Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΑΙ ΜΙΛΑ ΣΤΟ thebest.gr

ΣΟΦΙΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ: ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΤΗΣ...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Η γυναίκα κόντρα στις προκαταλήψεις του 19ου αιώνα

«Πώς υφαίνεται ο χρόνος» τιτλοφορείται το μυθιστόρημα εποχής της λογοτέχνιδας και πολιτικής μηχανικού Σοφίας Δημοπούλου, που παρουσιάζεται αυτό το Σάββατο 6 Απριλίου στο αναγνωστήριο Bright Side της Φιλοποίμενος με διοργανωτές τη «Γωνιά του Βιβίου», το Σύλλογο  Γυναικών Αγ. Βασιλείου Πατρών, τη Λέσχη Ανάγνωσης «Η Ομάδα» και τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Η λογοτέχνιδα μας έρχεται από την Αθήνα, αλλά γεννήθηκε κοντά στην Πάτρα, στα Λουσικά.

Στη βιβλιοπαρουσίαση θα μιλήσουν η συντονίστρια της Λέχης Ανάγνωσης Αφροδίτη Σκαλτσά- Δημητρακοπούλου και ο ιστορικός – φιλόλογος Χρυσόστομος Μπαμπαρίδης ενώ θα χαιρετήσει η πρόεδρος του συλλόγου Σοφία Μπιρλή. Η συγγραφέας μίλησε στο thebest.gr εν όψει της εκδήλωσης εξηγώντας πως εστιάζει στην πάλη του γυναικείου φύλου και στην αγάπη μέσα στο χρόνο.

 

 

Κυρία Δημοπούλου συστήστε μας με δυο λόγια το νέο σας βιβλίο.

Eίναι ένα βιβλίο εποχής με φόντο την Αθήνα του τέλους του 19ου αιώνα. Η μυθοπλασία εξελίσσεται σε δυο χρόνους και έχει δυο κεντρικές ηρωίδες. Η σύγχρονη, η Νάνα, μέσα από ένα παλιό χειρόγραφο, ανακαλύπτει την ιστορία της άλλης ηρωίδας, της Ανθής , που έζησε στο τέλος του 19ου αιώνα και προκαταλήψεις εκείνης της εποχής της στέρησαν τα πάντα, ακόμα και το δικαίωμά της στη μητρότητα. Η Νάνα, εμπλεκόμενη συναισθηματικά με την ιστορία της Ανθής θα μεταμορφωθεί ψυχικά και θα πάρει μαθήματα για τη δική της ζωή. Το  «Πώς υφαίνεται ο χρόνος» είναι ένα βιβλίο για την πάλη του γυναικείου φύλου, για την αγάπη μέσα στο χρόνο, για όλα όσα αξίζουν να κρατιούνται σταθερά στη ζωή. Ταυτόχρονα μας γυρίζει πίσω στα ιστορικά γεγονότα του 19ου αιώνα μέσα από τη σύγχρονη ματιά μας, για να ανακαλύψουμε την επίδραση του παρελθόντος στο παρόν μας.

 

Πως εμπνευστήκατε τη συγκεκριμένη ιστορία;

Ήθελα να γράψω ένα βιβλίο για το χρόνο και το παρελθόν. Γιατί μαθαίνουμε Ιστορία, γιατί ξαναγυρνάμε πίσω στα παλιά γεγονότα και τι όφελος αποκομίζουμε τελικά από αυτή την αναδρομή; Ποια αξία έχει το παρελθόν αν δεν μας δίνει κάποια βοήθεια για να χειριστούμε τα γεγονότα του παρόντος; Όλα αυτά τα ερωτηματικά ήθελα να τα απαντήσω μέσα από μια μυθοπλασία που όμως βασίζεται και σε πολλά πραγματικά γεγονότα αλλά και στην επίσημη Ιστορία του τόπου μας.

 

Μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματός σας παρελαύνουν διάφορα ιστορικά πρόσωπα. Πως συνυφαίνεται η ιστορία με τη μυθοπλασία;

Η ιστορία του βιβλίου είναι φανταστική στη βάση της. Από τα γεγονότα, κάποια είναι πραγματικά και άλλα, τα περισσότερα, φανταστικά, για να προχωρήσει ο μύθος. Προσπάθησα να είμαι ακριβής με τα ιστορικά γεγονότα και να τοποθετήσω τα υπαρκτά πρόσωπα στο πραγματικό χρονικό τους πλαίσιο και με τα πραγματικά βιογραφικά τους στοιχεία. Όλα όμως τα πρόσωπα και τα περιστατικά μπλέκονται μεταξύ τους ώστε είναι πια δύσκολο να τα ξεχωρίσει κανείς. Προσπάθησα, η συρραφή των πραγματικών με τα φανταστικά στοιχεία να είναι όσο μπορούσα πιο δυσδιάκριτη, ώστε ο αναγνώστης να μπαίνει μέσα στην ιστορία δίχως να κουράζεται και δίχως να έχει την αντίληψη πως διαβάζει ένα ιστορικό βιβλίο.

Έπειτα τι σημασία έχει τι είναι αληθινό και τι φανταστικό; Σημασία έχει να ευχαριστηθεί ο αναγνώστης το ταξίδι πίσω στο χρόνο και στην ιστορία.

Τι αποκομίσατε ως άνθρωπος και ως συγγραφέας από τη συγγραφή του συγκεκριμένου μυθιστορήματός σας;

Πρώτα απ’ όλα ευχαριστήθηκα την έρευνα για μια εποχή τόσο μακρινή από τη δική μας, αλλά ταυτόχρονα με τόσες ομοιότητες. Η γνώση που αποκόμισα ήταν μεγάλη για ιστορικά γεγονότα και σημαντικές προσωπικότητες, που σημάδεψαν εκείνη την περίοδο και αποτέλεσαν παράδειγμα για τις κατοπινές γενιές, όπως η ζωγράφος Σοφία Λασκαρίδου, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο μέσα στο βιβλίο. Έπειτα βυθίστηκα και στο δικό μου εαυτό και ουσιαστικά ψυχαναλύθηκα, αφού πολλοί από τους προβληματισμούς και τους φόβους της Νάνας, μιας από τις βασικές ηρωίδες, είναι και δικοί μου φόβοι και δικοί μου προβληματισμοί.

 

Μέσα από την ιστορία σας ρίχνετε φως στην προκατάληψη έναντι των γυναικών κατά τον 19ο αιώνα. Πως είναι κατά τη γνώμη σας τα πράγματα σήμερα;

Έχουμε καταφέρει ασφαλώς πολλά, οι κυρίαρχες όμως κοινωνικές αντιλήψεις για τους ρόλους, πολλές φορές εμποδίζουν την επίτευξη ουσιαστικής ισότητας ανάμεσα στα δυο φύλα. Οι περισσότερες κοινωνίες είναι δομημένες ανδροκρατικά και οι γυναίκες πρέπει να αποδεικνύουμε κάθε φορά πως αξίζουμε. Επιπλέον, πρέπει να αποκτήσουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στις δυνατότητές μας για να μπορούμε να διεκδικούμε πάντα τις ίσες ευκαιρίες.

 

Θα θέλατε να κλείσουμε με ένα απόσπασμα της επιλογής σας από το βιβλίο σας, το οποίο κατά τη γνώμη σας συνοψίζει την ουσία του;

«Σαϊτιά τη σαϊτιά, χτύπημα το χτύπημα με το βαρύ χτένι, υφάνθηκαν όλα τα πρόσωπα της ζωής της, όσα αγάπησε και όσα την πλήγωσαν, όσα τη βοήθησαν και όσα της γύρισαν την πλάτη ή, ακόμα χειρότερα, την έσπρωξαν προς τον γκρεμό. Και λίγο λίγο, το χαλί ξεπρόβαλε φωτεινό, πολύχρωμο, σαν πίνακας ζωγραφικής φιλοτεχνημένος από χέρι έμπειρου ζωγράφου. Τραβήχτηκε στη γωνία του δωματίου να το δει από απόσταση. Και τότε το είδε. Δεν ήταν χαλί, ήταν όλη η ζωή της υφασμένη, όλος ο χρόνος της, αυτός που έζησε κι αυτός που της γλίστρησε εκεί στην Κέρκυρα δίχως να τον βιώσει. Ήταν το πανόραμα απ’ όλες τις λύπες και τις χαρές της, απ’ όλα τα μικρά και τα μεγάλα που ήταν το δικό της αφήγημα. Αυτό θα παρέδιδε κάποτε ως κειμήλιο στη Ζαννέτα της, άλλο τίποτα δεν είχε να της δώσει».

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture