Στις 29 Αυγούστου 2013 από την εταιρεία διανομής New Star
Μία από τις πιο ωραίες ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα και έκαναν μεγάλη επιτυχία, στο εξωτερικό, το θρυλικό πλέον «Απέραντο Γαλάζιο – Le Grand Blue» σε σκηνοθεσία του Λικ Μπεσόν, θα κυκλοφορήσει και πάλι στις καλοκαιρινές κινηματογραφικές οθόνες, από την εταιρεία διανομής New Star, από την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013 σε μία ειδική επετειακή επανέκδοση, 25 χρόνια από τότε που το φιλμ είχε πρωτοβγεί στις αίθουσες.
Στην ταινία που είχε γυριστεί στην πανέμορφη Αιγαιοπελαγίτικη Αμοργό, την οποία και έκανε μόδα και γνωστό τουριστικό προορισμό έκτοτε, πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Ροζάνα Αρκέτ, Ζαν Ρενό και Ζαν Μαρκ Μπαρ, στις καλύτερες στιγμές της καριέρας τους.
«Γυρισμένη στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, από ένα λάτρη της ελληνικής φύσης». «Η Αμοργός αναδύεται μέσα από ένα υπέροχα απέραντο, αιγαιοπελαγίτικο γαλάζιο». «Μια ταινία σταθμός για τη θάλασσα και τους ανθρώπους της με την υποβλητική μουσική του Ερίκ Σερά». «Μυστηριώδης, αξέχαστη και θεαματικά απολαυστική, με ανεπανάληπτες υποβρύχιες σκηνές που κόβουν την ανάσα ακόμα και του πιο έμπειρου δύτη!». «Μια ταινία ύμνος στη φύση και την ελευθερία όπου ο Μπεσόν μας ξεναγεί σε κάδρα που ξεχειλίζουν από το φυσικό άγγιγμα και ταξιδεύουν τον θεατή σε ομορφότερους κόσμους».
«Ο Μπεσόν καταφέρνει να χτίσει εικόνες καθηλωτικής ομορφιάς, ένα κόσμημα και έναν ύμνο για τη φύση και τη ζωή». Αυτά είναι μόνο από τα εγκωμιαστικά σχόλια και κριτικές που γράφτηκαν για την ταινία στον Ελληνικό, Γαλλικό και διεθνή Τύπο της εποχής.
Ο Ζακ και ο Ένζο γνωρίζονται από παιδιά και είναι φίλοι αδερφικοί. Το πάθος που τους ενώνει είναι η ελεύθερη κατάδυση: το πιο επικίνδυνο, μυστηριώδες και συναρπαστικό άθλημα στον κόσμο.
Καθώς μεγαλώνουν, χάνουν επαφή μεταξύ τους. Ο Ζακ γίνεται ανίκητος πρωταθλητής των καταδύσεων και καλεί τον Ένζο σε μια μεγάλη διεκδίκηση του τίτλου.
Από τη Σικελία, ο Ζακ, ανίκητος πρωταθλητής επί έξι χρόνια στις ελεύθερες καταδύσεις θα αναζητήσει τον Ένζο στις Ανδεις όπου μένει για να τον φέρει πίσω ως αντίπαλο διεκδικητή του τίτλου. Η αναμέτρηση τους θα τους οδηγήσει σε καταστάσεις πέρα από τις ανθρώπινες ικανότητες
Τα ανθρώπινα όρια δοκιμάζονται και αλλάζουν καθώς οι αντίπαλοι βυθίζονται στη θαλάσσια άβυσσο...
Με γυρίσματα που έλαβαν χώρα, το 1988 στη Σικελία, αλλά κυρίως στο Αιγαίο (στην Αμοργό, την Ίο και τα Κουφονήσια), το αριστούργημα του Μπεσόν θεωρείται πλέον μια κλασική ταινία που σε γεμίζει δέος και μένει αξέχαστη σε όλους όσοι την έχουν ήδη δει.
Απέραντο γαλάζιο, όνομα και πράγμα. Ατέλειωτα υποβρύχια πλάνα και καταγάλανα νερά, να τα πιεις στο ποτήρι, με την ονειρική ταινία του Λικ Μπεσόν να έχει ελληνικό άρωμα, αφού τα περισσότερα πλάνα έγιναν στην παραλία της Αγίας Άννας στην Αμοργό. Τα στοιχεία θρίλερ και η μυστηριώδης πλοκή δεν λείπουν ούτε εδώ, με τον βυθό να δένει εξαιρετικά τις εσωτερικές εντάσεις της ταινίες.
Επίσης πρωταγωνιστεί ο θαυμάσιος Γάλλος ηθοποιός Ζαν Ρενό στα πρώτα ερμηνευτικά του βήματα.
Όπως προαναφέρθηκε, αρκετές από τις σκηνές της ταινίας έχουν γυριστεί στην περίφημη παραλία της Αγίας Άννας, κάτω από το Μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην ταινία συμμετείχαν και κάτοικοι της Αμοργού.
Η Αμοργός αναδύεται μέσα από ένα υπέροχα απέραντο, αιγαιοπελαγίτικο γαλάζιο κάτω από το φως ενός ήλιου δυνατού, όπως είναι του Αυγούστου. Μια ταινία σταθμός για τη θάλασσα και τους ανθρώπους της. Εξαιρετική και η μουσική του Eric Serra, παγκοσμίου φήμης συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής:
Είναι αλήθεια ότι μετά την προβολή της ταινίας, το νησί γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στον τουρισμό, αφού άνθρωποι από όλο τον κόσμο ήθελαν να επισκεφτούν το νησί με τα υπέροχα γαλάζια νερά.
Τέλος να αναφέρουμε ότι στην ταινία παίζουν ακόμα οι Μαρκ Ντουρέ, Γκρίφιν Ντιούν, ο Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης Ανδρέας Βουτσινάς και οι Τζιν Μπούις, Βαλεντίνα Βάργκας, Σέρτζιο Καστελίτο, Πωλ Σέναρ και Κλοντ Μπεσόν.
Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr