Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

TRAVEL

/

Αφιέρωμα του Alpha στην ιστορική Παναγία της Μέτζενας στην Πλατανόβρυση Αχαϊας

Αφιέρωμα του Alpha στην ιστορική Παναγία...

Στόχος να προβληθεί ο παλιός αυτός & σπάνιος ναός και να επισκευαστεί

Στην εκπομπή του δημοσιογράφου Νίκου Μάνεση στο κανάλι του ALPHA, «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» προβλήθηκε ένα σύντομο βίντεο που αφορά στην εκκλησία ‘’Παναγία της Μέτζενας’’ που βρίσκεται στην Κάτω Πλανανόβρυση Αχαΐας, κοντά στο δρόμο της Πατρών - Καλαβρύτων.

Πρόκειται για έναν παλιό και σπάνιο ναό και στόχος των δημιουργών του βίντεο που είναι Αχαιοί, είναι να καταφέρουν να προβληθεί και μελλοντικά να επισκευαστεί ο ναός, ο οποίος είναι αρχαιολογικό μνημείο και ένας από τους πιο σπάνιους στην Ελλάδα.

Είναι ένα βυζαντινό μνημείο και έχει κτιστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια στις πλαγιές του Παναχαϊκού, στην Πλατανόβρυση, στα ορεινά της Αχαΐας. Θεωρείται όπως προείπαμε, ένας από τους σπανιότερους ναούς στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν ναό με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που τον κάνει να ξεχωρίζει και είναι αφιερωμένος στη Κοίμηση της Θεοτόκου που βρίσκεται στην Κάτω Πλατανόβρυση, στον Δήμο Ερυμάνθου.

Ο ναός είναι σε σχέδιο βυζαντινής τρίκλιτης Βασιλικής, κτισμένος στα 1.400 μ.Χ. και οικοδομήθηκε πάνω σε τμήμα Ρωμαϊκού κτιρίου, πιθανότατα σε λουτρά. Ο ναός λέγεται και Παναγιά της Μέτζενας (η διαφορετική ονομασία της Πλατανόβρυσης), ενός χωριού που το όνομά του και μόνο μαρτυρά τα πλατάνια και τα νερά της περιοχής.

Στο ναό συνηθίζεται τις ημέρες πριν τον Δεκαπενταύγουστο να ανεβαίνει και ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος και να τελεί ιερά παράκληση στην Παναγία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life