ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Αγρυπνία απόψε στην Ευαγγελίστρια και στον Άγιο Νικόλαο για τον Τίμιο Σταυρό

Κοινοποίηση
Tweet

Σήμερα στις 8.15 το βράδυ

Την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού τιμά η εκκλησία μας την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018 και σε όλους τους ναούς οι πιστοί θα σπεύσουν να προσκυνήσουν τον Σταυρό του μαρτυρίου του Ιησού Χριστού και να λάβουν όπως επιτάσσει το έθιμο ένα κλωναράκι βασιλικό.

Στον ιερό Μητροπολιτικό ναό Ευαγγελιστρίας στην οδό Μαιζώνος στις 20.15 το βράδυ την Πέμπτη 13/9, παραμονή της εορτής θα τελεστεί ιερά αγρυπνία έως περίπου τη 1 μετά τα μεσάνυχτα όπου θα τεθεί για προσκύνημα από τους πιστούς και τμήμα του Τιμίου Ξύλου.

Το πρωί της Παρασκευής 14/9 θα τελεστεί η δεύτερη Θεία λειτουργία για τη μεγάλη εορτή της εύρεσης και Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού από την βασιλομήτωρ, Αγία Ελένη.

Στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου Πατρών την Πέμπτη 13/9 στις 22.00 θα ψαλεί ιερά αγρυπνία ενώ ανήμερα στις 18.00 το απόγευμα θα ψαλούν οι Χαιρετισμοί προς τον Τίμιο Σταυρό.

*Την ημέρα αυτή να θυμίσουμε πως πανηγυρίζει και το παρεκκλήσι της γυναικείας ιεράς μονής του Προφήτη Ηλία Πατρών τιμώντας την εύρεση σταυροσχήμου ξύλου στον κορμό δέντρου στον κήπο του μοναστηριού. Την Πέμπτη 13/9 στις 18.30 στον πανηγυρικό εσπερινό θα χοροστατήσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ.κ. Χρύσανθος. Ανήμερα την Παρασκευή το πρωί στη Θεία λειτουργία θα προεξάρχει ο αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Κωτσάκης και στις 18.30 όπου θα ψαλούν οι χαιρετισμοί του Τιμίου Σταυρού, θα λειτουργήσει και θα μιλήσει ο αρχιμανδρίτης π. Ιωσήφ Μήλιας.

Όσο για το έθιμο να μοιράζεται βασιλικός, λέγεται πως ψάχνοντας η Αγία Ελένη για να ανακαλύψει τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου, βαδίζοντας μία μέρα μέσα σ’ ένα χωράφι, πάτησε ένα χορτάρι και αμέσως μια γλυκιά μυρωδιά γέμισε τον αέρα.

Η ευωδιά προερχόταν από το φυτό που πατούσε και ευθύς αμέσως ζήτησε από τους εργάτες να σκάψουν ακριβώς εκεί όπου και τελικά αποδείχθηκε πως ήταν, το μέρος που ήταν θαμμένος ο Τίμιος Σταυρός.

Με δάκρυα στα μάτια η Αγία Ελένη παρέδωσε τον Τίμιο Σταυρό στον Πατριάρχη Μακάριο, ο οποίος στις 14 Σεπτεμβρίου του έτους 335 μ. Χ. τον ύψωσε στον Γολγοθά και τον τοποθέτησε στον ναό της Αναστάσεως, τον οποίο είχε ανεγείρει η αγία πάνω από τον Πανάγιο Τάφο, ο οποίος και σώζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί ένα παγκόσμιας σημασίας και σπουδαιότητας προσκύνημα.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις