ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Θυμάστε τις μακέτες για την ανάπλαση του Λαδόπουλου; Μακέτες θα μείνουν

Χριστακόπουλος Θάνος
Κοινοποίηση
Tweet

Φάκελος στο πρόγραμμα "Φιλόδημος" υπάρχει υποστηρίζουν από την πρώην Περιφερειακή Αρχή

Εξοργισμένοι με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο είναι παράγοντες της πρώην Περιφερειακής Αρχής Δυτικής Ελλάδας αναφορικά με τις δηλώσεις του γύρω από το θέμα της ανάπλασης του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου στην παραλιακή της Πάτρας.

Ο Υπουργός, μιλώντας στον ΜΑΧ FM, επί της ουσίας είπε ότι δεν έχει βρει φάκελο για ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «Φιλόδημος», χαρακτηρίζοντας «ως πρόχειρο» τον σχεδιασμό που είχε κάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Με βάση αυτές τις δηλώσεις του κ. Θεοδωρικάκου το έργο ύψους περίπου 120εκ. ευρώ, βρίσκεται στον «αέρα». Τα στελέχη της πρώην Περιφέρειας κατηγορούν τον Υπουργό και την Κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής ευθύνης με δεδομένο, όπως λένε ότι έχει κατατεθεί ο σχετικός φάκελος προς χρηματοδότηση από τον «Φιλόδημο».

Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας σε συνεργασία με τον Δήμο Πατρέων ο οποίος και της παραχώρησε την έκταση για 30 χρόνια προέβλεπε μεταξύ άλλων: Στα υφιστάμενα κτίρια το Διοικητήριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων, Βιομηχανικό Μουσείο, Πολυχώρο καινοτομίας για την στέγαση του Patras IQ, υπηρεσίες εστίασης κ..α.

Στη νέα δόμηση που προγραμματιζόταν να δημιουργηθεί θα στεγαζόταν η 6η Υγειονομική Περιφέρεια, το Μουσικό Σχολείο, Βρεφονηπιακός Σταθμός και Υπηρεσίες Διοίκησης.

H είσοδος και η έξοδος των οχημάτων στο συγκρότημα χωροθετείτο στη βορειοδυτική πλευρά του ακινήτου επί της οδού Ακτής Δυμαίων. Η περιοχή νοτίως της εισόδου – εξόδου του ακινήτου πεζοδρομείται.

Δημιουργείται πρόσθετη δευτερεύουσα είσοδος – έξοδος πεζών και οχημάτων έκτακτης ανάγκης νοτιοδυτικά του οικοπέδου. Εντός της εγκατάστασης προβλεπόταν να δημιουργηθεί ποδηλατική διαδρομή για την ενίσχυση της χρήσης των ποδηλάτων και για λόγους αναψυχής, διαχωρισμένη από τους χώρους κίνησης των πεζών.

 

ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣΗΣ               

Μιλώντας στο thebest.gr ο πρ. Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότηας Κώστας Καρπέτας, ο οποίος ήταν στενός συνεργάτης του πρ. Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα και ένας από εκείνους που είχαν χειριστεί το θέμα, επιτίθεται στο υπουργό Εσωτερικών για τα όσα υποστηρίζει.

Ο κ. Καρπέτας καλεί όσους δημοσιολογούν να έχουν πλήρη ενημέρωση για τα δεδομένα που υπάρχουν και κατηγορεί ευθέως τον κ. Θεοδωρικάκο για έλλειψη πολιτικής βούληση για χρηματοδότηση του έργου. «Εμείς υποβάλαμε ολοκληρωμένο φάκελο, με όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά στον «Φιλόδημο».

Εάν δεν έχουν την πολιτική βούληση να το εντάξουν, αυτοί πρέπει να ελεγχθούν και όχι εμείς. Ο φάκελος είναι ώριμος και μάλιστα δεν μας έγινε καμία παρατήρηση από τις αρμόδιες Αρχές. Το επόμενο στάδιο είναι το εντάξει ο Υπουργός και μετά να προχωρήσουμε στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Καρπέτα.

Θυμίζει ότι το θέμα ανακινήθηκε εδώ και περίπου δύο χρόνια από τη δημόσια δήλωση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το αναπτυξιακό συνέδριο της Πάτρας για χρηματοδότηση του Διοικητηρίου της Περιφέρειας. Έκτοτε «έτρεξαν», προσθέτει ο κ. Καρπέτα, μια σειρά από διαδικασίες, σε συνεργασία με τον Δήμο που παραχώρησε τον χώρο.

Αυτές περιλαμβάνουν ομάδα έργου, τεχνικό σύμβουλο, προκαταρκτικούς φακέλους με μελέτη βιωσιμότητας και ανάπτυξης του χώρου, τρία σενάρια αξιοποίησης εκ των οποίων επελέγη το ένα, οι μακέτες του οποίου παρουσιάστηκαν δημοσίως κ.α..

«Μάλιστα στην συνεδίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που ασχολήθηκε με το θέμα είχε συμφωνήσιε και ο Νεκτάριος Φαρμάκης, σημερινός Περιφερειάρχης. Εάν τώρα ο Υπουργός στρίβει για του αρραβώνος για  να μην χρηματοδοτήσει αυτό το εμβληματικό για την πόλη έργο, είναι άλλο ζήτημα», σχολιάζει σχετικά ο κ. Καρπέτας.

Μάλιστα, αναφορικά με την εμπλοκή του Ιδιωτικού Τομέα, την οποία τώρα επιτακτικά επαναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, εξ’ αρχής είχε γίνει κουβέντα και μια κάποια μορφή Σύμπραξης δεν είχε αποκλειστεί από την Περιφέρεια.

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις