Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Οι προβολές της Τετάρτης στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτρας

Οι προβολές της Τετάρτης στο Διεθνές Φεσ...

Ταινίες και από το Ελληνικό Πανόραμα

Το πρόγραμμα του Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Πολιτισμού Πάτρας την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου.

Οι προβολές ξεκινούν στις 16:00

The Unnamed Huang Ya-Li Tαϊβάν 10’ v.a. 2010

Αυτή  η ταινία δημιουργείται πάνω στην οπτική ποίηση μεταξύ αυτού που ακούς και αυτού που βλέπεις, και σε μία αισθησιακή ρευστότητα που δεν βασίζεται στην αιτία και το αιτιατό μίας σχέσης. Περιθωριοποιεί τα πρακτικά μέρη και τις λειτουργικότητες που είναι κοινώς προσδιορισμένα αντικείμενα στον πραγματικό κόσμο γυρίζοντας τα πράγματα στην αρχική τους κατάσταση και οδηγώντας την προσοχή του θεατή στις πιο λεπτές λεπτομέρειες παραθέτοντας παράλληλα ποιητικές εικόνες.

36 Strings Kees van Es Κίνα 30’ ντοκ. 2009

Ένα μουσικό  ντοκιμαντέρ για το νοτιοανατολικό κουαρτέτο του Didier Petit. Για αυτό το κουαρτέτο ο Petit εμπνεύστηκε από τον Ιταλό ιερέα, επίσκοπο και συνθέτη του 18ου αιώνα Pedrini (1671-1746). Μέσα από μία συνέντευξη του Pedrini με τα μέλη του κουαρτέτου, μαθαίνουμε περισσότερα για την αυτοσχέδια μουσική- την δημιουργική διαδικασία της άμεσης μουσικής σύνθεσης.

Theatre & War Hicham Kayed Λίβανος 52’ ντοκ. 2010

Το Ισραήλ κάνει μία μαζική επίθεση στο  Λίβανο η οποία καταλήγει στην μετακίνηση περισσότερων του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια των 33 ημερών του πολέμου, κάποιες οικογένειες βρήκαν καταφύγιο σε ένα θέατρο στην πρωτεύουσα της Βηρυττού. Αυτή η ταινία δείχνει την μεταμορφωτική ικανότητα των τεχνών καθώς και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες.

Play ground Rinat Edelstein Ισραήλ 6’ 58’’ v.a. 2009

Από χρόνου αμνημονεύτου, τα κέντρα των Ευρωπαϊκών πόλεων χρησιμοποιούνταν από τις κυβερνήσεις σε όλη την υφήλιο με σκοπό να απαθανατίσουν ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν σε αυτές τις αστικές περιοχές. Το video playground γυρίστηκε στο κοιμητήριο των δολοφονημένων Εβραίων της Ευρώπης, στο Βερολίνο. Το κοιμητήριο, το οποίο βρίσκεται σε μία μεγάλη ανοιχτή έκταση στο κέντρο του Βερολίνου, κτίστηκε σαν ένα μεγάλο νεκροταφείο γεμάτο τεράστιες γκρίζες πέτρες. Οι περισσότεροι επισκέπτες στο σημείο αυτό είναι τουρίστες και παρόλο που η σημασία του τόπου αυτού στόχευε στη διαφύλαξη της μνήμης των νεκρών, έγινε ένας παιχνιδότοπος. Το video αυτό παρατηρεί τα παιχνίδια που διαδραματίζονται εντός του περιβόλου του μνημείου και ανακαλύπτει μερικές εικόνες και πράξεις που θυμίζουν καιρούς πολέμου.

The vase Jeremy Newman Η.Π.Α. 1’ v.a. 2009

Σε αυτό το βίντεο, μία μυστήρια νεαρή γυναίκα  κόβει ένα μπουκέτο από ήλιους προκαλώντας ταραχή σε ένα σμήνος από γρύλους. Οι απεγνωσμένες, όμως γεμάτες χάρη, κινήσεις των εντόμων είναι μία σιωπηλή διαμαρτυρία εναντίον της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Οι κατευθυντήριες μεθοδεύσεις που είναι εμφανείς στη δουλειά αυτή, εξυπηρετούν στην αμφισβήτηση της αλήθειας που από τη ‘φύση’ τους καλούνται να παρουσιάζουν τα ντοκιμαντέρ.

Minus Kazem Mollaie  Ιράν 12’ μ.μ. 2009

Ένας  πωλητής σε μία κατασκευαστική εταιρία..., ό,τι ονειρεύεται γίνεται πραγματικότητα. Μία μέρα, ορμώμενος από ένα  κακό όνειρο, κάνει τα δυνατά του  για να αποτρέψει την αγαπημένη του γραμματέα από ένα κακό συμβάν...

Nadir Agrasan Shomir Faruk Μπαγκλαντές 11’ 30’’ ντοκ. 2009

Ο Jamuna- το όνομα του ποταμού που συνδέεται ιστορικά με την ιστορία και την κληρονομιά του Μπαγκλαντές και της φυλής των Bengali. Η πλούσια ζωή μας απεικονίζεται μέσα από αυτό. Με το καταστροφικό παιχνίδι της διάβρωσης έχασε την ομορφιά του. Με τις παγίδες και τα απότομα σκαμπανεβάσματα, οι περιηγητές του ποταμού είναι τώρα δίχως πόρους. Ζουν κάτω από τον ανοιχτό ουρανό. Τα παιδιά δεν έχουν την άδεια να διεκδικήσουν το πρωταρχικό τους δικαίωμα. Ζουν μόνο για τον αγώνα της επιβίωσης. Μπορούμε να επαναφέρουμε τα παιδιά στον φυσιολογικό τρόπο ζωής τους κάνοντας σημαντικά βήματα για να αποτρέψουμε τη διάβρωση που προκαλεί ο ποταμός.

A Precious Drop Shreyans Shah  Ινδία 9’ μ.μ. 2010

Ένα μήνυμα σωτηρίας της φύσης και των  στοιχείων της.

18.00 «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ»

Τα παιδία δεν παίζει Αγγελή Ανδρικοπούλου, Αργύρης Τσεπελίκας    80’ ντοκ. 2010

Κάθε  μέρα μετά το σχολείο, η Αλεξάνδρα, ο Βλαντ, η Χρύσα και η υπόλοιπη παρέα μαζεύονται μπροστά στο σπίτι του Χρήστου για να παίξουν ποδόσφαιρο μέχρι το βράδυ. Με το που ξεκινούν το παιχνίδι, οι γείτονες προσπαθούν να τους σταματήσουν με φωνές, απειλές ή ακόμα με τη βία. Τα παιδιά πεισμώνουν ακόμα περισσότερο. Μοιάζει να μην υπάρχει λύση στο πρόβλημα, καθώς δεν έχουν που αλλού να πάνε. Το γήπεδο του μπάσκετ είναι ανοιχτό μόνο τα Σαββατοκύριακα, και πρέπει να πληρώσουν μηνιαία συνδρομή και η παιδική χαρά είναι πολύ μακριά για να πηγαίνουν καθημερινά. Η Αλεξάνδρα  αποφασίζει να μιλήσει με τον Δήμαρχο και επιμένει ότι πρέπει να έρθει να δει την κατάσταση με τα ίδια του τα μάτια. Θέλει να τους φτιάξει έναν χώρο για να παίζουν, σε ένα εγκαταλελειμμένο οικόπεδο της γειτονιάς.  Θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους η Αλεξάνδρα, ο Χρήστος, η Χρύσα και ο Βλαντ;

EXPRESS SCOPELITIS Η Μάνα των  νησιών Μανώλης Καζαμίας   44’ ντοκ. 2008

Το ντοκιμαντέρ  καταγράφει τη μοναδική σχέση ανάμεσα  στην οικογένεια Σκοπελίτη και τους κατοίκους των νησιών της άγονης γραμμής. Μία σχέση που ξεκινά το 1958, όταν ο νεαρός Μήτσος Σκοπελίτης ανέλαβε με το περίφημο καΐκι “Πανορμίτης” το ταχυδρομείο των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων, εξυπηρετώντας τις ανάγκες επικοινωνίας και επιβίωσης των απομονωμένων νησιών.  Πενήντα χρόνια μετά, ο γιος του Γιάννης Σκοπελίτης μαζί με τον καπετάν Γιάννη Φωστιέρη, εξακολουθούν να λειτουργούν ως ομφάλιος λώρος της κοινωνίας των μικρών νησιών.  Η ανάπτυξη και η επιβίωση των νησιωτών οφείλουν τα μέγιστα στο δρομολόγιο του “Express Scopelitis”, το  “Καραβάκι” τους όπως λένε με περίσσια αγάπη και το χαρακτηρίζουν τη “Μάνα των Νησιών” τους. Ο καπετάν Μήτσος Σκοπελίτης είναι επίσης γνωστός και για τις εξαιρετικές μελωδίες του βιολιού του.

20.00 «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ»

Τα  βίντεο μου Γιάννης Τριτσιμπίδας 23’ ντοκ. 2010

Σκηνές  καταγραμμένες σε διάφορα μέρη του  πλανήτη, 1996-2009.

Φθινόπωρο Παναγιώτης Καράγιωργας   30’ v.a. 2010

Oταν το φθινόπωρο έρθει σταμάτα να καταδιώκεις τους φόβους σου. Mόνο σκέψου πως εσύ είσαι αυτός που ζωγράφισε τον θεό.

Sugatown: Η επόμενη μέρα Κίμων Τσακίρης   67’ 30’’ ντοκ. 2009

Στις 24 Αυγούστου 2007, οι κάτοικοι της Ζαχάρως  έζησαν τις πιο δύσκολες στιγμές  της ζωής τους. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Ελλάδας πέρασε από τα χωριά τους, αφήνοντας πίσω της κατεστραμμένες περιουσίες και 65 νεκρούς. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί τον δήμαρχο Πανταζή Χρονόπουλο και τους κατοίκους της Ζαχάρως, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν την ‘επόμενη μέρα’.

22.00 «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ»

Το  κάλεσμα του βουνού Στέλιος Αποστολόπουλος 52’ 15’’ ντοκ. 2009

Η ταινία αφηγείται την ιστορία του  Γιάννη, ο οποίος μετά τη δολοφονία  του ξάδελφου του Ηλία, αφήνει τη γυναίκα του και τον 8χρονο  γιό του που ζουν στην πόλη και  μετακομίζει σε ένα απόκρημνο  χωριό, στα Λευκά Όρη της Κρήτης.  Παίρνει την απόφαση να συνεχίσει το επάγγελμα του Ηλία, αυτό του παραδοσιακού βοσκού, τιμώντας έτσι τη μνήμη του ξάδελφου του. Ένα επάγγελμα που διατηρείται  ζωντανό από ελάχιστους ανθρώπους που βρίσκονται  ανάμεσα των χιονισμένων βουνών και της Λιβυκής Θάλασσας.

Once in a lifetime Νικόλ Αλεξανδροπούλου 80΄ ντοκ. 2009

Πριν  από 35 χρόνια γεννήθηκε στην Ελλάδα η πρώτη και πιο σημαντική  ραδιοφωνική εκπομπή. Ήταν και ακόμα  παραμένει η εκπομπή που μεταδίδει rock και pop μουσική στο Ελληνικό κοινό. Στα decks, ο μουσικός παραγωγός Γιάννης Πετρίδης. Τότε ήταν ένας νεαρός γεμάτος πάθος για τη μουσική. Το όνειρό του ήταν να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του κόσμου μέσα από τη μουσική και τους στίχους που λάτρευε. Τώρα είναι ένας Rock n Roll Hall of Fame μέλος, και ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο οι ακροατές του ακούν μουσική. Ακολουθώντας το έργο του, μέσα από τις προσωπικές του εξομολογήσεις, παίρνουμε μια γεύση από όλες τις κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές στην Ελλάδα κατά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι, ξεκινώντας από την Ομόνοια όπου γεννήθηκε μέχρι τους αχανείς δρόμους της Καλιφόρνια.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture