Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BODY & SOUL

/

Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να ασκηθείτε τον Χειμώνα

Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να ασκηθ...

Συνηθισμένο φαινόμενο αποτελεί για πολλούς το ότι όσο πέφτει η εξωτερική θερμοκρασία τόσο πέφτει και η διάθεση για γυμναστική

Συμφώνα με πληθώρα μελετών αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο για πολλούς το γεγονός ότι όσο πέφτει η εξωτερική θερμοκρασία τόσο πέφτει και η διάθεση για γυμναστική. Επιλέξτε ένα γυμναστήριο κοντά στο σπίτι σας ή πηγαίνετε σε κάποιο εμπορικό κέντρο για έντονο περπάτημα. Αν προτιμάτε το δικό σας περιβάλλον δημιουργήστε ένα ωραίο χώρο μπροστά στη τηλεόρασή σας. Υπάρχουν πολλά DVD με οδηγίες για ασκήσεις και προγράμματα αεροβικής. Διαθέστε λίγα χρήματα για να αγοράσετε έναν απαραίτητο εξοπλισμό. Βάλτε τα αγαπημένα σας μουσικά κομμάτια, θα σας βοηθήσουν να μη βαρεθείτε γρήγορα, αλλά και να βρείτε το σωστό ρυθμό.

Για εσάς που σας αρέσει να γυμνάζεστε σε υπαίθριους χώρους μην εγκαταλείψετε. Ο καθαρός αέρας αποδεικνύεται πολύ πιο ωφέλιμος για τον οργανισμό μας σε σχέση με την ατμόσφαιρα ενός κλειστού χώρου, καθώς το σώμα προσλαμβάνει μεγάλες ποσότητες οξυγόνου κάτι που είναι απαραίτητο για την αναζωογόνηση του σώματος και του εγκεφάλου.

Φορέστε τα κατάλληλα παπούτσια με χοντρές κάλτσες ώστε να προφυλάξετε τα πόδια σας από κρυοπαγήματα και ντυθείτε σωστά. Μην το παρακάνετε με πολλά ρούχα γιατί θα ζεσταθείτε αρκετά και τα πολλά ρούχα θα σας δυσκολέψουν. Μην προτιμήσετε τις βαμβακερές μπλούζες γιατί μουσκεύουν με τον ιδρώτα με αποτέλεσμα να παγώνει το σώμα. Φορέστε μια συνθετική μπλούζα, βάλτε από πάνω ένα πουλόβερ τύπου fleece και ένα αντιανεμικό ή αδιάβροχο μπουφάν ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Αν κάνει πολύ κρύο μην ξεχάσετε τον σκούφο αφού η μεγαλύτερη απώλεια εσωτερικής θερμοκρασίας γίνεται από το κεφάλι και φορέστε οπωσδήποτε γάντια και κασκόλ.

Το κρύο συστέλλει τους μυς, οπότε μην ξεχνάτε τα τεντώματα για να ζεσταθούν οι μυς πριν ξεκινήσετε την άσκηση αλλά και μετά την άσκηση χαλαρώστε πάλι με τεντώματα για να διατηρηθείτε ευέλικτοι. Αν κάνει πολύ κρύο μπορείτε να καθυστερήσετε για λίγο τα τεντώματα μέχρι να φτάσετε σπίτι σας.

Μην ξεγελιέστε ότι δεν αφυδατώνεστε επειδή είναι χειμώνας. Το κρύο αναστέλλει τους μηχανισμούς της δίψας. Εφοδιαστείτε με νερό ή κάποιο ισοτονικό ποτό για να αναπληρώσετε τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χάνονται κατά την διάρκεια της άσκησης. Θυμηθείτε ότι το σώμα δεν χάνει νερό μόνο από την εφίδρωση αλλά και από την αναπνοή.

Αφού επιστέψετε σπίτι είναι σημαντικό να ζεστάνετε το σώμα σας, όχι μόνο με ένα ζεστό μπάνιο αλλά και με ένα θρεπτικό γεύμα αναπλήρωσης που θα σας βοηθήσει να προμηθεύσετε με καύσιμο το σώμα σας τους κρύους μήνες. Καταναλώστε ζεστά υγρά, και φάτε «ζεστούς» υδατάνθρακες όπως σούπα ή ζυμαρικά ολικής, προσθέστε μπαχαρικά και καρυκεύματα στα πιάτα σας. Η ζεστή τροφή αυξάνει την θερμογένεση (ενέργεια που καταναλώνει ο οργανισμός μας για την πέψη και απορρόφηση των τροφών που καταναλώσαμε) και συμβάλλει στην γρήγορη αποκατάσταση.

Όταν ασκούμαστε έξω έχουμε περαιτέρω αύξηση των καύσεων και καλύτερη εγκύμανση των μυών αφού το έδαφος μπορεί να είναι ανώμαλο και να έχει διάφορες κλίσεις.  Επίσης, το σώμα σας χρησιμοποιεί ένα μεγάλο ποσό ενέργειας για να ζεστάνει και να υγράνει τον εισπνεόμενο αέρα κατά την προπόνηση σας στο κρύο.

Έρευνες δείχνουν ότι η άσκηση στο εξωτερικό περιβάλλον μειώνει τα επίπεδα του άγχους και γενικότερα αισθήματα όπως ο θυμός, η ένταση, και η σύγχυση πολύ πιο αποτελεσματικά από ότι η άσκηση σε ένα κλειστό χώρο.

Κωνσταντίνα Αποστολοπούλου
Διαιτολόγος-διατροφολόγος
Αθλητικός διατροφολόγος
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στο 2610-226997

www.facebook.com/apostolopouloukonstantina

[email protected]

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being