ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πάτρα: Επιτυχημένο ξεκίνημα για το συνέδριο των διαπολιτισμικών μεσολαβητών

Κοινοποίηση
Tweet

Με πολλές διεθνείς συμμετοχές και με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση

Με πολλές διεθνείς συμμετοχές και με μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από την πολυπολιτισμική Ευρώπη και την ανάγκη να υπάρχει σωστή επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα σε ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών και προελεύσεων, ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του διήμερου διεθνούς συνεδρίου για τους Διαπολιτισμικούς Μεσολαβητές που διεξάγεται στην Πάτρα, στην Αγορά Αργύρη.

Το Συνέδριο έχει τίτλο «Βελτίωση των δεξιοτήτων και ανάδειξη της ταυτότητας των Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών σε μια πολυπολιτισμική Ευρώπη» και διοργανώνεται από το Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας (ΕΕΥΕΜ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Υποστήριξης Δημότη, Εθελοντισμού, Ισότητας φύλων & Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Πατρέων και την Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πάτρας (ΑΔΕΠ).

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας έγιναν τοποθετήσεις από εκπροσώπους του Δήμου Πατρέων, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και του Δικτύου Διαπολιτισμικών Πόλεων (στο οποίο η Πάτρα είναι η μόνη ελληνική πόλη που συμμετέχει), καθώς και ερευνητές από πανεπιστήμια και φορείς της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Νορβηγίας και της Πορτογαλίας.

Μεγάλο μέρος των εισηγήσεων αναλώθηκε στο πώς γίνεται κατανοητός σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες ο ρόλος των Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών. Οι Διαπολιτισμικοί Μεσολαβητές αποτελούν τους επιστήμονες που ως στελέχη της Πολιτείας, φορέων υγείας και πρόνοιας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και της κοινωνίας, αναλαμβάνουν την ομαλή ένταξη των μεταναστών και την επικοινωνία μαζί τους, μεσολαβούν σε θέματα εκπαίδευσης και συναλλαγών των μεταναστών με τις κρατικές υπηρεσίες, ενώ επίσης συμβάλλουν στην άμβλυνση φαινομένων ξενοφοβίας και ρατσισμού.

Την Πέμπτη, δεύτερη μέρα του συνεδρίου, θα διεξαχθεί συζήτηση για τις κοινωνικές αλλαγές που συμβαίνουν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια (9.30 – 11.30), ενώ έχουν προγραμματιστεί και τρία παράλληλα εργαστήρια (11.30 – 14.00) με ειδικά θέματα που απασχολούν τους Διαπολιτισμικούς Μεσολαβητές.

Το συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου SONETOR www.sonetor-project.eu), που εκπαιδεύει Διαπολιτισμικούς Μεσολαβητές σε όλη την Ευρώπη χρησιμοποιώντας ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής (όπως είναι η Πλατφόρμα για την κατάρτιση των Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών, www.culturalmediators.eu) και σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθοδολογίες. Το έργο SONETOR (Training of cultural mediators utilizing new Social Networking Software, συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης, Leonardo da Vinci, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμμετέχουν 6 εταίροι από 5 Ευρωπαϊκές χώρες. Συντονιστής φορέας είναι το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας (eeyem.eap.gr), το οποίο διευθύνει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αχιλλέας Καμέας.

 

Κοινοποίηση
Tweet

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Σχόλια

Ειδήσεις