Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΓΟΡΑ

/

Reuters: Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες για Ελλάδα και ευρώ

Reuters: Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες για ...

Τι αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο για το Grexit

Tην αλλαγή του κλίματος τόσο για το ευρώ όσο και για την πιθανότητα η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη περιγράφει σε εκτενές άρθρο το Reuters. Τονίζει ότι οι απαισιόδοξες προβλέψεις διάσημων οικονομόλογων διαψεύστηκαν και ότι υποτιμήθηκε η πολιτική θέληση της Ευρώπης.

Οπως αναφέρει το Reuters τον περασμένο Μάιο καθώς η ευρωζώνη βυθιζόταν βαθύτερα στην κρίση ο βραβευμένος με Νόμπελ P. Krugman δημοσίευσε στους Νew York Times ένα από τα πιο απαισιόδοξα άρθρα για το κοινό νόμισμα με τίτλο «Αποκάλυψη αρκετά σύντομα».

«Ξαφνικά είναι εύκολο να δει κανείς πως το ευρώ – αυτό το μεγάλο ελαττωματικό πείραμα στην νομισματική ένωση χωρίς πολιτική ένωση – θα μπορούσε να διαλυθεί. Δεν μιλάμε για μια μακρινή προοπτική. Τα πράγματα θα μπορούσαν να διαλυθούν με απίστευτη ταχύτητα σε διάστημα μηνών και όχι ετών», σημείωνε.

Ο κ. Krugman δεν ήταν ο μόνος που προέβλεπε την καταστροφή του ευρώ το 2012. Ο δισεκατομμυριούχος G. Soros είχε δηλώσει σε συνέδριο στην Ιταλία τον Ιούνιο ότι η Γερμανία έχει περίπου τρεις μήνες για να αποτρέψει μια ευρωπαϊκή καταστροφή.

Τον Ιούλιο ο W. Buiter, επικεφαλής οικονομολόγος της Citgroup και πρώην στέλεχος της Τράπεζας της Αγγλίας αύξησε στο 90% τις πιθανότητες η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, φτάνοντας στο σημείο να αναφέρει και συγκεκριμένη ημερομηνία.

Αυτή η ημερομηνία είναι η 1η Ιανουαρίου 2013. Ωστόσο κανείς πλέον δεν πιστεύει ότι το Grexit ή μια καταστροφική έκρηξη στην ευρωζώνη είναι προ των πυλών, διαπιστώνει το Reuters.

Εξι μήνες νωρίτερα, οι φωνές που προέβλεπαν ότι το ευρώ έχει φτάσει στο τέλος του άγγιζαν το ζενίθ. Μεταξύ των καταστροφολόγων συγκαταλέγονταν ορισμένοι από τους κορυφαίους οικονομολόγους, κάποιοι εκ των οποίων Αμερικανοί.

Εξι μήνες αργότερα οι προφητείες τους φαντάζουν επιπόλαιες ή το λιγότερο πρόωρες. Το ευρώ ανακάμπτει έναντι του δολαρίου, ενώ οι αποδόσεις ομολόγων υπερχρεωμένων κρατών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν υποχωρήσει.

Ακόμα και οι πλέον απαισιόδοξοι έχουν αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις τους, αν και προειδοποιούν για προβλήματα στο μέλλον, αναφέρει το Reuters.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Αγορά