Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Φθινοπωρινές λιχουδιές με φρούτα!

Φθινοπωρινές λιχουδιές με φρούτα!

Μαγειρεύοντας με την Ανδριάνα Φοή

Και καθώς το φθινόπωρο παρελαύνει, θα ήταν πραγματικά κρίμα να μην τιμήσουμε τα φρούτα του! Δεν γίνεται να έρθει και να φύγει το φθινόπωρο χωρίς να φτιάξουμε μια ωραία, μοσχομυριστή μηλόπιτα ή ένα γλυκό του κουταλιού κυδώνι!

Αλλά επειδή τα συνηθισμένα γλυκά, μας κουράζουν που και που, σας προτείνω ένα εντυπωσιακό, γρήγορο και εύκολο γλυκό με ψητά γεμιστά μήλα και μια μαρμελάδα.. όνειρο…με κυδώνι, μήλο και ρόδι που θα ξετρελάνει τους μικρούς στο πρωινό και τους μεγάλους, αφού πλάι σε μια καπνιστή γραβιέρα θα γίνει εκπληκτικό συνδυασμός με ένα ποτήρι κόκκινο παλαιωμένο κρασί.

 

Οι ποικιλίες των μήλων που υπάρχουν, δεν είναι μόνο τα «Γκόλντεν», τα «Ξινόμηλα», τα «Σμιθ» και τα κλασικά κόκκινα που γνωρίζουμε. Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές ποικιλίες μήλων, όπως   Ρουαγιάλ Γκαλα, , τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά αργότερα τον χειμώνα, τα Τζόναθαν , τα Ρέντ Ντελίσιους, τα Μπράουμπερν.

Στις συνταγές μου προτείνω να χρησιμοποιήσετε τα κατακόκκινα μήλα Ζαγοράς, του Συνεταιρισμού Ζαγορίν, τα οποία έχουν μοναδική και χαρακτηριστική γεύση που τους την δίνει η τοποθεσία της περιοχής που παράγονται, η οποία συνδυάζει το βουνό με την θάλασσα.

Ο αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς είναι από τους αρχαιότερους συνεταιρισμούς, αφού ιδρύθηκε το 1916 από 199 Ζαγοριανούς και τα προϊόντα του κατέχουν τον τίτλο της  “Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης”.

Το κυδώνι, είναι γνωστό και ως «χρυσό μήλο», αφού κατά την αρχαιότητα συμβόλιζε τη γονιμότητα, την ευζωία και τον έρωτα.

Είναι ένα ακόμα από τα φρούτα που μπορείς να βρεις το φθινόπωρο αρκετά παραγνωρισμένα, λόγω της άσχημης όψης τους, αλλά γευστικότατα, αφού στην κυριολεξία μεταμορφώνονται όταν μαγειρευτούν. Ποιος μπορεί άλλωστε να παραβλέψει την γεύση του εξαίρετου παραδοσιακού γλυκού του κουταλιού, κυδώνι με αμύγδαλο.

Η αλήθεια είναι ότι ξεφλουδίζονται και κόβονται δύσκολα.  Το μυστικό είναι να τα τοποθετήσετε για 15’ στον φούρνο να μαλακώσουν.

Στην ανατολίτικη κουζίνα χρησιμοποιούνται πολύ στα φαγητά. Παραδοσιακά τα σερβίρουν γεμιστά με κιμά και ρύζι ή πλιγούρι, κάτι σαν το χειμωνιάτικο αντίστοιχο της γεμιστής ντομάτας. Στην δική μας κουζίνα μπορεί να συνδυαστεί άψογα τόσο με μοσχάρι όσο και με χοιρινό για ένα χειμωνιάτικο πιάτο.

 

Γι’ αυτό μην αφήνετε την απόλαυση να περιμένει..!!

Ετοιμάστε τα…!!

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΥΔΩΝΙ ΜΕ ΜΗΛΟ & ΡΟΔΙ

Χρόνος προετοιμασίας 20’, Χρόνος μαγειρέματος 20’- Εύκολο

ΥΛΙΚΑ

1 kg μήλα

3 κυδώνια

Χυμός από ένα ρόδι

Σπόροι από ένα ρόδι

1 kg ζάχαρη

Φλούδες από ένα λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τα κυδώνια επειδή είναι πολύ σκληρά και δεν καθαρίζονται εύκολα , τα πλένουμε και τα βάζουμε στον φούρνο, στους 100-110οC στον αέρα, για 10’-15’ για να μαλακώσουν. Στην συνέχεια, τα βγάζουμε από τον φούρνο , τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια.

Τα μήλα τα τρίβουμε στο μαντολίνο ή στους κόφτες του μίξερ. Κόβουμε το ρόδι και κρατάμε τους σπόρους του.

Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το ρόδι σε μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Προσθέτουμε νερό εμφιαλωμένο μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά και λίγο ακόμα.

Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα και να δέσει η μαρμελάδα. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε τους σπόρους από το ρόδι.

Η μαρμελάδα είναι έτοιμη όταν, πάρουμε μία κουταλιά από το μείγμα το βάλουμε σ’ ένα πιατάκι και τραβώντας στη μέση μία γραμμή αυτή δεν θα κλείσει αμέσως.

Δεν χρειάζεται να μείνει εντελώς χωρίς υγρά, διότι θα πήξει περαιτέρω όταν τη βάλουμε στα βάζα και στο ψυγείο.

Βάζουμε το μείγμα μας σε αποστειρωμένα γυάλινα βαζάκια, τα οποία αναποδογυρίζουμε επάνω σε μία πετσέτα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Διατηρείται στο ψυγείο μας έως και έξι μήνες.

TIP

Αυξομειώστε την ποσότητα του μήλου και του κυδωνιού ανάλογα με την γεύση που θέλετε να κυριαρχήσει στην μαρμελάδα.

Εάν κυριαρχούν τα μήλα μπορείτε να προσθέσετε και κανέλα.

Ψητά μήλα γεμιστά ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ μέλι και ταχίνι

Χρόνος προετοιμασίας 20’, Χρόνος μαγειρέματος 20’- Εύκολο

ΥΛΙΚΑ / ΜΗΛΟ

1 μήλο Ζαγοράς

1 κ.γ. γλυκού μέλι

1 1/2 κ.γ ταχίνι

1/4 κ.γ κανέλα τριμμένη

Μία πρέζα γαρίφαλο τριμμένο

Καρύδια χοντροτριμμένα

Σταφίδες ξανθές

Λίγο θυμάρι για το σερβίρισμα

1 ξύλο κανέλλας ολόκληρο για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε πολύ καλά τα μήλα μας και βγάζουμε με το ειδικό εργαλείο το σκληρό μέρος στο κέντρο χωρίς να τρυπήσουμε το μήλο.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε  το μέλι , το ταχίνι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Στην συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα τα καρύδια και τις σταφίδες ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ενσωματωθούν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Κόβουμε τα μήλα στην μέση και βάζουμε μία στρώση από την γέμιση. Κλείνουμε με το υπόλοιπο μισό του μήλου, τα τοποθετούμε στην βαθειά λαμαρίνα του φούρνου και προσθέτουμε μισή κούπα νερό ή κρασί κόκκινο.

Ψήνουμε  στους 180 οC για 40’ περίπου, αναλόγως με το μέγεθος του μήλου.

Για  μεσαίο μεγέθους μήλα αρκούν 40’. Στα 30’ του ψησίματος «τσιμπάμε» με ένα πιρούνι τα μήλα μας για να δούμε εάν έχουν μαλακώσει.

Το βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο θυμάρι και τοποθετώντας το ξύλο κανέλας στο κοτσάνι του μήλου.

TIP

Εάν θέλετε μπορείτε να το σερβίρετε με μία κουταλιά άγλυκης συνταγής ή κρεμ ανγκλαίζ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life