Back to Top

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Τι έλεγε ο Θ. Σκυλακάκης στο thebest για μειώσεις φόρων, περικοπές συντάξεων και απολύσεις

Τι έλεγε ο Θ. Σκυλακάκης στο thebest για μειώσεις φόρων, περικοπές συντάξεων και απολύσεις
Βγενόπουλος Φάνης

Η συνέντευξη που είχε δώσει τον Μάιο του 2018

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης αναλαμβάνει υφυπουργός οικονομικών αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, στη νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από το 2014 είναι Πρόεδρος της Δράσης, ενός κόμματος με φιλελεύθερες θέσεις, η λειτουργία του οποίου ανεστάλη το 2017 για να συνεργαστεί με τη ΝΔ.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης είναι άνθρωπος της αγοράς και είναι πάγιες οι θέσεις του για λιγότερους φόρους στις επιχειρήσεις, αλλά και μείωση του κράτους.

Ο νέος υφυπουργός οικονομικών είχε μιλήσει στο thebest.gr, τον Μάιο του 2018 με αφορμή τη συμμετοχή του σε εκδήλωση που γινόταν στην Πάτρα. Ακολουθούν αποσπάσματα της τότε συνέντευξης, όπου αποτυπώνονται οι θέσεις του κ. Σκυλακάκη για την οικονομία:

ΕΡ.: Κύριε πρόεδρε, έρχεστε στην Πάτρα για να μιλήσετε για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Μπορείτε συμπυκνωμένα, να μας περιγράψετε ποιο είναι το μείγμα πολιτικής που προτείνετε;

ΑΠ.: Εξωστρέφεια, επενδύσεις, παραγωγή, συνεργασία. Προπαντός χαμηλή φορολογία που πηγαίνει σε ένα κράτος που προτάσσει την αποτελεσματικότητα από την ψηφοθηρία, που λειτουργεί ηλεκτρονικά όπου μπορεί και που μετράει προσεκτικά και αξιολογεί κάθε ευρώ που ξοδεύει. Ένα κράτος που εισπράττει λιγότερα από τον πολίτη και κάνει περισσότερα γι’ αυτόν.

ΕΡ.: «Σημαία» της πολιτικής σας είναι η μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και η ανάπτυξη στο 6-7%. Από τον πολιτικό σας λόγο, όμως, φαίνεται να απουσιάζει ο σχεδιασμός για τη θέση των εργαζομένων στη νέα κατάσταση που περιγράφετε. Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να αμείβονται με 400 -500 ευρώ, με ελαστικές σχέσεις εργασίας ή και ανασφάλιστοι;

 ΑΠ.: Όσο η οικονομία σέρνεται και η ανεργία παραμένει σε εξωφρενικά ύψη καμία πολιτική στα εργασιακά δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα. Γιατί αν οι επιχειρήσεις δεν παράγουν και δεν εξάγουν δεν έχουν και μισθούς να πληρώσουν. Όλα τα άλλα είναι για τα μάτια του κόσμου. Αν η οικονομία πάει καλά, που θα πάει με μια κυβέρνηση Μητσοτάκη, όλοι θα κερδίσουν και πρώτοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.

ΕΡ.: Είχατε δηλώσει παλιότερα πως «το 10% των δημοσίων υπαλλήλων, μετά από αξιολόγηση, θα πρέπει να απομακρυνθούν γιατί αλλιώς το κράτος δεν μπορεί να δουλέψει». Αυτή είναι και η εισήγησή σας προς τον πρόεδρο της ΝΔ, ως επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την προσέλκυση επενδύσεων;

ΑΠ.: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων κι από την ώρα που θέσαμε τις δυνάμεις και τα στελέχη μας στη διάθεσή του αποδεχθήκαμε την συγκεκριμένη θέση, ως πολιτική της επόμενης κυβέρνησης. Η αξιολόγηση όμως είναι σε κάθε περίπτωση απαραίτητη, το ίδιο και τα κίνητρα, για να δουλέψει ο δημόσιος τομέας. Προφανώς όμως υπό τον περιορισμό της δέσμευσης που έχει αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΕΡ.: «Όλες οι συντάξεις πρέπει να πάνε στα 700 ευρώ» είχε δηλώσει παλιότερα, ο άλλοτε στενός σας συνεργάτης Στέφανος Μάνος. Συμφωνείτε με αυτή την άποψη;

ΑΠ.: Όχι. Δεν είχα συμφωνήσει ούτε όταν το είχε πρωτοπεί και τώρα δεν βγαίνει και δημοσιονομικά ένα τέτοιο νούμερο. Η δική μου προσωπική άποψη για το ασφαλιστικό είναι σαφής. Πρέπει να πάμε σε ένα σύστημα σαν της Σουηδίας. Μια μικρή εθνική σύνταξη από τη γενική φορολογία η οποία -σε συνδυασμό και με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα- θα διασφαλίζει όσους έχουν ατυχήσει στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή και από εκεί και πέρα ένα σύστημα αυστηρά ανταποδοτικό, με την ευθύνη του κράτους και με βάση αποκλειστικά τις εισφορές. Ότι βάζεις στο σύστημα εσύ και ο εργοδότης σου μπαίνει στη μερίδα σου και όταν αποφασίσεις να πάρεις σύνταξη αυτή είναι το κεφάλαιο που συσσώρευσες τοκισμένο με ένα τόκο συνδεδεμένο με την ανάπτυξη της χώρας στο χρόνο που αποταμίευες. Όπως δηλαδή θα σου έδινε σύνταξη ένα αντίστοιχο ασφαλιστήριο. Ό,τι βάζεις παίρνεις. Είναι σύστημα δίκαιο, δίνει κίνητρο για να πληρώνεις εισφορές και αν είναι και συνταγματικά προστατευμένη η μερίδα σου, είναι και το πιο ασφαλές.

ΕΡ.: Τι απαντάτε, σε όσους πιστεύουν ότι η συνεργασία της «Δράσης» προσδίδει νεοφιλελεύθερο προφίλ στη ΝΔ και την απομακρύνει από τη βάση της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς;

ΑΠ.: Η καραμέλα του νεοφιλελευθερισμού έχει τόσο χρησιμοποιηθεί που έχουμε καταλήξει στις έρευνες της κοινής γνώμης (δείτε την τελευταία έρευνα της MRB για τη Διανέοσις με θέμα «τι πιστεύουν οι Έλληνες»), ο νεοφιλελευθερισμός να θεωρείται καλύτερο πράγμα από την αριστερά (41% με 35%!). Προσωπικά εγώ ήμουν πάντα φιλελεύθερος και αντλώ ικανοποίηση από την απαξίωση μιας ιδεολογίας που στηρίζεται στον ταξικό μίσος και το διχασμό της κοινωνίας, όπως αυτή που εφάρμοσε στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ. Όχι για λόγους ιδεολογικής επικράτησης αλλά γιατί η ανάκαμψη της Ελλάδας μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από την κοινή πορεία και τα κοινά συμφέροντα μεταξύ ανθρώπων και κοινωνικών ομάδων.

Σχόλια

Ειδήσεις