Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Η ΛΕΝΑ ΔΡΟΣΑΚΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ ΩΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΙ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ thebest.gr: «Μου αρέσει να τολμάω»

Η ΛΕΝΑ ΔΡΟΣΑΚΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤ...

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο την Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018 στις 21.30

Την πρώτη της συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Πατρών εγκαινιάζει η ταλαντούχα ηθοποιός με τα εκφραστικά μάτια Λένα Δροσάκη, με την παράσταση αρχαίου δράματος «Οιδίπους, ο μύθος της ιστορίας του κόσμου όπως τον είπαν οι Έλληνες» που κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018 στις 21.30 στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας ενώ θα επαναληφθεί την Παρασκευή 20/7 για να ξεκινήσει στη συνέχεια το ταξίδι της ανά την ελληνική επικράτεια.

Η Λένα Δροσάκη που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Πάτρα, σε μία «ανδροκρατούμενη» οικογένεια, με τρεις μεγαλύτερους αδελφούς, όπως έχει πει η ίδια, κρατά στην παράσταση «Οιδίπους» που σκηνοθετεί ο Σταύρος Τσακίρης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας που έχει επιμεληθεί και τη σύνθεση του κειμένου των 7 τραγωδιών για τον οίκο των Λαβδακιδών, τον εμβληματικό ρόλο για μία ηθοποιό, της Αντιγόνης.

Η ΟΡΣΑΛΙΑ ΠΑΡΘΕΝΗ ΣΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ: ΜΑΣ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ ΣΤΟΝ «ΟΙΔΙΠΟΥΣ», ΤΗ ΜΟΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΥΚΟΝΟ

Στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας η Λένα Δροσάκη, ένα σεμνό, ευγενικό και χαμηλών τόνων νέο κορίτσι που μάλιστα το 2015 τιμήθηκε με το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για την ερμηνεία της Στέλλας στην παράσταση «Ραμόνα Travel – Η Γη της Καλοσύνης» καθώς και για τη συμμετοχή της στην παράσταση «Πολιτισμός: μια κοσμική τραγωδία», έχει ξαναπαίξει το καλοκαίρι του 2016, με το Εθνικό Θέατρο και την παράσταση «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία του Μιχαήλ Μαρμαρινού, μία δουλειά που έτυχε θετικής αποδοχής και συζητήθηκε και για την τολμηρή της ματιά. «Μου αρέσει να τολμάω όπως και η Αντιγόνη», μας είπε χαμογελώντας στο διάλειμμα των εντατικών προβών για το ανέβασμα του «Οιδίποδα» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

ΠΡΟΒΕΣ ΣΕ ...ΤΕΝΙΣ ΚΛΑΜΠ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ Ο "ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ" ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ

Μιλώντας στο thebest.gr, η Λένα Δροσάκη μας εκμυστηρεύθηκε την αγωνία και χαρά της για την διαδρομή προετοιμασίας της συγκεκριμένης παράστασης που μιλά για τον μύθο των Λαβδακιδών.

«Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα αλλά και με πολύ ενδιαφέρον. Μελετάμε και γνωρίζουμε την πορεία των ηρώων που κινούνται γύρω από τον μύθο του οίκου των Λαβδακιδών. Είμαστε οι αφηγητές του μύθου και παράλληλα ενώ είμαστε οι αφηγητές της ιστορίας βγαίνουμε και λέμε π.χ. είμαι η Αντιγόνη και ενδυόμαστε τους ρόλους πάλι ωστόσο μέσα από το πρίσμα της αφήγησης. Νομίζω έχει ενδιαφέρον. Η Αντιγόνη είναι ένας δύσκολος, απαιτητικός ρόλος όπως όλοι άλλωστε. Η Αντιγόνη είναι τρυφερή και συνάμα επιθετικά ρομαντική. Είναι άνδρας και γυναίκα και παιδί. Έχει το σθένος των ανδρών που θα έπρεπε να έχουν οι άνδρες και κρατάει το λόγο της. Παρόλ’ αυτά έχει και την ευαισθησία της γυναίκας και την αθωότητα του κοριτσιού. Είναι μία δυναμική Αντιγόνη που δεν υπακούει στον Κρέοντα και προβαίνει στην ταφή του νεκρού αδελφού της, Πολυνείκη.

Η Αντιγόνη ξέρει πως αυτή η διαταγή του Κρέοντα είναι ο ανθρώπινος νόμος ωστόσο θεωρεί πως η φύση δεν όρισε τέτοιους νόμους και πως με την πράξη της αυτή δείχνει ότι σέβεται και κρατά την ιερότητα των εθίμων όπως είναι η ταφή ενός νεκρού. Καταλαβαίνει πως η απόφαση του Κρέοντα είναι λόγω της ανθρώπινης αδυναμίας και λόγω της θέσης του ως ηγεμόνα της Θήβας αλλά συνάμα η Αντιγόνη σέβεται και τις ανθρώπινες ανάγκες», μας εξήγησε η Λένα Δροσάκη.

Την ρωτήσαμε αν την αγχώνει το γεγονός πως πλησιάζει η ώρα της πρεμιέρας αλλά και το γεγονός πως κατόπιν έχουν μπροστά τους μία περιοδεία με είκοσι και πλέον σταθμούς από την Καλαμάτα έως την Αλεξανδρούπολη. «Προς το παρόν θέλω ν’ ανέβει η παράσταση και να πετύχει, να φτάσουμε να διηγηθούμε, να αφηγηθούμε τον μύθο των Λαβδακιδών με τον τρόπο που θέλει και που μας δίδαξε ο κ. Τσακίρης, με τον οποίο είναι η πρώτη φορά που συνεργάζομαι. Αυτό που θέλει ο Σταύρος Τσακίρης είναι ο λόγος του κειμένου από τις 7 τραγωδίες του Σοφοκλή, του Ευριπίδη και του Αισχύλου και ο μύθος να είναι κατανοητός. Αν το πετύχουμε αυτό, τότε πιστεύω πως θα έχει καλυφθεί η μισή διαδρομή. Στην παράσταση υπάρχει μία λιτότητα και μία δωρικότητα.

Στόχος είναι να βγει η διαύγεια του λόγου, ν΄ακουστεί ο λόγος των αρχαίων ποιητών και όχι απλώς να γίνει μία περιγραφή με κίνηση. Επιθυμία και στόχος είναι να είναι καθαρή η δομή της παράστασης. Ξέρετε αυτά τα κείμενα μπορεί να είναι τόσο παλιά αλλά είναι και τόσο τωρινά. Μετά από τόσα χρόνια δεν χρειάζονται κάτι εμβόλιμο για την σημερινή κατάσταση, την επικαιρότητα γιατί αυτό το στοιχείο ήδη υπάρχει και δεν το έχουν ανάγκη. Το σχόλιο για την τωρινή κατάσταση υπάρχει εξ’αρχής από τη γραφή τους, σε αυτά τα σπουδαία, μοναδικά κείμενα», υπογράμμισε στο thebest.gr η Λένα Δροσάκη, η οποία πριν ανέβει στην Αθήνα πριν περίπου μία δεκαετία για να κυνηγήσει το όνειρο της, να γίνει επαγγελματίας ηθοποιός, είχε δουλέψει για λίγο τόσο στο ΔΗΠΕΘΕ όσο και στο θέατρο Λιθογραφείον.

Νιώθει μεγάλη χαρά που η παράσταση «Οιδίπους» κάνει πρεμιέρα στην Πάτρα, την πόλη της και πως ανάμεσα στο κοινό θα είναι φίλοι, μέλη της οικογένειας της, κ.α. «Είναι ωραίο συναίσθημα σίγουρα, να παίζεις στην πόλη σου, όπου γεννήθηκες και μεγάλωσες», μας είπε.

Τα τελευταία χρόνια η Λένα Δροσάκη, το ξανθό κορίτσι με το καθηλωτικό βλέμμα και το μεγάλο ταλέντο έχει μία σταθερή ανοδική πορεία στο θέατρο με το όνομα της να συμπεριλαμβάνεται πλέον μεταξύ των πρωταγωνιστριών.

Στην επισήμανση μας αυτή απαντά με ένα σεμνό «ευχαριστώ» προσθέτοντας πως «το μόνο που θέλω είναι να δουλεύω και να κάνω υπέροχες συνεργασίες που να με πηγαίνουν καλλιτεχνικά μπροστά. Νιώθω ευλογημένη που δουλεύω στο θέατρο». Συνάμα δηλώνει προβληματισμένη που λόγω της κατάστασης, η ανεργία δεν έχει χτυπήσει μόνο των χώρο της των ηθοποιών αλλά πλέον και όλα τα επαγγέλματα. «Κάποτε μιλούσαν για την μεγάλη ανεργία των ηθοποιών αλλά τώρα η κατάσταση είναι δυσκολότερη γενικότερα. Βλέπεις γιατρούς, δικηγόρους, κ.α. που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης», μας είπε.

Την ρωτήσαμε αν συζητά και κάτι στον κινηματογράφο και την τηλεόραση και μας απήντησε θετικά ωστόσο για την ώρα όπως μας είπε, δεν είναι κάτι ανακοινώσιμο.

Θεατρικά για τη νέα χειμερινή θεατρική περίοδο η Λένα Δροσάκη θα συνεργαστεί σε μία μεγάλη παραγωγή που θα ανέβει στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη σε σκηνοθεσία του Πέτρου Φιλιππίδη, το γνωστό στόρι μυστηρίου «Έγκλημα στο Οριάν εξπρές» της Αγκάθα Κρίστι. «Είναι μεγάλη η χαρά μου που θα παίξω πλάι στην Κάτια Δανδουλάκη, είναι ένας υπέροχος άνθρωπος. Στην παράσταση θα παίξουν ακόμα ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Δάνης Κατρανίδης που θα υποδυθεί τον Ηρακλή Πουαρό, κ.α. Εγώ θα κάνω μία κόμησσα. Το έργο θα είναι μία διασκευή του περίφημου αστυνομικού έργου της Κρίστι που έχει γίνει και κινηματογραφική ταινία», ανέφερε στο thebest.gr η Λένα Δροσάκη.

Όσο για το τι θα εισπράξουν οι θεατές από την παράσταση «Οιδίπους» του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας η Λένα Δροσάκη μας είπε, «δεν ξέρω ακριβώς, ευελπιστώ να ακούσουν την ιστορία του μύθου των Λαβδακιδών».

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΟΙΔΙΠΟΥΣ»

Σκηνοθεσία-Σύνθεση κειμένου : ΣΤΑΥΡΟΣ Σ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ

Σκηνικά: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΨΥΧΟΥΛΗΣ

Κοστούμια: ΟΡΣΑΛΙΑ ΠΑΡΘΕΝΗΣ

Μουσική : ΜΙΝΩΣ ΜΑΤΣΑΣ

Κίνηση: ΖΩΗ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ

Σχεδιασμός φωτισμών: ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Βοηθ. Σκηνοθέτη: ΧΑΡΗΣ ΠΕΧΛΙΒΑΝΙΔΗΣ

Φωτογραφίες: ΙΩΑΝΝΑ ΤΖΕΤΖΟΥΜΗ

Διανομή:

ΙΟΚΑΣΤΗ : ΜΑΡΙΑ ΚΙΤΣΟΥ

ΟΙΔΙΠΟΥΣ : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΛΟΣ

ΚΡΕΩΝ : ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΣ

ΑΝΤΙΓΟΝΗ : ΛΕΝΑ ΔΡΟΣΑΚΗ

ΕΤΕΟΚΛΗΣ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΠΑΥΛΟΥ

ΠΟΛΥΝΕΙΚΗΣ : ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΙΜΩΝ : ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΓΩΝΗΣ

ΘΗΣΕΑΣ : ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΥΛΙ

ΑΙΘΡΑ : ΝΑΝΣΥ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΓΓΕΛΟΣ : ΕΛΕΝΗ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ

και

ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΙΙ-ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ: ο ΤΑΚΗΣ ΧΡΥΣΙΚΑΚΟΣ.

*Προπώληση εισιτηρίων από το ταμείο του Δημοτικού θεάτρου Απόλλων της Πάτρας, τηλ. 2610 273.613, online: www.ticketservices.gr και tickets.public.gr και από τα σημεία προπώλησης του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας:

-MUSIC STATION – ΣΤΟΛΛΑΣ

Ρήγα Φεραίου 34, ΤΗΛ 2610 222.411

-DISCOVER A.E.

Βούρβαχη 3 και Κορίνθου ΤΗΛ 2610 624916

-ΚΑΡΑΜΟΥΖΗΣ ΟΠΤΙΚΑ

Μαιζώνος 92, ΤΗΛ 2610 274.728

-ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ – Ε. και Π. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Ο.Ε.

Κορίνθου 270, ΤΗΛ 2610 273.287.

Τιμές εισιτηρίων στην Πάτρα:

15 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ φοιτητικό, ομαδικό άνω των 65 και 8 ευρώ ανέργων-ΑμεΑ

Προπώληση έως 2 ημέρες πριν την παράσταση:

12 ευρώ γενική είσοδος και 10 ευρώ φοιτητικό, ομαδικό άνω των 65 ετών.

*Εκ των χορηγών επικοινωνίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2018 είναι και το thebest.gr.

Κείμενο - συνέντευξη: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture