Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Φωτίστηκαν άγνωστες πτυχές της «Δίκης των Έξι»

Φωτίστηκαν άγνωστες πτυχές της «Δίκης των Έξι»

Επιτυχής η εκδήλωση του thebest.gr χθες βράδυ στη Διακίδειο Σχολή

Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη χθες το απόγευμα η εκδήλωση που διοργάνωσε  το ενημερωτικό portal της Πάτρας thebest.gr, στη Διακίδειο Σχολή του Λαού στην Πάτρα, με την θέμα: «Η δίκη των έξι-Η αθώωση του Δημητρίου Γούναρη και των συνεργατών του». Σκοπός της εκδήλωσης, όπως τόνισε στην εισαγωγική του ομιλία ο δημοσιογράφος – διευθυντής του thebest.gr, Νάσος Νασόπουλος, ήταν να εξεταστεί το στίγμα της προδοσίας που αποδόθηκε στους καταδικασθέντες από το έκτακτο στρατοδικείο της εποχής.

Η εκδήλωση, άλλωστε, έγινε με αφορμή την εκ των υστέρων αθωωτική απόφαση του Αρείου Πάγου για τους οκτώ συνολικά καταδικασθέντες. Προλογίζοντας ο κ. Νασόπουλος υπογράμμισε πως στόχος της πρωτοβουλίας που ανέλαβε το thebest.gr ήταν ακριβώς «να φωτιστούν ιστορικές πτυχές της υπόθεσης και όχι να ξαναγράψουμε την ιστορία ή να αγιοποιήσουμε πολιτικούς, οι οποίοι έχουν παραδοθεί στην κρίση της Ιστορίας». Παράλληλα, επεσήμανε πως δεν αποτελεί αντίφαση το γεγονός ότι ένα σύγχρονο ειδησεογραφικό μέσο ενημέρωσης, όπως είναι το thebest.gr, ασχολείται με ιστορικά θέματα. «Εμείς πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να γυρνάμε την πλάτη στην Ιστορία, αλλά να διδασκόμαστε από αυτή», εξήγησε χαρακτηριστικά.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος – διευθυντής σύνταξης της «Π» Κωνσταντίνος Μάγνης, ο οποίος στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε ως «κατόρθωμα της κοινωνίας μας αλλά και του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε στη χώρα μας μετά την πτώση της δικτατορίας, το γεγονός ότι μπορούμε πλέον να μιλάμε με νηφαλιότητα για ένα γεγονός που κάποτε είχε διχάσει τον ελληνικό λαό και είχε προκαλέσει απίστευτο πόνο και δάκρυα».

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο πρώην υπουργός και εγγονός του καταδικασθέντα Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, Μιχαήλ Πρωτοπαπαδάκης και ο πρώην υπουργός, συμπολίτης, Βασίλης Μπεκίρης.

Ο τ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Ζορμπάς, που επρόκειτο να μιλήσει στην εκδήλωση, δεν μπόρεσε να παραστεί και έτσι τις θέσεις του, που αφορούσαν το νομικό σκέλος της υπόθεσης, τις μετέφερε στο ακροατήριο ο Μιχαήλ Πρωτοπαπαδάκης.

Ο εγγονός του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, ο οποίος και κίνησε την διαδικασία αναψηλάφισης της δικής των έξι, στην τοποθέτησή του, τόνισε πως δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι οι οχτώ κατηγορούμενοι προχώρησαν σε εσχάτη προδοσία της πατρίδας τους. Επιχειρηματολογώντας σχετικά, ο Μιχαήλ Πρωτοπαπαδάκης, υποστήριξε ότι δεν υπήρξε κανενός είδους δόλος από τους καταδικασθέντες και δήλωσε ότι έκαναν το καλύτερο δυνατόν για το συμφέρον της χώρας, όταν είχαν την ευθύνη διακυβέρνησής της.

Ωστόσο, σημείωσε ότι την αλήθεια για την «δίκη των έξι» δεν θα την μάθουμε ποτέ, διότι έχουν καταστραφεί η αλληλογραφία του Δημητρίου Γούναρη με τον πρωθυπουργό της Αγγλίας Λόυντ Τζωρτζ, αλλά και τα πρακτικά της δίκης. Ως αίτια της καταδικαστικής απόφασης, ο κ. Πρωτοπαπαδάκης, ανέφερε για τον μεν Δημ. Γούναρη τις προσπάθειές του για ένωση της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα, για τον δε Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη, το αναγκαστικό δάνειο και την διχοτόμηση της δραχμής. Τέλος έκανε αναφορές στις μετέπειτα δηλώσεις των πολιτικών αντιπάλων των έξι, από τις οποίες προκύπτει ότι αναγνώρισαν ότι οι καταδικασθέντες ήταν αθώοι.

Ο πρώην υπουργός Βασίλης Μπεκίρης στην ομιλία του μετέφερε τις απολογίες των κατηγορουμένων στη δίκη, μέσα από τις οποίες προκύπτει η αγάπη τους για την πατρίδα και το γεγονός ότι δεν είχαν παραδώσει τίποτα στον εχθρό, ώστε να υπάρξει κατηγορία σε βάρος τους για εσχάτη προδοσία.

Ο κ. Μπεκίρης, διάβασε εκτενή αποσπάσματα από τα απολογητικά σημειώματα των Δημητρίου Γούναρη, Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, Νικόλαου Στράτου, Νικόλαου Μπαλτατζή και του αρχιστράτηγου Χατζηανέστη. Τέλος, ο πρώην Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι σήμερα έχουμε ξεπεράσει ως κοινωνία πολλά προβλήματα όπως ο εθνικός διχασμός και έτσι μπορούμε να μιλούμε για γεγονότα που δεν τολμούσε κανείς να τα ψελλίσει χρόνια πριν.

Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε συζήτηση.

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ

Την εκδήλωση παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων: Οι βουλευτές Θανάσης Παπαδόπουλος και Μιχάλης Μπεκίρης, δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς, η αντιδήμαρχος Βίβιαν Σαμούρη – Βαγενά, ο προτ. Πρόεδρος ΔΕΠΑΠ Αντώνης Σκιαθάς, οι επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Πατρέων, Δημήτρης Κατσικόπουλος, Κώστας Χριστόπουλος, Χρήστος Πατούχας και Ανδρέας Τζουραμάνης, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομου, ο δημοτικός σύμβουλος Τάκης Γκίκας, ο πρώην αντιδήμαρχος Πατρέων Γιώργος Ζαφειρόπουλος, η πολιτευτής της ΝΔ Νατάσσα Ράγιου, ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αχαΐας Ανδρέας Μαζαράκης, ο πρώην νομάρχης Στάθης Αθανασόπουλος – Σερέτης, ο πρώην δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Καράβολας, ο πρώην δήμαρχος Παίων Κώστας Ασημακόπουλος, ο δικηγόρος Παύλος Μαρινάκης, η συγγραφέας Μαρία Καρέλλα, ο πρόεδρος της Διακιδείου Σχολής κ. Αθανασόπουλος και πολλοί άλλοι.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις