Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα - Εκτός κέντρου της πόλης και τα φετινά «Μπουρμπούλια»

Πάτρα - Εκτός κέντρου της πόλης και τα φ...

Θα γίνουν όπως και ο αποκριάτικος χορός του Κοινωνικού τομέα του Δήμου στο πρώην Πτωχοκομείο

Τελικά εκτός κέντρου της Πάτρας παρά τις αρχικές σκέψεις πως θα επιλεγόταν φέτος μία αίθουσα/μαγαζί στο κέντρο ώστε να είναι πιο άνετα προσβάσιμο από τον κόσμο και δη τους επισκέπτες, αποφασίστηκε να γίνουν τα φετινά Μπουρμπούλια, ο πιο διάσημος και «ιστορικός» χορός της Πατρινής αποκριάς που παλιότερα είχε συνδεθεί με το Δημοτικό θέατρο Απόλλων, στην πλατεία Γεωργίου.

Τα τελευταία δύο χρόνια φιλοξενείτο στην αίθουσα Αίγλη, στην Βέσο Μάρε και είναι γεγονός πως φέτος αρχική πρόθεση του επικεφαλής της Κοινωφελούς επιχείρησης του Δήμου – Πατρινό Καρναβάλι, Νίκου Χρυσοβιτσάνου ήταν τα Μπουρμπούλια να επιστρέψουν κάπου πιο κοντά στο κέντρο της Πάτρας. Τελικά πήγαν ακόμη μακρύτερα, στo νέο χώρο με την επωνυμία «ROYAL Τheater-Bar-Restaurant» στην Ακτή Δυμαίων που θα ανοίξει τις πύλες του τις επόμενες μέρες, εκεί όπου παλαιότερα στεγαζόταν το Πτωχοκομείο.

Αν μέχρι τη Βέσο Μάρε, στην Ακτή Δυμαίων μπορούσε κάποιος να πάει και με τα πόδια καθώς από το κέντρο απέχει το πολύ 15 - 20 λεπτά, με άνετο περπάτημα, το πρώην Πτωχοκομείο είναι αρκετά πιο πέρα και κάποιος θα χρειαστεί αναμφίβολα είτε αυτοκίνητο είτε αστικό λεωφορείο ή ταξί!

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, σε αυτό το νέο χώρο (ακούγεται καλό πάντως ότι τουλάχιστον θα είναι ένας ολοκαίνουριος χώρος και η διαρρύθμιση του παλιού Πτωχοκομείου πιθανόν να ταιριάζει στα Μπουρμπούλια) θα πραγματοποιηθούν τα φετινά Μπουρμπούλια και ο Αποκριάτικος Χορός του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων (ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΑΜΠΕΤ ΧΑΣΜΑΝ-ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΚΟΜΑΙΘΩ), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού 2016.

Τα φετινά Μπουρμπούλια θα είναι μόλις τρία (3) και θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 2 Μαρτίου, την Τετάρτη 9 και το τελευταίο Σάββατο της αποκριάς, 12 Μαρτίου με ώρα έναρξης: 21.00 το βράδυ, ενώ ο Αποκριάτικος Χορός του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων θα γίνει την Κυριακή 6 Μαρτίου με ώρα έναρξης 21.00 το βράδυ.

Οι Χοροί των Μπουρμπουλιών, οι ιστορικοί και παραδοσιακοί χοροί αναπόσπαστα συνδεδεμένοι με την μακρόχρονη ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού, αποτελούν πάντα μια ελκυστική αφορμή για τους φανατικούς φίλους τους συνεχίζοντας μια πολύχρονη ιστορία. Για άλλη μια χρονιά τα μαύρα ντόμινο για τις γυναίκες με την αναλλοίωτη φρεσκάδα και μυστήριο, καλούν τους ανυποψίαστους καβαλιέρους σε συναρπαστικές συναντήσεις γεμάτες μυστήριο, κέφι, περιπέτεια και καρναβαλική διάθεση.

Τα Μπουρμπούλια σύμφωνα με μελετητές της διαδρομής του Πατρινού καρναβαλιού, λέγεται πως πρωτοέκαναν την εμφάνισή τους λίγο μετά την ολοκλήρωση κατασκευής του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων» από τον Ερνέστο Τσίλερ, δηλαδή γύρω στο 1872 με 1873.

Στον μεσοπόλεμο ο θεατρώνης Ανδρέας Λοβέρδος βάφτισε το χορό αυτό με το όνομα μπουρμπούλι (μεζές από κρέας που βράζει) καθώς δεν απαιτούσε κάποια ιδιαίτερη προετοιμασία. Ήταν ένας απογευματινός χορός όπου οι ντάμες προσέρχονται ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο και χωρίς συνοδό αλλά ενδεδυμένες με μαύρο φαρδύ και μακρύ ντόμινο και μάσκα ώστε να μην αναγνωρίζονται και να έχουν την πρωτοβουλία στην εκλογή καβαλιέρου στο χορό.

Πρόκειται για ένα χορό με μοναδικό κέφι, ζωντανή ορχήστρα, όπου όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν λείψει τα χαριτωμένα απρόοπτα και «παρεξηγήσεις» αλλά και το φλερτ στο πλαίσιο της καρναβαλικής ατμόσφαιρας.

Τα Μπουρμπούλια καταξιώθηκαν στο πέρασμα του χρόνου ως μία αυθόρμητη και απροετοίμαστη συνάθροιση ανθρώπων όλων των ηλικιών, όλων των κοινωνικών τάξεων που προσέρχονταν με καρναβαλικό οίστρο και διάθεση για περιπέτεια, ξεφάντωμα και ασταμάτητο χορό.

Είναι αλήθεια πως όταν για λόγους στατικότητας του κτιρίου, σταμάτησε το Μπουρμπούλι να φιλοξενείται στο Δημοτικό θέατρο Απόλλων, υπήρξαν πολλά παράπονα και ενστάσεις και κυρίως από τον τοπικό όμιλο φίλων του Μπουρμπουλιού. Επίσης είναι γεγονός πως κάποιες επιλογές χώρων που έγιναν στη συνέχεια, ήσαν μάλλον ατυχείς ενώ κατά πολλούς τα Μπουρμπούλια όσο κι αν κρατούν κομμάτι της αίγλης του παρελθόντος και παρά και την παρουσία της νεολαίας, εν τούτοις έχει παρατηρηθεί μία μάλλον φθίνουσα πορεία. Εξάλλου το παραδέχτηκε κι ο ίδιος ο κ. Χρυσοβιτσάνος ότι πέρυσι μόλις τα 1-2 Μπουρμπούλια απ’ όσα έγιναν και κατ’ ουσία το τελευταίο Μπουρμπούλι είχαν επιτυχία.

*Η είσοδος για τις γυναίκες όπως προείπαμε είναι ελεύθερη και το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι γυναίκες διατηρούν την ανωνυμία τους κάτω από το απαραίτητο μαύρο ντόμινο και τη μαύρη μάσκα που πρέπει να φορούν.

Επιμέλεια - Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture