ΣΙΝΕΜΑ

/

Την τολμηρή ταινία «Άγριες Νύχτες» του Σιρίλ Κολάρ προβάλλει απόψε στην Αθήνα το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Κοινοποίηση
Tweet

Μαζί με τις Νύχτες Πρεμιέρας στην αίθουσα Άστορ στην Στοά Κοραή, στις 21.45

Την ταινία «Αγριες Νύχτες - Les Nuits Fauves» του Σιρίλ Κολάρ, παραγωγής 1992 που είχε κάνει αίσθηση στην εποχή της, προβάλλουν οι Νύχτες Πρεμιέρας και το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος απόψε Δευτέρα 27/3/2023 στην αίθουσα Άστορ στην Σταδίου στις 21.45.

Πρόκειται για μία μοναδική, ειδική προβολή που έχει & επετειακό χαρακτήρα.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και το 23o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδας συνεργάζονται λοιπόν για τη συγκεκριμένη προβολή: 30 σχεδόν χρόνια μετά την πανελλήνια πρεμιέρα της, τη θυελλώδη κυκλοφορία της σε ολόκληρο τον κόσμο και τον πρόωρο θάνατο του σεναριογράφου, σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή της. Μία ταινία που θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες queer δημιουργίες όλων των εποχών, η οποία επιστρέφει για μία βραδιά στην Αθήνα και θα παιχτεί σε 35άρι φιλμ.

Στις 5 Μαρτίου του 1993, ο Σιρίλ Κολάρ εγκατέλειπε τη ζωή σε ηλικία 35 ετών, έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον ιό του AIDS. Τρεις μέρες μετά τον θάνατό του, στην τελετή των βραβείων Σεζάρ, η πρώτη και τελευταία ταινία του κέρδιζε 4 αγαλματίδια εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων και ζητοκραυγών: Καλύτερης Ταινίας, Ντεμπούτου, Μοντάζ και Ερμηνείας για την Ρομάν Μπορινζέρ. Η συγκινησιακή φόρτιση μέσα στην αίθουσα ήταν τεράστια για τον χαμό του νεαρού καλλιτέχνη και η επιβράβευση ερχόταν να σφραγίσει το σεβαστό πολιτισμικό και κοινωνικό φαινόμενο στο οποίο είχαν στο μεταξύ μετατραπεί οι «Άγριες Νύχτες» («Les Nuits Fauves»), σημειώνοντας τεράστια εμπορική επιτυχία στη Γαλλία, προκαλώντας θόρυβο στις αίθουσες του εξωτερικού, εισπράττοντας επαίνους από τη διεθνή κριτική και φτάνοντας να θεωρηθούν μια από τις σημαντικότερες ταινίες του σύγχρονου γαλλικού σινεμά.

Ποιος ήταν όμως ο Σιρίλ Κολάρ;

Ανήσυχος και πολυσχιδής, με την ιδιότητα του συγγραφέα, του σκηνοθέτη και του μουσικού, ο Κολάρ υπήρξε αφοπλιστικά ειλικρινής και αναπολογητικός για την ατίθαση ερωτική του ζωή και ένας από τους ελάχιστους καλλιτέχνες της χώρας του που μίλησαν ανοιχτά (και σε πρώτο πρόσωπο) για τον ιό. Όταν όλοι του γύριζαν την πλάτη με τρόμο, τότε που έψαχνε απεγνωσμένα χρηματοδότηση για τις «Άγριες Νύχτες» του, την συγκλονιστική αυτοβιογραφική του κατάθεση, ο Κολάρ έκανε τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να μπορέσει μόνος του να ολοκληρώσει την ταινία, και να το κάνει εγκαίρως καθώς του απέμενε ελάχιστος χρόνος ζωής. Κι όταν πια ο Κολάρ πέθανε, το γαλλικό κατεστημένο της τότε κουλτούρας τον μετέτρεψε σε ηρωικό μάρτυρα του AIDS, χαρακτηρίζοντάς τον ως «το πνευματικό παιδί του Ζαν Ζενέ, του Πιέρ Πάολο Παζολίνι και του Ζορζ Μπατάιγ», ενώ η ταινία του αποτέλεσε σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη γενιά.

Τριάντα (30) χρόνια μετά, οι «Άγριες Νύχτες» παραμένουν το ίδιο τολμηρές και αδάμαστες, προσεγγίζοντας τον πανσεξουαλικό και αυτοκαταστροφικό τρόπο ζωής του ήρωα χωρίς καμία διάθεση ηθικολογίας, τον βίαιο ερωτικό του πόθο μέσα σε όλη τη ζωώδη ζωντάνια του, τις απελπισμένες (και συχνά ασυγχώρητες) παρορμήσεις του ως μια ύστατη πράξη εξέγερσης πριν το άδικο τέλος. Από τα βραδινά «ψωνιστήρια» δίπλα στις όχθες του Σηκουάνα, τη διαρκή δίψα με την οποία ο Ζαν προσπαθεί να ρουφήξει κάθε εμπειρία μέσα στον ελάχιστο χρόνο που του απομένει και τη σεξουαλικά φορτισμένη παλινδρόμησή του ανάμεσα σε ένα θαρραλέο κορίτσι και έναν αρρενωπό νεαρό αθλητή, οι «Άγριες Νύχτες» γίνονται καταραμένο άσμα έρωτα, ζωής και θανάτου, η άνευ προηγουμένου κληρονομιά ενός enfant terrible που προσπάθησε να νικήσει τον φόβο και τη φθορά μέσω της τέχνης του, αφήνοντας την τραγική ιστορία του ως έμπνευση, αποχαιρετισμό και παρακαταθήκη, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Τρεις δεκαετίες αφότου την είδαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η ταινία επιστρέφει για μια μόνο βραδιά σε μεγάλη οθόνη και μάλιστα σε μια από τις 35άρες κόπιες με τις οποίες είχε προβληθεί στη χώρα μας το 1993! Ευκαιρία τώρα να την ανακαλύψει και να την αγαπήσει μια νεότερη γενιά θεατών.

Το φιλμ λοιπόν παίζεται τη Δευτέρα 27 Μαρτίου στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ, ΣΤΟΑ ΚΟΡΑΗ, Σταδίου 28 (Μετρό Πανεπιστήμιο)

Ώρα έναρξης: 21:45.

Τιμή εισιτηρίου: 6€

Διάρκεια: 126 λεπτά.

*Να θυμίσουμε πως και οι Πατρινοί σινεφίλ έχουν φέτος την μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν 6 ταινίες του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος στη 2η αίθουσα του Πάνθεον, στη Γούναρη και Κανακάρη, από τη Δευτέρα 27 έως και την Τετάρτη 29/3/2023 με τη σημαντική και καθοριστική συμβολή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος στην Πάτρα ενώ στόχος είναι να καθιερωθεί ώστε κάθε χρόνο στη διάρκεια του Φεστιβάλ να προβάλλονται ταινίες του, ταυτόχρονα με την Αθήνα και εδώ στην Πάτρα.

Επιμέλεια ανάρτησης: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Culture