Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Το φάρμακο κατά της τριχόπτωσης Propecia προκαλεί πρόβλημα στη σεξουαλική υγεία

Το φάρμακο κατά της τριχόπτωσης Propecia...

Νεαρός Βρετανός εξηγεί πώς το χάπι επηρέασε τη σεξουαλική του ζωή

Οι νεαροί άνδρες μπορεί να διακινδυνεύουν τη σεξουαλική ζωή τους, λαμβάνοντας το καλύτερο σε πωλήσεις φάρμακο στο κόσμο κατά της τριχόπτωσης ισχυρίζονται ορισμένοι γιατροί. Λένε ότι η φινάστεριντ μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες και η επισήμανση του φαρμάκου είναι ανεπαρκής.

Η τριχόπτωση στους άνδρες επηρεάζει εξίμιση εκατομμύρια ανθρώπους μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των ανδρών θα αρχίσει να δείχνει σημάδια στην ηλικία των είκοσι. Ο 26χρονος Τζέιμς από το Εδιμβούργο ήταν ένας από αυτούς.

«Παρατήρησα απώλεια μαλλιών στο ντους και στο μαξιλάρι και αυτό με φρίκαρε. Στη συνέχεια μπήκα στο ίντερνετ για να το ερευνήσω και ανακάλυψα ότι υπήρχε ένα φάρμακο που ονομάζεται Propecia. Στη συνέχεια το αγόρασα και παρατήρησα μεγάλη επιτυχία.»

Το χορηγούμενο χάπι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά της τριχόπτωσης και σε κλινικές δοκιμές εννέα στους 10 άνδρες είδαν μεγάλη βελτίωση σε περίοδο πέντε χρόνων.

Ωστόσο, η φαρμακευτική εταιρεία Merck, η οποία κατασκευάζει το Propecia, ισχυρίζεται στην ιστοσελίδα της ότι λιγότερο από το 2% των ανδρών μπορεί να υποστεί σεξουαλικές παρενέργειες. Αναφέρει δυσκολία στην επίτευξη στύσης, αλλά λέει ότι το πρόβλημα εξαφανίζεται από τη στιγμή που σταματά η λήψη του φαρμάκου.

«Εντελώς ανίκανος»

Για τον Τζέιμς, τότε ξεκίνησε το πρόβλημα. Είχε σταματήσει τη λήψη του φαρμάκου αμέσως μόλις παρατήρησε ότι είχε λιγότερο ενδιαφέρον για το σεξ, αλλά λέει ότι τα πράγματα σύντομα χειροτέρεψαν.

«Μετά από περίπου τρεις εβδομάδες πέρασα εφιαλτικά. Λίγο πολύ ήμουν ανίκανος.» Μετά από μερικούς μήνες, επισκέφτηκε ένα ειδικό. «Υποβλήθηκα σε θεραπεία τεστοστερόνης, η οποία είναι μια ισόβια δέσμευση», λέει ο Τζέιμς.

«Δυστυχώς ούτε κι αυτό δεν λειτούργησε. Έξι μήνες αργότερα ξαναπήγα στον ειδικό και μου πρόσφερε την ευκαιρία για ένα εμφύτευμα πέους.»

Υπάρχουν γιατροί στην Ιρλανδία και τις ΗΠΑ οι οποίοι ισχυρίζονται ότι περιπτώσεις όπως του Τζέιμς δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο και ότι η επισήμανση του φαρμάκου είναι ανεπαρκής.

Η Merck δηλώνει ότι παρακολουθεί συνεχώς την ασφάλεια του, αλλάζοντας πρόσφατα την επισήμανση μετά από αναφορές για σεξουαλικές παρενέργειες, ειδικά μετά τη διακοπή του φαρμάκου. Ισχυρίζονται επίσης ότι αυτές οι επιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες και θα μπορούσαν να προκληθούν από κάτι άλλο εκτός από το ίδιο το Propecia.

Αλλά ο Τζέιμς είναι πεπεισμένος ότι η απόφασή του να λάβει το φάρμακο ήταν αυτό που του προκάλεσε το πρόβλημα. Κάθε μέρα εύχομαι να μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω. Λειτούργησε καλά για τα μαλλιά μου, αλλά το κόστος είναι γελοίο αφού έχασα τη σεξουαλική μου ζωή. Συμβαίνει όλο και περισσότεροι στους άνδρες και είναι καιρός να αφυπνιστούν.»

 

Πηγή συνέντευξης: BBC News

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being