FOOD

/

Λαχταριστές συνταγές για γεμιστά καλαμαράκια και κρασάτο χταπόδι

Λαχταριστές συνταγές για γεμιστά καλαμαράκια και κρασάτο χταπόδι

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Τα καλαμαράκια και το χταπόδι είναι από τα αγαπημένα νηστίσιμα των Ελλήνων και τα βρίσκουμε τώρα στην εποχή τους φρέσκα και νοστιμότατα.

Τα δε καλαμαράκια γεμιστά, είναι μία συνταγή που την συναντάμε σε όλη την Μεσόγειο με διάφορες παραλλαγές, ξεκινώντας από την Μικρά Ασία έως και την Γαλλία. Η Ανατολή θα τα γεμίζει με σταφίδες και η Δύση θα τα νοστιμίζει με κάπαρη και λαχανικά!

Στην δική μας κουζίνα ήρθαν μαζί με τους Μικρασιάτες ή τους Πολίτες και εξελίχθηκαν ανάλογα και με τα υλικά του κάθε τόπου.

Είναι μπελαλίδικο φαγητό αλλά αξίζει τον κόπο και σας αποζημιώνει με την νοστιμιά του. Το χταπόδι, εάν είναι φρέσκο, το αποτέλεσμα που μας δίνει στην κατσαρόλα μας είναι συγκλονιστικό…

Ζητάει πάρα πολύ λίγα για να μαγειρευτεί και μας ανταμείβει με γεύσεις ιδιαίτερες..!

Η νηστεία θέλει ποικιλία και νοστιμιά..ετοιμάστε τα για την γιορτή των Βαΐων και την Μεγάλη Εβδομάδα και απολαύστε τα με τους αγαπημένους σας.

Καλή σας όρεξη!

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

Χρόνος Προετοιμασίας και Μαγειρέματος 1,5 ώρα– Μέτριας Δυσκολίας

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

·         6-8 καλαμάρια καθαρισμένα και πλυμένα πολύ καλά (1,5 kg)
·         250 γρ. ρύζι για ριζότο
·         1 πράσινη πιπεριά
·         1 κόκκινη πιπεριά
·         50 γρ. σταφίδες μαύρες μουλιασμένες σε κονιάκ
·         6 κρεμμυδάκια φρέσκα
·         150 ml κρασί λευκό
·         150 γρ. ντομάτα χυμό
·         125 ml ελαιόλαδο
·         150 ml ζωμός λαχανικών
·         ¼ ματσάκι άνηθο
·         ¼ ματσάκι μαϊντανό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε τα κρεμμυδάκια και τις πιπεριές σε καρέ και τα σωτάρουμε για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά στο μισό ελαιόλαδο.

Προσθέτουμε το ρύζι και σωτάρουμε για 2-3’ μέχρι οι κόκκοι να γίνουν διάφανοι και σβήνουμε με το κρασί.

Σε μέτρια φωτιά πάντα, ανακατεύουμε απαλά, έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ . Στην συνέχεια προσθέτουμε τις σταφίδες, αφού πρώτα τις έχουμε μουλιάσει σε κονιάκ για περίπου 10’.

Προσθέτουμε  μια κουτάλα ζωμό λαχανικών και συνεχίζουμε για λίγο το μαγείρεμα, μέχρι να εξατμιστεί ο ζωμός και αποσύρουμε από την εστία την κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο.

Παίρνουμε ένα -ένα τα καλαμαράκια και τα γεμίζουμε με το ρύζι, μέχρι τα ¾ και τα κλείνουμε  με οδοντογλυφίδες.

Ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα το ½ λάδι και σωτάρουμε για 1-2’ τα καλαμάρια μέχρι να αλλάξουν χρώμα.

Ρίχνουμε τον  χυμό ντομάτας, τόσο όσο να σκεπαστούν τα καλαμάρια και βράζουμε για περίπου 10’.

Δοκιμάζουμε την γέμιση και αποσύρουμε από την φωτιά.

Σερβίρουμε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Tip

- Αν σας έχει μείνει γέμιση μπορείτε να την βάλετε στην κατσαρόλα μαζί με τα καλαμάρια. Βγάλτε τα καλαμάρια όταν είναι έτοιμα και αφήστε την γέμιση να βράσει, ρίχνοντας ζωμό λαχανικών άμα χρειαστεί. Δοκιμάστε το ρύζι να μην βράσει πολύ, για να μην λασπώσει.

 

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΚΡΑΣΙ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΛΕΥΚΗ ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ

Χρόνος Προετοιμασίας και Μαγειρέματος 20’– Εύκολη

ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

· 1 kg χταπόδι  
· 200 ml κόκκινο κρασί Αγιωργίτικο
· 2 φύλλα δάφνη
· 4 κόκκους μαύρο πιπέρι
· Φλούδα και χυμό από ένα πορτοκάλι

Για την λευκή ταραμοσαλάτα

· 400 γρ. ψωμί χωρίς κόρα
· 100 γρ. λευκό ταραμά
· Χυμό από 1 λεμόνι
· 120 γρ. λευκό κρεμμύδι
· Λευκό πιπέρι
· 200-250 ml ελαιόλαδο
· Λίγο μαϊντανό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την ταραμοσαλάτα
Αφήνουμε το ψωμί στο νερό για να μουλιάσει.
Σε ένα τηγανάκι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι, σε χαμηλή φωτιά, αφού το έχουμε κόψει πρώτα σε καρέ.
Στύβουμε καλά το ψωμί από το νερό και το ρίχνουμε στο μίξερ μαζί με το κρεμμύδι και τον ταραμά και τα χτυπάμε όλα μαζί.
Στην συνέχεια ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Με πολύ αραιή ροή ρίχνουμε το ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει η ταραμοσαλάτα και την τοποθετούμε σκεπασμένη στο ψυγείο.
Για το χταπόδι
Αφού έχουμε καθαρίσει πολύ καλά το χταπόδι μας, το κόβουμε σε πλοκάμια .
Στην συνέχεια, το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με το κρασί , τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους πιπεριού , τις φλούδες πορτοκαλιού και τον χυμό πορτοκαλιού και το μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει αρκετά. Περίπου για 10-15’
Αφού ψηθεί, το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα σερβίρουμε με την λευκή ταραμοσαλάτα.
Σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
Tip
- Μπορούμε να γαρνίρουμε με δροσερά λαχανικά ή φιλέτα πορτοκαλιού ή φέτες από ραπανάκι και φινόκιο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την ταραμοσαλάτα

Αφήνουμε το ψωμί στο νερό για να μουλιάσει.

Σε ένα τηγανάκι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι, σε χαμηλή φωτιά, αφού το έχουμε κόψει πρώτα σε καρέ.

Στύβουμε καλά το ψωμί από το νερό και το ρίχνουμε στο μίξερ μαζί με το κρεμμύδι και τον ταραμά και τα χτυπάμε όλα μαζί.

Στην συνέχεια ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.

Με πολύ αραιή ροή ρίχνουμε το ελαιόλαδο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει η ταραμοσαλάτα και την τοποθετούμε σκεπασμένη στο ψυγείο.

Για το χταπόδι

Αφού έχουμε καθαρίσει πολύ καλά το χταπόδι μας, το κόβουμε σε πλοκάμια.

Στην συνέχεια, το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με το κρασί , τα φύλλα δάφνης, τους κόκκους πιπεριού , τις φλούδες πορτοκαλιού και τον χυμό πορτοκαλιού και το μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει αρκετά. Περίπου για 10-15’

Αφού ψηθεί, το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια και τα σερβίρουμε με την λευκή ταραμοσαλάτα.

Σερβίρουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό

Tip

- Μπορούμε να γαρνίρουμε με δροσερά λαχανικά ή φιλέτα πορτοκαλιού ή φέτες από ραπανάκι και φινόκιο

 

 

Η Οινική μου πρόταση

Μπορείτε να συνοδέψετε τα πιάτα μας με μία κόκκινη Λημνιώνα δεξαμενής από το οινοποιείο Oenops του χαρισματικού οινολόγου Ν. Καρατζά.

Ένα εξαιρετικό κρασί με καθαρότητα φρούτου και μπαχαρένιο χαρακτήρα, από την ανερχόμενη Ελληνική ποικιλία Λημνιώνα.

Σχόλια

Life