Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Καλούδια από τον τόπο μας

Καλούδια από τον τόπο μας

Προϊόντα ΠΟΠ

Η Ελλάδα είναι προικισμένη με εξαιρετικό, ήπιο κλίμα. Η γη της είναι εύφορη και παράγει προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Η μοναδική ποιότητα πολλών από αυτά οφείλεται στην ιδιαίτερη ανθρωπογεωγραφία κάθε τόπου, έτσι ώστε καθένα να θεωρείται ο καλύτερος πρεσβευτής της περιοχής από όπου προέρχεται. Για όλους τους παραπάνω λόγους, τα προϊόντα αυτά πιστοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Μέχρι σήμερα, πάνω από 100 ελληνικά προϊόντα έχουν καταγραφεί ως ΠΟΠ, εκ των οποίων 33 είδη κρασιών, 20 διαφορετικά τυριά,19 ποικιλίες ελαιολάδου, 26 λαχανικά, φρούτα και όσπρια, 2 ποικιλίες μελιού, καθώς και το παραδοσιακό αυγοτάραχο του Μεσολογγίου, ο κρόκοςτης Κοζάνης και η μαστίχα της Χίου, με τα παράγωγά της (μαστιχέλαιο και τσίχλα). Ο κατάλογος είναι εντυπωσιακός και εμπλουτίζεται συνεχώς.


Ο οίνος των ανθρώπων

Η αμπελουργία στην Ελλάδα είναι προγενέστερη ακόμα και από τους μύθους, αφού πολλοί από αυτούς γεννήθηκαν ακριβώς για να εξυμνήσουν τον οίνο. Ήδη από την αρχαιότηταυπήρχε η εμπορική συνήθεια να ξεχωρίζουν τους αμφορείς που περιείχαν οίνο με σήμανση περιοχής και παραγωγού. Το κρασί ήταν ύψιστης σημασίας προϊόν για όλο τον αρχαίο κόσμο, οπότε η πιστοποίησή του ήταν ζωτικής σημασίας.

Τα τάγματα του Διονύσου, που ήταν επιφορτισμένα με την ευθύνη της παραγωγής του οίνου, έχαιραν μεγάλου σεβασμού και πολλών τιμών. Στο Βυζάντιο αυτή η παράδοση διατηρήθηκε αναλλοίωτη. Οι οίνοι μεταφέρονταν στα πέρατα της αυτοκρατορίας και πέρα από αυτήν αποτελώντας ένα πολιτισμικό στοιχείο μεγάλης σημασίας. Οι Έλληνες αμπελουργοί και οινοπαραγωγοί σέβονται αυτή την παράδοση και τη συνεχίζουν με μεγάλη αγάπη. Πάρα πολλά ελληνικά κρασιά είναι διακεκριμένα και φέρουν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Η Θράκη, η Μακεδονία, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Αττική, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, τα Επτάνησα, όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου, διαθέτουν τους δικούς τους ρευστούς θησαυρούς και η προέλευσή τους προστατεύεται. Παραδοσιακές ποικιλίες και νεότερες, καλά εγκλιματισμένες στην ελληνική γη, δίνουν την εξαίρετη πρώτη ύλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάρα πολλές ετικέτες ελλήνων οινοποιών αποσπούν διεθνείς διακρίσεις σε απαιτητικούς διαγωνισμούς, τιμώντας τη μακραίωνη οινική παράδοση της χώρας.

Ελαιόλαδο: ρευστό χρυσάφι

Το ελαιόλαδο είναι, ίσως, το πιο χαρακτηριστικό προϊόν της Ελλάδας. Δεν νοείται ελληνική κουζίνα χωρίς ελαιόλαδο. Οι εξαιρετικές ποικιλίες αυτού του εκπληκτικού προϊόντος έχουν αναγνωριστεί παγκόσμια. Δεκαεννιά ετικέτες, από όλο το φάσμα της ελληνικής υπαίθρου, είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Η Κρήτη, η Χαλκιδική, η Καλαμάτα, το Λυγουριό, η Λακωνία,, καθώς επίσης η Κεφαλονιά, η Ολυμπία, η Λέσβος, η Πρέβεζα, η Ρόδος, η Θάσος, η Σάμος, η Ζάκυνθος είναι τόποι που τους έχει αναγνωριστεί η μεγάλη τους συμβολή στον πολιτισμό του ελαιολάδου και έχουν αποσπάσει αμέτρητες διακρίσεις.

Βρώσιμες ελιές ΠΟΠ: το φυτικό χαβιάρι

Οι εξαιρετικές ποικιλίες των ελληνικών ελαιόδεντρων δίνουν αυτό το υπέροχο έδεσμα, τη βρώσιμη ελιά. Με δυνατή γεύση, οι ελιές συνοδεύουν το ελληνικό τραπέζι ως ορεκτικό αλλά και νοστιμίζουν διάφορα πιάτα. Οι περίφημες ελιές Καλαμάτας, η κονσερβολιά της Άμφισσας, της Άρτας, του Βόλου, η θρούμπα της Θάσου, της Χίου και της Κρήτης,αλλά και οι πράσινες ελιέςτης Χαλκιδικής, έχουν τιμηθεί με Προστασία Ονομασίας Προέλευσης. Η ποικιλία των χρωμάτων, των μεγεθών, της υφής και των αρωμάτων της ελιάς είναι μοναδική. Κάθε δέντρο δίνει διαφορετικούς καρπούς. Κοινό τους, η υψηλή διατροφική αξία και η απόλαυση που προσφέρουν.

Σταφίδα: βάζοντας στη διατροφή μας τον ήλιο

Η κορινθιακή σταφίδα αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα προϊόντα της ελληνικής γης. Η σύγχρονη επιστήμη της διατροφής αναγνωρίζει, πλέον, τις ευεργετικές της ιδιότητες. Τα σταφύλια, μετά τον τρύγο, απλώνονται στα ξηραντήρια, κάτω από τον δυνατό, καλοκαιρινό ήλιο. Μένουν έτσι συμπυκνωμένα όλα τα θρεπτικά συστατικά της αμπέλου, ζυμωμένα με το φως. Πρόκειται για μια τροφή που η απολαυστική της γεύση συναγωνίζεται τη διατροφική της αξία.

Η Κόρινθος, αλλά και ολόκληρη η Πελοπόννησος, θεωρείται γενέτειρα αυτού του μοναδικού, γλυκού προϊόντος που συμμετέχει στην παραδοσιακή μαγειρική και ζαχαροπλαστική. Μοναδική σταφίδα παράγει, επίσης, η Ζάκυνθος.


Τυροκομικά με προσωπικότητα

Η μεγάλη παράδοση της Ελλάδας στην κτηνοτροφία αποτυπώνεται στα εξαιρετικά τυροκομικά της προϊόντα. Τυριά δυνατά, με εξαίσια αρώματα, ενσωματώνουν μια αρχαία γνώση και πρακτική. Είκοσι είδη τυριών έχουν τιμηθεί έως τώρα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης: Η φορμαέλα της Αράχοβας Παρνασσού, το μετσοβόνε, η σφέλα της Μάνης, το Σαν Μιχάλη της Σύρου, το κατίκι Δομοκού, η ξυνομυζήθρα της Κρήτης, η γραβιέρα των Αγράφων, της Κρήτης και της Νάξου, το καλαθάκι της Λήμνου, το λαδοτύρι της Μυτιλήνης, το πηχτόγαλο των Χανίων, η κοπανιστή των Κυκλάδων, το ανεβατό των Γρεβενών. Ο μπάτζοςστη Μακεδονία, το γαλοτύρι στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία, το ανεβατό στα Γρεβενά και το μανούρι στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία και, βέβαια, το κασέρι, η κεφαλογραβιέρα και η φέτα είναι τα εκλεκτά τυριά που χαίρουν της εκτίμησης και της προτίμησης τόσο των ταξιδευτών που έρχονται στην Ελλάδα όσο και των ανθρώπων που τα συναντούν στις δικές τους χώρες και αγορές.

 Φρούτα, καρποί και λουλούδια: δώρα των θεών

Τα εξαιρετικά προϊόντα που καλλιεργούνται στην ελληνική ύπαιθρο έχουν αναγνωριστεί για τη θρεπτική τους αξία και για την ιδιαίτερα μεγάλη φροντίδα των Ελλήνων αγροτών.

Ο κρόκος Κοζάνης, αυτό το πανέμορφο λουλούδι με το ζωηρό μοβ χρώμα, συλλέγεται και τυποποιείται με μεγάλη φροντίδα από τους Έλληνες καλλιεργητές. Οι στήμονές του δίνουν χαρακτηριστικό άρωμα, γεύση και χρώμα στα φαγητά και τα γλυκά αλλά αποτελούν και ένα μυστικό μακροζωίας. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κρόκου τον κατατάσσουν στην κατηγορία των «υπερτροφών».

Η μαστίχα, που καλλιεργείται αποκλειστικά στο νότιο μέρος του νησιού της Χίου, διαθέτει ευεργετικές αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Τα φασόλια, αυτό το τόσο ευεργετικό όσπριο, καλλιεργείται στην Ελλάδα από τα πανάρχαια χρόνια. Ως ΠΟΠ έχουν καταχωριστεί οι βανίλιες Φενεού, ενώ η περίφημη φάβα Σαντορίνηςέχει πάρει και αυτή τη θέση που της αξίζει.

Η τσακώνικη μελιτζάνα του Λεωνιδίου και το τοματάκι της Σαντορίνης κυριαρχούν ανάμεσα στα λαχανικά. Τα πορτοκάλια του Μάλεμε Χανίων, τα ακτινίδια του Σπερχειού, τα φιρίκια και τα μήλα Ζαγοράς του Πηλίου, η σταφίδα της Κορίνθου και της Ζακύνθου, τα ροδάκινα της Νάουσας τα κεράσια του Ροδοχωρίου, τα σύκα Κύμης και Ταξιάρχη της Βόρειας Εύβοιας, τα φιστίκια των Μεγάρων και της Αίγινας είναι κάποια από τα δώρα της ελληνικής γης που έχουν, επίσης, σημανθεί με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

Η Ελλάδα, με τις διακρίσεις που λαμβάνει στον τομέα της παραγωγής προϊόντων υψηλήςδιατροφικής αξίας, πρωταγωνιστεί στην παγκόσμια αγορά. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος για να γευτεί κάποιος το αυθεντικό άρωμα και τη γεύση όλων αυτών των δώρων της φύσης δεν είναι άλλος από το να βρεθεί στους μικρούς προορισμούς αυτής της χώρας.

Πηγη: www.visitgreece.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life