ART

/

Το Ξηρόμερο των πανηγυριών της Αιτωλοακαρνανίας έγινε εγκατάσταση για τη Μπιενάλε Βενετίας!

Κοινοποίηση
Tweet

Ελληνική εκπροσώπηση για την κουλτούρα της αγροτιάς με την υπογραφή του εικαστικού και συνθέτη Θανάση Δεληγιάννη

Μια υβριδική εικαστική εγκατάσταση, με τίτλο «Ξηρόμερο/Dryland» θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 60ή Μπιενάλε της Βενετίας. Εργο μεγάλης κλίμακας θα καλύψει τα 250 τ.μ. του ελληνικού περιπτέρου τον ερχόμενο Απρίλιο. Διαδέχεται μια αναπάντεχη παράσταση που παρουσιάστηκε στη Στέγη του ιδρύματος Ωνάση (2021) με πλαστικές καρέκλες, μπίρες, κλαρίνα, αγροτικό σκηνικό κλπ. Μούσα και κυρίαρχη μορφή της όλης σύλληψης, η παραδοσιακή τραγουδίστρια Κική Μαργαρώνη, που πρωταγωνίστησε για τρεις δεκαετίες στα πανηγύρια Αιτωλοακαρνανίας και Θεσσαλίας, πλαισιωμένη από οργανοπαίχτες.

Βασικός εμπνευστής της εγκατάστασης ο Θανάσης Δεληγιάννης, εικαστικός και συνθέτης, ο οποίος έκανε μεγάλη έρευνα στην περιοχή Ξηρόμερο, σε συνεργασία με το φιλόλογο- δραματουργό Γιάννη Μιχαλόπουλο και ένα ολόκληρο team. Το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε με συνδημιουργούς τους Έλια Καλογιάννη, Γιώργο Κυβερνήτη, Κώστα Χαϊκάλη, Φώτη Σαγώνα. Εθνικός επίτροπος είναι το ΕΜΣΤ και επιμελητής ο Πάνος Γιαννικόπουλος. Φέτος μάλιστα, συμπληρώνονται 90 χρόνια από την πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας στην Μπιενάλε της Βενετίας, μία από τις 30 χώρες που έχουν το δικό τους περίπτερο μέσα στα Giardini, τον κεντρικό χώρο διεξαγωγής.

 

Το έργο και οι καλλιτέχνες

Η σχετική αφίσα

Το Ξηρόμερο στη Δυτική Ελλάδα, δανείζει τον τίτλο στο έργο.

Συγκεκριμένα, πρωταγωνιστεί συμβολικά ένα αγροτικό μηχάνημα άρδευσης το οποίο συντονίζει σε πραγματικό χρόνο τον ήχο, την κινούμενη εικόνα, και το φωτιστικό περιβάλλον.

Εξετάζεται η εμπειρία του πανηγυριού, παρακολουθώντας μια διαδρομή από την πλατεία του χωριού έως τις παρυφές του γεωργικού τοπίου που το περιβάλλει. 

Οι  δημιουργοί αναφέρονται στο νερό ως πρίσμα -ένα μέσο να βλέπουμε και να σκεφτόμαστε - εστιάζοντας στην έλλειψή ή το πλεόνασμα, την ανάγκη ή τη σπατάλη του, καθώς και τις κοινωνικές συνδηλώσεις του. Η εξάντληση των πόρων συνδέεται με τη φυσική και οικονομική εξάντληση. Το έργο διερευνά επίσης τις πολιτικές δυνατότητες του ήχου και της μουσικής, την επίδραση της τεχνολογίας στα αγροτικά τοπία και την πολιτιστική ποικιλομορφία.

Ο εορτασμός του πανηγυριού μεταφέρει πληροφορίες και νόημα ως τελετουργία και ψυχαγωγία. Συνδέεται με τις γεωργικές εργασίες, όπως το πότισμα και τις αγροτικές ευθύνες. Βοηθά την κάθε κοινότητα να δημιουργήσει την εικόνα του εαυτού της.

 Το ποτιστικό που βρίσκεται στο κέντρο του περιπτέρου, ορίζει κυκλικά το περιβάλλον της εγκατάστασης. Το έργο μεταφέρει επίσης τον χώρο συνάντησης της κοινότητας -την πλατεία, τη δημόσια συγκέντρωση- από το εξωτερικό στο εσωτερικό. Καθώς το σύστημα ποτίσματος τίθεται σε κίνηση, δημιουργεί έναν ρυθμό, οριοθετεί τον χρόνο όπως ένα ρολόι ή μια κασέτα που ξετυλίγεται, παρακινώντας τα σώματα των επισκεπτών να ακολουθήσουν διαδρομές και να αλλάξουν τρόπους θέασης. Το Ξηρόμερο/Dryland αποφεύγει μια αισθητική προσέγγιση και τονίζει τη συναισθηματική αμεσότητα της επαφής με αντικείμενα, ήχους και εικόνες.

 

Η ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ

 Η χρηματοδότηση της εθνικής συμμετοχής ανέρχεται στα 508.000 ευρώ, υψηλότερη που έχει σημειωθεί ποτέ στην ιστορία της Μπιενάλε στην Ελλάδα. Ο κύριος χρηματοδότης είναι το υπουργείο Πολιτισμού με 375.000 ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 75% της συνολικής χρηματοδότησης. Οι χορηγίες ανέρχονται στα 130.000 ευρώ με βασικό υποστηρικτή της ελληνικής συμμετοχής το Onassis Culture, το ποσοστό του οποίου ανέρχεται στο 67% του συνολικού ποσού χορηγιών, ενώ αποτελεί το 17% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου. Επιπλέον υποστηρικτές είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Το έργο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ARTWORKS μέσα από την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και της Outset. Η AEGEAN είναι επίσημος χορηγός αερομεταφορών, ενώ η εκπροσώπηση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ξηρομέρου.

 *Προεγκαίνια: 17-19 Απριλίου

Εγκαίνια Περιπτέρου: 18 Απριλίου, 13:30 μ.μ.,

Περίπτερο της Ελλάδας - La Biennale di Venezia

Giardini, 30122 Βενετία, Ιταλία

 Ειδήσεις Τώρα

Το συναυλιακό καλοκαίρι των stars: O Στινγκ μας περιμένει 5 Ιουλίου στο Ηρώδειο

Τα bombers της άνοιξης: Εντοπίσαμε το τζάκετ της επόμενης μέρας σε πολυκαταστήματα και πασαρέλες

Στην Πάτρα η Ευρωπαία Επίτροπος Ελίζα Φερέιρα- ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Best View