Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Στην Πάτρα το Σάββατο η συγγραφέας Σοφία Δημοπούλου με καταγωγή από τα Λουσικά

Στην Πάτρα το Σάββατο η συγγραφέας Σοφία...

Παρουσιάζεται το νέο της μυθιστόρημα, «Πως Υφαίνεται ο Χρόνος»

«Πως Υφαίνεται ο Χρόνος» τιτλοφορείται το νέο κοινωνικό και με ιστορικά στοιχεία μυθιστόρημα της Σοφίας Δημοπούλου, η οποία κατάγεται από τα Λουσικά της Αχαΐας.

Το βιβλίο αυτό των 416 σελίδων που κυκλοφόρησε στις 21/2/2019 από τις εκδόσεις Ψυχογιός, θα παρουσιαστεί αυτό το Σάββατο 6 Απριλίου 2019 στις 20.00 σε εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το βιβλιοπωλείο Η Γωνιά του Βιβλίου της οικογένειας Παπαχρίστου, ο Σύλλογος Γυναικών Αγ. Βασιλείου Πατρών και η Λέσχη ανάγνωσης «Η Ομάδα» στο χώρο του αναγνωστηρίου Bright side στην οδό Φιλοποίμενος 45 πλησίον της Κορίνθου στην Πάτρα.

Θα μιλήσουν η Αφροδίτη Σκαλτσά-Δημητρακοπούλου αναγνώστρια & συντονίστρια της Λέσχης Ανάγνωσης του Αγίου Βασιλείου Πατρών και ο ιστορικός, φιλόλογος Χρυσόστομος Μπαμπαρίδης ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει η πρόεδρος του Συλλόγου Τασία Μπιρλή. Θα παραστεί και θα απαντήσει σε ερωτήσει του κοινού η ίδια η συγγραφέας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Νάνα, μια αρχιτεκτόνισσα που πάσχει από κρίσεις πανικού, βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή της ζωής της, όπου καλείται να πάρει κάποιες σημαντικές αποφάσεις, όπως το να κρατήσει το παιδί που κυοφορεί. Σε μια αναπαλαίωση του αρχοντικού της οικογένειας του Ιωάννη Αντωνόπουλου στην Καλλιθέα, ανακαλύπτει ένα παλιό χειρόγραφο μέσα από το οποίο μαθαίνει πολλά για την ιστορία της οικογένειας, που εντέλει συνδέεται με την ιστορία και της δικής της.

Μέσα από το χειρόγραφο μαθαίνει επίσης και για την ιστορία της Ανθής Γεραμάκη, που λόγω των προκαταλήψεων της κοινωνίας του τέλους του 19ου αιώνα, αναγκάζεται να στερηθεί το βασικό δικαίωμά της ως γυναίκας, τη μητρότητα, και να αλλάξει ακόμα και την ταυτότητά της. Η τέχνη της –είναι πολύ καλή υφάντρα– και το πείσμα της για ζωή θα τη βοηθήσουν να ξαναβρεί τα κομμάτια του εαυτού της. Η Νάνα θα εμπλακεί συναισθηματικά με την ιστορία της Ανθής και αυτή η εμπλοκή θα τη μεταμορφώσει.

Γύρω από τους κεντρικούς ήρωες, τα ιστορικά πρόσωπα –η Ελληνίδα ζωγράφος Σοφία Λασκαρίδου, ο «καταραμένος» ποιητής Περικλής Γιαννόπουλος, ο Εμμανουήλ Ροΐδης, ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης, ο Χαρίλαος Τρικούπης– και τα ιστορικά γεγονότα συμπορεύονται με τα φανταστικά και τα καθορίζουν.

Πώς υφαίνεται ο χρόνος; Με λάθη, με πάθη, με αγώνα, με διαψεύσεις, με οράματα, κάποτε με απελπισία, άλλοτε με ελπίδα και πίστη. Κάποιες φορές με αίμα και δάκρυα. Και όλα μαζί υφαίνουν τον κρουστό ιστό της άχρονης ζωής μας.

Αυτό το άχρονο χαλί που υφαίνει η συγγραφέας για τους ήρωές της ‒αυτούς στα τέλη του 19ου αιώνα και τους σύγχρονους‒ μας αποδεικνύει πως όλοι συμμετέχουν σε αυτό με μικρές βελονιές, οι οποίες είναι τα πάθη, τα λάθη, οι ελπίδες, οι ματαιώσεις, οι αγώνες, δηλαδή όλα αυτά τα στοιχεία που συνιστούν την ίδια τη ζωή.

*Η Σοφία Δημοπούλου έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αθήνα, η καταγωγή της όμως είναι από τα Λουσικά, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Πάτρα, στην περιοχή της Βιομηχανικής. Σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό πόλεων και κτιρίων. Εργάστηκε ως μηχανικός στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και ασκεί το επάγγελμά της ως σήμερα.

Παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή και την ποίηση και παραδίδει μαθήματα δημιουργικής γραφής, έχοντας ολοκληρώσει το πρόγραμμα «Δημιουργική ανάγνωση και γραφή της πεζογραφίας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει γράψει άλλα τέσσερα μυθιστορήματα, ενώ διηγήματά της έχουν κατά καιρούς συμπεριληφθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, σε ηλεκτρονικά περιοδικά (themachine.gr, fractal.gr, diastixo.gr) και σε εφημερίδες. Διηγήματα και ποιήματά της υπάρχουν και στον ιστότοπό της www.sophiadimopoulou.gr.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture