Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Kι όμως μπορείς να σώσεις μια ζωή...Πέντε άνθρωποι γλίτωσαν, μόνο στις φυλακές της Πάτρας

Kι όμως μπορείς να σώσεις μια ζωή...Πέντ...
Μακρυγένη Ελευθερία
[email protected]

Τι είναι η επείγουσα προνοσομειακή φροντίδα

Είναι κάποια κρίσιμα δευτερόλεπτα τα οποία μπορούν να σώσουν μια ζωή..Και δύο και τρεις. Και όσοι πιο πολλοί εκπαιδεύονται τόσοι περισσότεροι θα σώζονται. Ήδη στο κατάστημα κράτησης  Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα έχουν επανέλθει στη ζωή έξι άτομα και μόνο ένα κατέληξε τις επόμενες ημέρες  στο νοσοκομείο.

Ο λόγος για την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, στην οποία εκπαιδεύει όποιον επιθυμεί, η  Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (ΕΕΕΠΦ)  και η οποία την Κυριακή 27 Ιανουαρίου παρουσίασε στην Αγορά Αργύρη τις εκπαιδευτικές δράσεις της.

Μεταξύ άλλων υπήρχαν επιδείξεις Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης και χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, δεξιότητες αντιμετώπισης πνιγμονής και τοποθέτησης αναίσθητου θύματος σε θέση ανάνηψης. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ανθρώπους που έπειτα από εκπαίδευση που πραγματοποίησαν μέσω της ΕΕΕΠΦ κατάφεραν να επαναφέρουν ανθρώπους στη ζωή.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ομιλία της κ. Μιχαλακοπούλου και του κ. Μπουσδούκου από το Κατάστημα Κράτησης Πατρών «Άγιος Στέφανος», οι οποίοι  όπως αναφέρθηκε, από τον Ιούνιο του 2015 που εκπαιδεύτηκαν, ως σήμερα έχουν επαναφέρει ΕΞΙ (6!) ανθρώπους στη ζωή, με τον ένα μόνο να καταλήγει τις επόμενες μέρες στο νοσοκομείο.

Τι είναι και τι κάνει η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας

 

Με στόχο την άρτια εκπαίδευση σε αρχές παροχής βασικών και σωτήριων ενεργειών για τη διατήρηση ενός ανθρώπου στη ζωή, η ΕΕΕΠΦ ως Σωματείο Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, δραστηριοποιείται τα τελευταία έτη στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδος. Η ΕΕΕΠΦ έχει ιδρυθεί από το 2008, έχει έδρα την Θεσσαλονίκη και τοπικά παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Οι εκπαιδευτές της ΕΕΕΠΦ είναι πιστοποιημένοι ανανήπτες και εκπαιδευτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης. Η εταιρεία έχει ως τώρα εκπαιδεύσει χιλιάδες πολίτες σε δεξιότητες αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων, όπως είναι η Καρδιοαναπνευστική Ανακοπή και η Αντιμετώπιση του πολυτραυματία.

Η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας έχει τοπική επιτροπή Πάτρας και Πελοποννήσου, την  διοικούσα επιτροπή της οποίας απαρτίζουν ο Γιώργος Κηπουργός, ο Γιώργος Τσάπαλος και ο Γιώργος Γραμματίκας.

Όπως αναφέρουν , «τα τελευταία έτη και με πολύ κόπο, δημιουργήθηκε ανεξάρτητο εκπαιδευτικό τμήμα Πάτρας και Πελοποννήσου, διαθέτοντας τριμελή διοικούσα επιτροπή, 2 διευθυντές προγραμμάτων, 41 εκπαιδευτές, 52 δόκιμους εκπαιδευτές και 43 υποψηφίους εκπαιδευτές. Ο σκοπός και η φιλοσοφία όλων, συνοψίζεται στο ότι η εκπαίδευση σε τέτοιου είδους θέματα, θα πρέπει να παρέχετε σε όσο το δυνατόν χαμηλά κόστη και σε υψηλά επίπεδα εκπαιδευτικής ποιότητας. Στο πλαίσιο αυτό, κανείς από τους εκπαιδευτές δεν αμείβεται για το έργο του. Η συμμετοχή στην όλη προσπάθεια είναι ανιδιοτελής και εθελοντική.

 

Οι κύριοι άξονες εκπαίδευσης αφορούν την αντιμετώπιση της καρδιοαναπνευστικής ανακοπής και την αντιμετώπιση ενός τραυματία. Η μεν πρώτη κατάσταση συμβαίνει συχνότατα (στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε 45 δευτερόλεπτα), ενώ το τραύμα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε άτομα κάτω των 45 ετών, την πλέον παραγωγική ηλικία. Γνωρίζοντας την αξία της βασικής υποστήριξης σε αυτές τις δύο καταστάσεις και δεδομένου της υπάρχουσας κατάστασης υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα, η ΕΕΕΠΦ ρίχνει το εκπαιδευτικό βάρος σε κάθε ενεργό πολίτη κάθε ηλικίας. Μέχρι σήμερα 753 πατρινοί πολίτες έχουν εκπαιδευθεί και πιστοποιηθεί στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής και τη χρήση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (BLS/AED Provider Course), ενώ άλλοι 400 θα εκπαιδευθούν εντός του 2019. Αντίστοιχα, 407 πολίτες εκπαιδεύτηκαν σε αρχές εκτίμησης και αντιμετώπισης ενός τραυματία και άλλοι 270 θα εκπαιδευτούν μέσα στο έτος.

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Δήμαρχος Βέλου Κορινθίας κ.Αννίβας Παπακυριάκος, ο οποίος δήλωσε την πρόθεσή του ο Δήμος του να γίνει η πρώτη οργανωμένη κοινότητα αντιμετώπισης ανακοπής στην Πελοπόννησο, εκπαιδεύοντας τους πολίτες του Δήμου και τοποθετώντας αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές. Το πρώτο βήμα για το Βέλο, θα πραγματοποιηθεί με πιστοποιημένο σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής και χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στις 20 Απριλίου 2019.   

 

 

Kαι τα παιδιά σώζουν ζωές

«Παράλληλα με τα παραπάνω εκπαιδευτικά σεμινάρια, η ΕΕΕΠΦ συνεργάζεται με τον Ανθρωπιστικό Οργανισμό KIDS SAVE LIVES , όπου τα τελευταία δύο έτη υλοποιούν το ομώνυμο και εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικό ΔΩΡΕΑΝ πρόγραμμα “Kids Save Lives” σε όλα τα σχολεία της χώρας, εκπαιδεύοντας μέχρι πέρυσι 17796 παιδιά 10 έως 17 ετών. Έτσι, η μικρή Ελλάδα γίνεται η 6η χώρα στην Ευρώπη που εκπαιδεύει μαθητές σε εθνική εμβέλεια. Η ΕΕΕΠΦ Πάτρας και Πελοποννήσου κατάφερε πέρυσι και σε χρονικό διάστημα 4 μηνών να εκπαιδεύσει 986 μαθητές και 110 εκπαιδευτικούς, διανύοντας 1252 χιλιόμετρα. Η σχολική χρονιά 2018-2019 βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη έχουν προγραμματισθεί εκπαιδεύσεις σε 5 Λύκεια, 8 Γυμνάσια και 21 Δημοτικά σχολεία με τον αριθμό των εκπαιδευομένων να φθάνει τους 3250! Ήδη υπάρχουν 14 περιστατικά, όπου άνθρωποι επανήλθαν στη ζωή έπειτα από αυτές τις εκπαιδεύσεις.

Η δυσκολία στην επίτευξη αυτών των εκπαιδεύσεων, που αφορούν όλη την περιφέρεια της Πάτρας, της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, έγκειται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα “Kids Save Lives”, είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και δεν υπάρχει ουδεμία οικονομική και υλικοτεχνική κρατική υποστήριξη. Δεδομένου, ότι 2-3 φορές την εβδομάδα η εκπαιδευτική εθελοντική ομάδα ταξιδεύει σε Αιτωλοακαρνανία, Κορινθία, Μεσσηνία, Ηλεία, Αρκαδία, Αργολίδα και Ζάκυνθο τα έξοδα είναι ζήτημα, το οποίο δεν πρέπει να επιβαρύνει τα σχολεία. Στα πλαίσια αυτά η ΕΕΕΠΦ Πάτρας και Πελοποννήσου προσκαλεί κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, που έχει την δυνατότητα να συνεισφέρει οικονομικά ή υλικοτεχνικά σε αυτή την τεράστια προσπάθεια με όποιο τρόπο ο ίδιος επιθυμεί».

 

Info

Το σύνολο των σεμιναρίων, είναι αναρτημένα στο www.eeepfpatras.gr, όπου κάποιος μπορεί ηλεκτρονικά να δηλώσει συμμετοχή σε κάποιο από αυτά. Επόμενο σεμινάρια: BLS/AED Provider Course: Καλαμάτα, 16/2/2019 και Πάτρα, 23/2/2019.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being