ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

CULTURE

/

Λαογραφική εκδήλωση από το Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών στις 7 Δεκεμβρίου

Λαογραφική εκδήλωση από το Λύκειο των Ελληνίδων Πατρών στις 7 Δεκεμβρίου

Με τίτλο "Εθνογραφικά ημερολόγια: Χτίζοντας ταυτότητες με νότες και βήματα"

Το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος καλεί το κοινό στο νέο κύκλο εναλλακτικών δράσεων με τίτλο: «Μουσικοχορευτικές παραδόσεις και πολιτιστική διαχείριση. Το παρελθόν υπό το φως του παρόντος, με βλέμμα στο μέλλον», με επιστημονικό υπεύθυνο τον Θάνο Κώτση, MSc Λαογραφίας.

Ο κύκλος αυτός περιλαμβάνει διεπιστημονικές εισηγήσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και βιωματικά εργαστήρια τραγουδιού και χορού με την συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων και καλλιτεχνών με άξονα τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό στην συγχρονία.

Κύριες θεματικές:

•             Η έρευνα του δημοτικού τραγουδιού και του παραδοσιακού χορού σε μια διεπιστημονική προσέγγιση.

•             Δημοτικό τραγούδι και έθνικ μουσική: έντεχνη δημιουργία και σύγχρονη δισκογραφία.

•             Το μουσικοχορευτικό φαινόμενο ως «πολιτιστική κληρονομιά»: Ιδεολογία και μουσικές-χορευτικές πρακτικές.

•             Μουσικοχορευτικές «παραδόσεις»: Διδασκαλία και πολιτιστική διαχείριση.

•             «Επιτελέσεις της ετερότητας: μουσική, χορός και πολιτισμικές ταυτότητες στα Βαλκάνια.»

1η Δράση:  "Εθνογραφικά ημερολόγια: Χτίζοντας ταυτότητες με νότες και βήματα"

Στις 7 Δεκέμβρη 2018 στις 20.00 στο βιβλιοπωλείο Discover στο στενό της Βούρβαχη κάτω από την Κορίνθου θα λάβει χώρα η εκδήλωση "Εθνογραφικά ημερολόγια: Χτίζοντας ταυτότητες με νότες και βήματα", εγκαινιάζει τον νέο κύκλο εναλλακτικών δράσεων.

Στην δράση αυτή, ο επιστημονικός υπεύθυνος του κύκλου Θάνος Κώτσης(MSc Λαογραφίας), συνομιλεί με τον Χρήστο Παπακώστα, επίκουρο καθηγητή της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την συγκρότηση και την διαμόρφωση ετερόκλητων πολιτισμικών ταυτοτήτων μέσα απ' τον χορό και το τραγούδι.

Ο τίτλος της εκδήλωσης εκφράζει εύγλωττα τον χαρακτήρα της, καθώς κύριος άξονας των εισηγήσεων αποτελεί το πρωτογενές εθνογραφικό υλικό απ' την επιτόπια εμπειρία των δυο εισηγητών.

Τίτλοι εισηγήσεων:

•             Θάνος Κώτσης: "Επιτελέσεις της ετερότητας: μουσική, χορός και ετερόκλητες ταυτότητες στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου και στην επαρχία Κάτω Ξηρομέρου."

•             Χρήστος Παπακώστας: Χορευτικά ρεπερτόρια: βεβαιότητες, ανασκευές και κατασκευές. Η περίπτωση της Ηράκλειας Σερρών.

Επιπλέον, στην δράση αυτή συμμετέχει η Αννέτα Γεωργουλοπούλου μετακινούμενη κτηνοτρόφος από τα Τριπόταμα Καλαβρύτων, τραγουδώντας βιωματικά δημοτικά τραγούδια της ευρύτερης περιοχής.

Περισσότερες πληροφορίες, προεγγραφές : Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών, Σατωβριάνδου 32, 1ος όροφος. Τηλ:2610 220531

mail: [email protected]

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή από 18:00 έως 20:00

Σάββατο το πρωί από 10:00 έως 13:00 και το απόγευμα από 17:00 έως 21:00.

Σχόλια

Culture