Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

H ΦΑΙΗ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ "ΜΠΟΥΚΟΥ" ΚΑΙ ΜΙΛΑ ΣΤΟ thebest.gr

H ΦΑΙΗ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ...
Τσίχλα Κωνσταντίνα
[email protected] , Facebook Page

"Γουρλίδικη η Πάτρα"

Στην Πάτρα θα παρουσιάσει το νέο της βιβλίο η Φαίη Κοκκινοπούλου. Η παρουσίαση του βιβλίου που έχει τίτλο "Μπούκου" θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο Discover your Way (Πατρέως 30) αυτή την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στις 19:30.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Χαριτίνη Καρλιαύτη, Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας και μέλος του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας
Ντέπυ Πάγκα, ηθοποιός
Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Βίκυ Μαραγκάκη

Μπούκου: το όνομα μίας οικογένειας σε ένα ορεινό χωριό της Ελλάδας. Ο πατέρας, παπάς, άνθρωπος της εκκλησίας, αλλά όχι του θεού. Η μάνα, γυναίκα άβουλη κι αφελής. Κι επτά κόρες που θα έπρεπε να είναι γιοι.
Μπούκου: όνομα βαρύ, φορτωμένο με αμαρτίες και κρίματα, που οδηγούν τον καθένα σε δρόμους διαφορετικούς.
Μπούκου: ένα όνομα που, σαν το κουτί της Πανδώρας, κρύβει μέσα του όλα τα δεινά, το σκληρό πρόσωπο της ελληνικής επαρχίας, της κακοποίησης, των ιδρυμάτων, της νύχτας. Αλλά κάπου βαθιά μέσα στο κουτί υπάρχει η λαχτάρα και η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Για μια ζωή χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος. Για μια άλλη ζωή.
Τέσσερα μέλη της οικογένειας Μπούκου αφηγούνται -ο καθένας από την πλευρά του μια συγκλονιστική ιστορία που καθηλώνει. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Λίγο πριν την επίσκεψή της στην Πάτρα η Φαίη Κοκκινοπούλου μίλησε στο thebest.gr για όλα.

Σε τι περίοδο της ζωής σου σε βρίσκει αυτή η συζήτηση;

Είναι μια δύσκολη περίοδος τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Πιστεύω όμως ότι είναι παράλληλα μια καλή ευκαιρία για να ξαναδούμε τη ζωή με άλλα μάτια.Να επανακαθορίσουμε επιθυμίες, προτεραιότητες,  να δούμε εξ αρχής την ουσία και το νόημα της ζωής. Προσπαθώ να διατηρώ την ψυχραιμία, την αισιοδοξία και τη δημιουργικότητά μου.

Επιστρέφεις στην Πάτρα για να παρουσιάσεις το νέο σου βιβλίο, με τίτλο «Μπούκου».
Πώς αισθάνεσαι γι΄αυτό;

Είμαι ενθουσιασμένη. Η παρουσίαση του προηγούμενου βιβλίου μου στην Πάτρα υπήρξε «γουρλίδικη»! Χαίρομαι πολύ που η περιοδεία για την προώθηση  του νέου μου βιβλίου ξεκινά και πάλι από αυτή την πόλη που αγαπά και στηρίζει τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Περίμενες ότι θα έφτανες μέχρι εδώ όταν ξεκίνησες να γράφεις;
Όχι! Ούτε το είχα ονειρευτεί.

Έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σου... η υποκριτική μένει πίσω;

Δεν ξέρω, δεν κάνω σχέδια. Παίρνω τη ζωή όπως έρχεται. Οι στόχοι μου είναι βραχυπρόθεσμοι και αυτό μου δίνει τη δυνατότητα να είμαι ανοιχτή σε προκλήσεις και ευκαιρίες.

 

Σε αυτό το νέο κεφάλαιο, ποιος είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής σου και ο πιο «αυστηρός κριτής» σου;

Οι άνθρωποι που αγαπώ και με αγαπούν. Γνωρίζουν  ότι χρειάζομαι την ειλικρινή τους γνώμη αλλά ταυτόχρονα την ενθάρρυνση και την υποστήριξη για να προχωρήσω (όπως όλοι μας άλλωστε). Δύσκολη εξίσωση.

Λίγα λόγια για το νέο βιβλίο…

Τέσσερα μέλη μιας πολυπληθούς οικογένειας,  με αφορμή ένα συγκλονιστικό γεγονός στο οποίο υπήρξαν μάρτυρες, αφηγούνται τη ζωή και τις εμπειρίες τους από τη δίκη τους πλευρά, ο καθένας με το δικό του τρόπο. Είναι ένα πολυφωνικό μυθιστόρημα. Σκληρό; Πολύ. Με χιούμορ; Ελπίζω. Τελικά αιςιόδοξο και ελπιδοφόρο; Ναι.

Πρόκειται για ένα βιβλίο εντελώς διαφορετικό από το προηγούμενο. Πώς προέκυψε η ιδέα;

Οι μικρές ιστορίες (flash stories) μου δημιούργησαν κάποια συγγραφικά απωθημένα. Ήθελα, μακριά από τους περιορισμούς που η ίδια είχα θέσει στο πρώτο μου βιβλίο, να προσεγγίσω με περισσότερη ελευθερία τους ήρωες και να τους σκιαγραφήσω με  λεπτομέρεια.
Μια αναγνώστρια στην κριτική της, εντόπισε ακριβώς την πρόθεσή μου για τον τρόπο που επέλεξα να αφηγηθώ: «Ο συναισθηματικός κόσμος δεν περιγράφεται στο βιβλίο αυτό. Δημιουργείται.»
Πώς προέκυψε η ιδέα... Είχα πολύ έντονα και ξεκάθαρα στο μυαλό μου τη βαςική ηρωίδα του βιβλίου αλλά δεν είχα «ιστορία». Ξεκίνησα λοιπόν γράφοντας για εκείνη και την   άφησα να με οδηγήσει. Το ρίσκο ήταν να έμενε απλώς μια επιθυμία αλλά τελικά έγινε μυθιστόρημα. 

Τι είναι αυτό που μπορεί να σε δυσκόλεψε περισσότερο κατά την συγγραφή αυτού του βιβλίου;

Το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν η προσπάθεια να μπω στα «παπούτσια» του πατέρα. Μου ήταν απεχθής σαν άνθρωπος αλλά έπρεπε να του δώσω «φωνή» και να είμαι δίκαιη.

Τι αποκόμισες από όλη αυτή την διαδικασία; Από το διάστημα που ζούσες με τους ήρωες σου;

Πολλές φορές σοκαρίστηκα με τον ίδιο μου τον εαυτό. Σοκαρίστηκα με  τις επιλογές και τον τρόπο που με χειρίστηκαν οι ήρωες μου. Ήταν ότι πιο δύσκολο, σκοτεινό, επίπονο, καθαρτήριο, έχω κάνει ως δημιουργός.

Πρόκειται για ένα «σκληρό» βιβλίο. Ποιος ήταν ο στόχος σου;

Οι ήρωες του βιβλίου μου αντιμετωπίζουν γεγονότα και καταστάσεις ιδιαίτερα σκληρές. Άλλοι γίνονται  απάνθρωποι,  άλλοι κόβουν τους γόρδιους δεσμούς  και άλλοι ανοίγουν παράθυρα να μπει το φως.
Η τύχη είναι ένας παράγοντας αλλά οι επιλογές μας είναι η ζωή μας.

Τι υπάρχει στα μελλοντικά σου σχέδια;

Να είναι το παιδί μου καλά. Είναι η μόνη πραγματική επιθυμία μου.

Ευχές για τους αναγνώστες  μας...

Αντί ευχής:
Υπάρχουν πλάσματα στη φύση που ο κύκλος ζωής τους διαρκεί μόνο 24 ώρες. Θα ήταν ύβρις, εμείς που ζούμε τόσες πολλές ώρες, να τις αφήνουμε να περνούν...

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture