Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Θεατρική παράσταση από τη ΔΕΠΑ Ρίου

Θεατρική παράσταση από τη ΔΕΠΑ Ρίου

«Οι ερωτικές επιστολές μιας Πορτογαλίδας μοναχής»

«Οι ερωτικές επιστολές μιας Πορτογαλίδας μοναχής» της Μαριάννας Αλκοφοράδο, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Θοδωρή Σκούρτα, θα παρουσιαστούν στις 3 Οκτωβρίου, στις 20.00 το βράδυ, στον Δήμο Παραλίας. Το έργο ανεβαίνει με την μορφή θεατρικού αναλογίου, από τα μέλη του θεατρικού εργαστηρίου της ΔΕΠΑΡίου, στις εγκαταστάσεις του 3ου Δημοτικού σχολείου Παραλίας (εργατικές κατοικίες). Η παράσταση θα διοργανωθεί από την ΔΗ.Κ.Ε.ΔΗ.Παραλίας.

Όπως τονίζει ο σκηνοθέτης της παραγωγής, πρόκειται για μια απόπειρα παράστασης! ενώ στο τίτλο της έχουν προστεθεί αρκετά ερωτηματικά μιας και όταν πρωτοεκδόθηκαν οι επιστολές, ούτε η ταυτότητα της δημιουργού τους ήταν γνωστή, ούτε σε ποιόν απευθύνονταν. Επίσης ήταν άγνωστος και ο μεταφραστής τους. Γνωστό ήταν μόνο το όνομα του εκδότη τους. Αυτός ήταν ο Γκαμπριέλ ντε Λαβέρν, οι ειδήμονες δε των πρώτων δεκαετιών το 20ου αιώνα απέδωσαν σε αυτόν και την συγγραφή των επιστολών.

Σήμερα γνωρίζουμε πως το πρόσωπο της Πορτογαλίδας μοναχής είναι πραγματικό. Η ζωή της μάλιστα έχει τροφοδοτήσει αρκετούς συγγραφείς καθώς και ζωγράφους όπως ο Ματίς, ο Μοντιλιάνι και ο Μπρακ. Το όνομα της μοναχής που γεννήθηκε το 1640 στην πόλη Μπέζα, ήταν Μαριάννα και οι επιστολές γράφτηκαν για έναν 30χρονο αξιωματικό.

Οι επιστολές μεταφράστηκαν πρώτη φορά στα ελληνικά από τον Κώστα Ουράνη, ο οποίος γοητευμένος από το πάθος της μοναχής δήλωσε «οι πέντε αυτές ερωτικές επιστολές, που έγραψε η Μαριάννα Αλκοφοράδο, είναι ότι ωραιότερο, παθητικότερο, αληθινότερο έχει γραφτεί στο είδος αυτό».

Το κείμενο θα αποδοθεί το βράδυ της Κυριακής 3 Οκτωβρίου στις 20.00, από τα μέλη του θεατρικού εργαστηρίου της ΔΕΠΑΡίου Χ.Γιαννούλη, Θ. Κανελλάκη, Γ. Μάρκου, Φ Τόγια, Τ. Τσαλέζα.

Η διασκευή - συρραφή κειμένου η σκηνοθετική και μουσική επιμέλεια είναι του Θοδωρή Σκούρτα.

Η σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια είναι του Μάρκελου Μαυρομάτη.

Την επιμέλεια φωτισμού και ήχου έχει ο Ανδρέας Αδαμόπουλος.

Το κείμενο στηρίχθηκε στις μεταφράσεις των Γ.Πράτσικα (εκδόσεις Γκοβόστη, 1945) και Β Χατζάκη (εκδόσεις Άγρα 2010).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture