Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

«ΧΙΤΛΕΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΙΚΑΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ» ΑΠΟΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΣΧΗ

«ΧΙΤΛΕΡ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΙΚΑΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ» Α...

Τρεις προβολές στη Βέσο Μάρε

Η κινηματογραφική Λέσχη  Πάτρας συνεχίζει τις προβολές της και το 2019 με το φιλμ: «Χίτλερ εναντίον Πικάσο και των άλλων», σε σκηνοθεσία Claudio Poli. Το σενάριο υπογράφουν οι: Sabina Fedeli, Didi Gnocchi, Arianna Marelli. Την Δευτέρα 7 Ιανουαρίου με πρώτη προβολή στις 18:00, δεύτερη στις 20:15 και τελευταία στις 22:30 μ.μ.


Μια εξαιρετική αναφορά για το πώς ο Χίτλερ λεηλάτησε «the great beauty» της Ευρώπης: η εμμονή των ναζί με την τέχνη. Ένα ιστορικό Ντοκιμαντέρ.  Εισαγωγή και αφήγηση από τον Toni Servillo, o oποίος έχει κερδίσει 2 Ευρωπαϊκα Βραβεία Κινηματογράφου (European Film Awards) και ηταν ο πρωταγωνιστης της ταινιας The Great Beauty (Καλύτερη Ξένη Ταινία στα 86α Βραβεία Οσκαρ).

Μια συγκλονιστική ματιά. Μια μεγάλη ανακάλυψη. Μια κινηματογραφική περιήγηση μέσα από 4 εκπληκτικές εκθέσεις.  70 χρόνια αφότου ο Χίτλερ κήρυξε τον πόλεμο στην «εκφυλισμένη» τέχνη,  η ταινία αποκαλύπτει τον μυστικό θησαυρό του Φύρερ: Picasso, Matisse, Renoir και Chagall: πίνακες κρυμμένοι, λεηλατημένοι και καταδικασμένοι, έρχονται επιτέλους στο φως και αποκαλύπτουν στην μεγάλη οθόνη τη ναζιστική εμμονή για τέχνη. Ξεκινώντας από την απίστευτη περίπτωση Gurlitt και την μεγαλειώδη συλλογή του, η αληθινή ιστορία των αριστουργημάτων που απαγορεύτηκαν και εκδιώχθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

H ταινία περιστρέφεται γύρω από τρεις μεγάλες εκθέσεις, που αποτελούν το σημείο εκκίνησης  για μια σειρά ανθρώπινων και καλλιτεχνικών αφηγήσεων:

"Εκφυλισμένη τέχνη" Μόναχο, 9 Ιουλίου 1937

Το ναζιστικό καθεστώς διοργάνωσε έκθεση στο Μόναχο με 650 έργα τέχνης κατασχεθέντα από 32 γερμανικά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Τα έργα τέχνης επιλέχθηκαν από  σύγχρονες τάσεις στην τέχνη που δεν ήταν σύμφωνες με την «ιδέα της ομορφιάς» που διέδιδαν οι Ναζί.

 

"21 rue La Boétie", Παρίσι, Μάρτιος 2017

Η Anne Sinclair, διευθύντρια της Huffington Post,  αφηγείται την ιστορία του παππού της, Paul Rosenberg, ενός απ΄ τους πιο ενδιαφέροντες ιδιοκτήτες γκαλερί και εμπόρους τέχνης των αρχών του 20ου αιώνα. Ο Paul Rosenberg ήταν Γάλλος Εβραίος, φίλος του Picasso, του Braque και του  Matisse και ένας εξαιρετικός συλλέκτης τέχνης, ο οποίος άνοιξε το 1910 μια γκαλερί στο 21 rue La Boétie, όπου συγκέντρωνε έργα «εκφυλισμένης τέχνης».

Το 1942 στερήθηκε τη γαλλική του ιθαγένεια και μέρος της συλλογής του κλάπηκε από τους Ναζί.


"Συλλογή Gurlitt", σε δύο τοποθεσίες.

Η τελευταία ιστορία μας φέρνει στη 22η Σεπτεμβρίου 2010. Ένα τρένο αναπτύσσει ταχύτητα.  Με αυτό ταξιδεύει ένας ηλικιωμένος επιβάτης, ένας Γερμανός τζέντλεμαν, ο Κορνήλιος Γκέρλιτ (Guerlitt). Ο πατέρας του ήταν ο φημισμένος «Έμπορος του Χίτλερ». Ο Κορνήλιος κρύβει μερικούς από τους πιο ανεκτίμητους θησαυρούς τέχνης του αιώνα, μεταξύ των οποίων και το «Portrait of a Lady» του Μatisse, τον πίνακα που ανήκε στον εμπειρογνώμονα και λάτρη του ιμπρεσσιονισμού, Paul Rosenberg.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture