Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

120 δόσεις: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα χρέη στην Εφορία

120 δόσεις: Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρ...

Όλες οι ευνοϊκές ρυθμίσεις

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων των οφειλετών προκειμένου να ενταχθούν στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση για τις 120 δόσεις. Οι οφειλέτες μπορούν να επισκεφθούν το λογαριασμό τους στο Taxisnet με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασής τους και στη συνέχεια πατώντας την επιλογή που αφορά στις ρυθμίσεις οφειλών να μπουν στην πλατφόρμα ακολουθώντας τη διαδικασία.

Σημειώνεται ότι η νέα ρύθμιση προβλέπει εκτός των άλλων μείωση τη ελάχιστης οφειλής στα 20 ευρώ από 30 ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη, μείωση του επιτοκίου στο 3% από 5% στην προηγούμενη καθώς και έως 120 δόσεις για τις επιχειρήσεις που έχουν βασική οφειλή ως 1 εκατ ευρώ.

Από την ερχόμενη εβδομάδα, αιτήσεις για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων θα μπορούν να υποβάλουν και όσοι είχαν ήδη ενταχθεί στην παλαιά ρύθμιση των 120 δόσεων.

Ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, με παλαιότερες δηλώσεις που είχε εξηγήσει ότι πρόκειται για "διαφορές που αφορούν τα χρέη προς την εφορία" και το ότι "πλέον μπορούν να ενταχθούν και τα νομικά πρόσωπα με οφειλές έως ενός εκατομμυρίου ευρώ, όπου δεν υπάρχει κάποιο άλλο κριτήριο".

"Οι ίδιοι οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν πόσες δόσεις θέλουν, ωστόσο υπάρχει στον νόμο ένας πίνακας που ενημερώνει πως όσες δόσεις επιλέγεις, τόσο μικρότερο είναι και το κούρεμα των οφειλών" είχε πει ο κ. Κουρμούσης.

"Αν κάποιος επί παραδείγματι επιλέξει τις 120 δόσεις, θα πάρει 10% κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων. Εάν κάποιος επιλέξει να εξοφλήσει όλο το κεφάλαιο εφάπαξ και με μια πληρωμή, τότε θα πάρει 100% κούρεμα των προστίμων και των προσαυξήσεων. Γίνεται αντιληπτό πως υπάρχει μια αναλογία και όσες περισσότερες δόσεις επιλέγεις, τόσο μικρότερο είναι το κούρεμα" εξηγεί ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που περιγράφει τις κύριες διαφορές και τροποποιήσεις που ισχύουν πλέον στο συγκεκριμένο πλαίσιο εφαρμογής.

Αξιοσημείωτη διαφορά προκύπτει όπως σημειώνει με έμφαση ο κ. Κουρμούσης, σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση που υπάρχει για όσους επιλέξουν έναν αριθμό δόσεων πέρα από τη δυνατότητα της εφάπαξ πληρωμής. Σε αυτή την περίπτωση "υπήρχε ένα επιτόκιο της τάξης του 5%, ως προσαύξηση πάνω στο πόσο της οφειλής, επιτόκιο που σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε την Τρίτη 30 Ιουλίου μειώνεται σε 3% ετησίως".

Αν κάποιος λοιπόν επιλέγει πλέον τις 120 δόσεις ως ρύθμιση αποπληρωμής "δεν θα βλέπει πλέον το χρέος του να αυξάνεται", σχολιάζει η κ. Κουρμούσης.

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως στο παρελθόν "υπήρχαν περιπτώσεις, στις οποίες μετά το κούρεμα 10% προστίμων και προσαυξήσεων, το επιτόκιο 5% στα 10 χρόνια έβγαλε μεγαλύτερη οφειλή" με τους πολίτες σε εκείνη την περίπτωση να λένε "πληρώνω, πληρώνω και το χρέος αυξάνεται", κάτι που, σημείωσε, δεν θα συμβαίνει με τη μείωση του επιτοκίου που νομοθετήθηκε.

"Ξεπαγώνουν" λογαριασμοί που έμεναν παγωμένοι λόγω κατασχετηρίων

Μια ακόμη πολύ σημαντική αλλαγή, σύμφωνα με τον κ.Κουρμούση, είναι το ότι μόλις ένας οφειλέτης μπει στη ρύθμιση των 120 δόσεων ή σε λιγότερες ενδεχομένως, "αυτομάτως ή και σε μερικές ημέρες μετά αναστέλλονται όλα τα μέτρα όπως οι κατασχέσεις λογαριασμών".

Η αλλαγή αυτή επιτρέπει σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις να "μπορούν να επιστρέψουν σιγά-σιγά στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα", να μπορούν δηλαδή να χρησιμοποιούν τον λογαριασμό τους, "να κινούν αυτούς τους λογαριασμούς που μέχρι τώρα ήταν παγωμένοι λόγω κατασχετηρίων που είχαν εκδοθεί". Ο κ.Κουρμούσης διευκρίνισε πάντως πως σε περίπτωση που ένας οφειλέτης έχει λαμβάνειν κάποια ποσά από το Δημόσιο ως προμηθευτής κ.ο.κ., για τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που παρείχε, τα συγκεκριμένα ποσά θα συμψηφιστούν κανονικά με τις οφειλές του, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα για τις συναλλαγές εταιριών ή φυσικών προσώπων με το Δημόσιο.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις