Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Στο «90 χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το μέλλον» του Νίκου Τριανταφυλλίδη, το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών

Στο «90 χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το μέ...

Στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης

Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου έδωσε το παρών στο 57ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, το οποίο ολοκληρώθηκε την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016, απονέμοντας το ετήσιο βραβείο της για την καλύτερη ελληνική ταινία της χρονιάς στα «90 χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το μέλλον» του Νίκου Τριανταφυλλίδη.

Το σκεπτικό της βράβευσης ήταν το εξής: "Το φετινό βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας της χρονιάς απονέμεται στα 90 χρόνια ΠΑΟΚ - Νοσταλγώντας το μέλλον του Νίκου Τριανταφυλλίδη επειδή συνδυάζει, α) τη μυθολογία του συλλόγου με το ήθος των οπαδών του, β) την προσφυγική καταγωγή με το σύγχρονο βίωμα, και γ) τη μυσταγωγία του γηπέδου με την καθημερινή ζωή, ανατρέποντας τα στερεότυπα περί λαϊκών φαινομένων ή κοινωνικών κινημάτων".

Επιπλέον, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου ευχαριστεί το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία των εκδηλώσεων-προβολών της για τα 40 χρόνια του σωματείου, όπως προέκυψαν από την ανάδειξη των 10 ελληνικών + 10 ευρωπαϊκών ταινιών της περιόδου 1975-2015 βάσει των ψήφων των Ελλήνων κριτικών, αφήνοντας πίσω την ατυχή παρένθεση των τελευταίων ετών στις σχέσεις ΠΕΚΚ-ΦΚΘ.

Τέλος, η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, αποτίει φόρο τιμής με τη συμπλήρωση 50 χρόνων, στη γενιά του '66 (ενδεικτικά οι ταινίες: "Πρόσωπο με πρόσωπο" του Ν. Παπατακη, "Εκδρομή" του Τ. Κανελλόπουλου, "Φόβος" του Κ. Μανουσάκη, κ.ά.) για την προσφορά της στον ελληνικό κινηματογράφο.

*Να προσθέσουμε ότι το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ προβλήθηκε σε παγκόσμια πρεμιέρα στη διάρκεια του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το πάθος και η αυθεντικότητα του αξέχαστου Νίκου Τριανταφυλλίδη βρίσκονται στην καρδιά της ταινίας, την οποία ολοκλήρωσε η σύντροφός του, επίσης σκηνοθέτις, Μαρίνα Δανέζη, μετά τον θάνατό του τον περασμένο Ιούνιο, σε ηλικία 49 ετών.

Οι μεγάλοι σταθμοί της ομάδας, η χαμένη πατρίδα και ο ξεριζωμός, το ιστορικό και κοινωνικό φόντο, ξετυλίγονται στον φακό σαν ένα ζωντανό κινηματογραφικό ημερολόγιο, μέσα από τις εξομολογήσεις παλαίμαχων και νέων ποδοσφαιριστών, προπονητών, παραγόντων και πιστών φίλων του ΠΑΟΚ, όπως οι Νότης Τσίντογλου, Γιώργος Κούδας, Κλάους, Ιβάν Σαββίδης, Ευκλείδης Τσακαλώτος κ.α.

Διαβάστε ακόμα:

ΚΛΕΙΩ ΦΑΝΟΥΡΑΚΗ: Η ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΧΩΡΑΦΑ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture