντός του 18μήνου με την επιστημονική ευθύνη του καθηγητή Ορθοπαιδικής του ΠΓΝΠ Ηλία Παναγιωτόπουλο. Στόχος είναι η καταγραφή των ασθενών, να γίνει η επιλογή των ευπαθών ομάδων και να διασφαλιστεί η συνεργασία μεταξύ επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής μέριμνας.

Επίσης, αναφέρθηκε και στην δράση που αφοράηκαθώς επίσης την εκπαίδευση του προσωπικού «Βοήθεια στο Σπίτι» για τη διάγνωση ήπιων ψυχικών ασθενειών.

Ακολούθησε ομιλία από το μέλος της ομάδας έργου Μ. Ζωγοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην θετική μέχρι σήμερα πρώτη αξιολόγηση του έργου και ένας ζωηρός διάλογος με το ακροατήριο.

Κλείνοντας τις εργασίες της εκδήλωσης – τον συντονισμό της οποίας έκανε η δημοσιογράφος Μαρίνα Ριζογιάνννη, ο καθηγητής Υγιεινής Απόστολος Βανταράκης επισήμανε ότι μέσα από τη συλλογή πολύτιμου υλικού από την  περιοχή μας για την χάραξη πολιτικής που θα συμβάλλει στην άρση των ανισοτήτων στην καθημερινή πρακτική."

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being