Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Ακόμα πιο ασφαλείς και αξιόπιστες οι επεμβάσεις διόρθωσης μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού

Ακόμα πιο ασφαλείς και αξιόπιστες οι επε...

Από τον Οφθαλμίατρο Σπύρο Νίκα

Η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη των ημερών μας βρίσκει εφαρμογή και στον τομέα της διαθλαστικής χειρουργικής για τη διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού με laser.

Νέες τεχνολογίες εγγυώνται μεγαλύτερη ακρίβεια, αποτελεσματικότητα  και ασφάλεια στις θεραπείες

Ένα υπερσύγχρονο μηχάνημα excimer laser που είναι πλέον στη διάθεσή μας εδώ και 1 χρόνο περίπου, βελτιώνει θεαματικά τα αποτελέσματα και παρέχει ταυτόχρονα ασφάλεια, αξιοπιστία και προβλεψιμότητα κατά τη διόρθωση διαθλαστικών σφαλμάτων. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η υψηλή συχνότητα που φτάνει τα 1050 Hz, μειώνοντας αισθητά το χρόνο που διαρκούν οι επεμβάσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι για τη μυωπία ο χρόνος που απαιτείται για διόρθωση ενός βαθμού ανέρχεται πλέον σε 1,3 δευτερόλεπτα και για την υπερμετρωπία σε 2,3 δευτερόλεπτα. Οι γρηγορότεροι ρυθμοί διόρθωσης έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί αποτρέπεται το φαινόμενο της αφυδάτωσης του κερατοειδούς κατά τη διάρκεια της θεραπείας, γεγονός που οδηγεί σε ακόμα πιο ακριβή μετεγχειρητικά αποτελέσματα.

Δύο επιπλέον χαρακτηριστικά προσφέρουν ομαλή σμίλευση του κερατοειδούς και ομοιόμορφη κατανομή της ενέργειας του laser προστατεύοντας τις περιοχές που δεν υποβάλλονται σε διόρθωση. Αυτά είναι η αυτόματη προσαρμογή της ροής του laser (Automatic Fluence Level Adjustment – AFLA) μέσω της οποίας η σμίλευση πραγματοποιείται με 2 διαφορετικά επίπεδα ροής και απελευθέρωσης ενέργειας και ο έξυπνος έλεγχος του θερμικού αποτελέσματος (Intelligent Thermal Effect Control - ITEC) που επιτρέπει την ψύξη του κερατοειδούς κατά τη διάρκεια της επέμβασης δυναμικά και όχι στατικά.

Ιδιαίτερη σημασία για την ακρίβεια μιας θεραπείας για διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού με laser είναι η επικέντρωση της διόρθωσης ανεξάρτητα από τις κινήσεις του οφθαλμού. Αυτό επιτυγχάνεται με το σύστημα ιχνηλάτη (eye tracker system) που διαθέτουν όλα τα σύγχρονα μηχανήματα laser. O ιχνηλάτης ακολουθεί το μάτι και προσφέρει σταθερότητα σε όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Στο νέο μηχάνημα οι κινήσεις του ματιού ακολουθούνται με συχνότητα 1050 Hz και στις 6 διαστάσεις, την οριζόντια, κάθετη και αξονική μετατόπιση, την οριζόντια και κάθετη κυλιόμενη κίνηση και την κυκλοστροφή. Επανάσταση αποτελεί όμως το γεγονός ότι ο ιχνηλάτης του νέου μηχανήματος ακολουθεί τον οφθαλμό και στην 7η διάσταση, που είναι ο χρόνος. Επιτυγχάνεται δηλαδή μια ελεύθερη από λανθάνοντα χρόνο ακολουθία μέσα από ένα πρόγραμμα το οποίο λαμβάνοντας υπόψη τις κινήσεις του ματιού στις 6 διαστάσεις προβλέπει τις μελλοντικές μετατοπίσεις, με αποτέλεσμα έναν τέλειο συνδυασμό ταχύτητας και ακρίβειας καθ’όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Έτσι τα άτομα που υποβάλλονται σε επέμβαση δεν έχουν πλέον καμία ανησυχία για τυχούσες κινήσεις του οφθαλμού τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας, καθώς το νέο μηχάνημα είναι σε θέση όχι μόνο να ακολουθήσει αλλά και να προβλέψει οποιαδήποτε μικρομετατόπιση των ματιών και να πραγματοποιήσει μία απόλυτα ορθή και επικεντρωμένη σμίλευση του κερατοειδούς.

Νέες μέθοδοι οδηγούν σε γρηγορότερη επούλωση του κερατοειδούς και  ταχεία αποκατάσταση της όρασης

Το νέο μηχάνημα laser εκτός από τις τέλειες συνθήκες που δημιουργεί μέσω των μηχανισμών που περιγράφηκαν, προσφέρει και μία νέα μέθοδο η οποία αντικαθιστά την παραδοσιακή PRK που γινόταν με τη χρήση αραιωμένου διαλύματος αλκοόλης για την μηχανική απόξεση του επιθηλίου του κερατοειδούς και χαρακτηριζόταν από μετεγχειρητικό πόνο και αργή αποκατάσταση της όρασης.

Με τη νέα μέθοδο η αφαίρεση του επιθηλίου και η διόρθωση των βαθμών διαθλαστικού σφάλματος πραγματοποιείται πλέον μόνο με laser σε ίδιο χρόνο, χωρίς τη χρήση χειρουργικών εργαλείων. Η σμίλευση λαμβάνει υπόψη το διαφορετικό πάχος του επιθηλίου από το κέντρο προς την περιφέρεια του κερατοειδούς και μέσω ειδικού λογισμικού σμίλευσης (Smart Pulse) προσφέρει ακρίβεια τόσο στον αριθμό όσο και στην κατανομή των παλμών του laser. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται trans PRK  ή Smart Surface (έξυπνη επιφανειακή σμίλευση)  και τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι ο μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος, η γρηγορότερη και ομαλότερη επούλωση του κερατοειδούς, καθώς και ο βελτιωμένος σε σχέση με την παραδοσιακή PRK χρόνος αποκατάστασης της οπτικής οξύτητας.

Κλείστε το ραντεβού σας εδώ με τον Οφθαλμίατρο Σπύρο Νίκα

Ιδιαίτερα θετικά είναι και τα νέα δεδομένα σχετικά με τη μέθοδο LASIK που τείνει να αντικατασταθεί από την καινούργια μέθοδο Femto-Lasik. Με τη χρήση υπερσύγχρονου μηχανήματος femtosecond laser η δημιουργία του κρημνού πραγματοποιείται πλέον με διαχωρισμό, χωρίς τη χρήση λεπίδας. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικό λογισμικό και τη δημιουργία από το laser φυσαλίδων στην εσωτερική επιφάνεια του κερατοειδούς. Με τη διαδικασία αυτή  μπορεί να προβλεφθεί απόλυτα το πάχος και το σχήμα του κρημνού, καθώς και το είδος διαχωρισμού με εξομάλυνση σε όλο το μήκος της περιφέρειάς του. Το αποτέλεσμα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια με αισθητή μείωση διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών. Η νέα μέθοδος αναφέρεται και ως Z-Lasik ή Ζ-Lasik Ζ.

Γιατί να υποβληθεί κάποιος σε διαθλαστική επέμβαση με laser

Η αντιμετώπιση της μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού με laser δίνει πολλές δυνατότητες στα άτομα που έχουν υποβληθεί στη συγκεκριμένη επέμβαση.

Συγκεκριμένα, οι ίδιοι οι ασθενείς δηλώνουν ότι μετά το χειρουργείο:

  • Απαλλάχθηκαν από τα γυαλιά
  • Έχουν μια πιο εύκολη καθημερινότητα αφού και οι φακοί επαφής δημιουργούν κατά καιρούς προβλήματα
  • Έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής

Είναι τόσο μεγάλη η χαρά που προσφέρει η νέα κατάσταση στους υποβληθέντες σε θεραπεία με laser, που αλλάζει η ψυχολογία τους, όχι μόνο ως προς τον τομέα της όρασης, άλλα και σε πολλές άλλες εκφράσεις της προσωπικότητας, κοινωνικότητας και του συναισθηματισμού τους.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ιστοσελίδα www.medifeye-institute.gr ή επικοινωνήστε με τον κο Σπύρο Νίκα, MD FEBO - Χειρουργός Οφθαλμίατρος Κηφισιά στο 210 8013793 - 794

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being