Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

TRAVEL

/

Ο έμπειρος δύτης Χρήστος Καραφλός μας ξεναγεί στα ναυάγια του Πατραϊκού - ΒΙΝΤΕΟ

Ο έμπειρος δύτης Χρήστος Καραφλός μας ξε...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Ποια είναι προσβάσιμα και πως θα μπορούσε να αναπτυχθεί εναλλακτικός τουρισμός

Δεκάδες τα ναυάγια στην ευρύτερη περιοχή του πατραϊκού κόλπου, προσβάσιμα από λίγους εξειδικευμένους δύτες, οι οποίοι ωστόσο βλέπουν πως γύρω από αυτά θα μπορούσε να ανθίσει ένα ακόμη είδος εναλλακτικού τουρισμού. Ο επαγγελματίας δύτης Χρήστος Καραφλός, μιλά στην κάμερα για όσα κρύβει η θάλασσα και τα μνημεία πλοίων που παραμένουν στο βυθό, μετά από ανθρώπινα λάθη αλλά ακόμη και πολεμικές συρράξεις του παρελθόντος.

«Τα ναυάγια στον βυθό του πατραικού δεν είναι σκουπίδια της θάλασσας αλλά μέρος της ιστορίας. Τα περισσότερα από αυτά παραμένουν ξεχασμένα στον αθέατο κόσμο του βυθού. Σχεδόν όλα αυτά τα ναυάγια, τα έχει δει από πολύ κοντά και τα έχει αγγίξει ο πατρινός επαγγελματίας δύτης Χρήστος Καραφλός. Ο πλούτος που κρύβει ο Πατραϊκός Κόλπος είναι τεράστιος.

Πόσο προσβάσιμα είναι τα ναυάγια στον Πατραϊκό

Ο πλούτος του πατραικού δεν είναι μονο τα όποια κοιτάσματα πετρελαίου που ενδεχομένως έχει κάτω από το βυθό του. Ούτε μόνο, η τουριστική εκμετάλλευση των ακτών του. Πλούτος μπορεί να προκύψει και από το βυθό του, την ιστορία των ναυαγίων του και τον τουρισμό που θα μπορούσε να αναπτυχθεί γύρω από αυτη.  

Πολλά ναυάγια και στον πατραϊκό είναι τραγικές περιπτώσεις που οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη. Άλλα πάλι, οφείλονται σε πολεμικές συρράξεις. Κι αν όσοι ταξίδευαν στην παλιά Πατρών - Αθηνών, έβλεπαν δεξιά και αριστερά εικονοστάσια εις μνήμη των χαμένων οδηγών, έτσι και ο βυθός του Πατραϊκού έχει τα δικά του «εικονοστάσια», εις μνήμη ανθρώπινων λαθών αλλά ακόμη και πολεμικών συγκρούσεων.

ΝΕΣΤΟΣ

Στην σημερινή θέση Ψαθόπυργος, κοντά στην Πάτρα βρίσκεται ένα από τα πολλά ναυάγια που κοιμούνται στον βυθό του πατραικού. Πρόκειται για το ναυάγιο του Ναρκαλιευτικού Νέστος που βυθίστηκε στις 23 Απριλίου του 1941 από την Γερμανική αεροπορία. Τότε, το Νέστος φορτωμένο με φαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα δέχθηκε επίθεση στο λιμάνι της Πάτρας από γερμανικά βομβαρδιστικά κάθετου εφορμήσεως τα γνωστά Στούκα. Το Νέστος μέχρι σήμερα βρίσκεται βυθισμένο σε όρθια θέση σε βάθος από 24 ως 48 μέτρα με την πλώρη του να βρίσκεται στο πιο βαθύ σημείο.

Οι φωτογραφίες είναι απο το ioniandivers.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life