Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Το Χρονικό του Αμαλιαδίτικου Τύπου 1908-2018

Το Χρονικό του Αμαλιαδίτικου Τύπου 1908-2018
Σταθόπουλος Τάσσος
[email protected]

Ερευνα ζωής από τον Λεωνίδα Καρνάρο

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Βιβλιοπανόραμα» του Γιώργου Δημητρόπουλου το νέο βιβλίο του ερευνητή Λεωνίδα Καρνάρου «Το Χρονικό του Αμαλιαδίτικου Τύπου 1908-2018», μια εξαιρετική έκδοση που προσφέρει πολλά στην τοπική ιστοριογραφία και στην καταγραφή μέρους της ιστορίας του Τύπου της περιοχής μας.

Οι 464 σελίδες του είναι προϊόν πολύχρονης εργασίας και γεμάτες με πλούσιο και πρωτοφανέρωτο ιστορικό υλικό που φωτίζει μια άγνωστη πτυχή της ιστορίας της Αμαλιάδας και της Ηλείας γενικότερα.

Καταγράφονται 140 τίτλοι εφημερίδων και περιοδικών όπου μέσα τους έχουν αποτυπώσει τη ζωή και την εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας με τρόπο ανεπανάληπτο και δημιουργούν ένα πολύτιμο απόθεμα μνήμης για την πολιτική, κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική πορεία της Αμαλιάδας.

Για καλύτερη παρουσίαση το Χρονικό του Αμαλιαδίτικου Τύπου (βιβλιοπωλείο «Πανόραμα» στην Αμαλιάδα) χωρίζεται στις παρακάτω ενότητες:

α) Ο Τύπος και τα Λογοτεχνικά Περιοδικά που εκδόθηκαν στην Αμαλιάδα (1908 - 2018).

β) Αμαλιαδίτες εκδότες στην υπόλοιπη Ελλάδα και στο εξωτερικό (1912 - 2018).

Παρουσιάζονται όλοι οι εκδότες, οι περισσότεροι με τις φωτογραφίες τους και τα βιογραφικά τους, και γίνεται μια λεπτομερής καταγραφή των εκδοθέντων εφημερίδων και περιοδικών που σ’ αυτά περιλαμβάνονται φύλλα πολιτικά, θρησκευτικά, λογοτεχνικά, σατιρικά, επαγγελματικά, συλλόγων, σχολικά έντυπα κ.λπ.

Το 2ο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο σ’ ένα άλλο μεγάλο δυναμικό της Αμαλιάδας, στους εκδότες που άφησαν την πατρώα γη, άνοιξαν τα φτερά τους και μεγαλούργησαν σε άλλα μέρη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Από αυτούς έχουμε την έκδοση του παλαιότερου ξενόγλωσσου φύλλου στην ιστορία του Αμαλιαδίτικου και Ηλειακού Τύπου, την εφημερίδα που έχει εκδοθεί στο Παρίσι και στα γαλλικά, την «Le Soleil De Crete», το 1912, τη μεγάλη ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» της Νέας Υόρκης, που από το 1915 μέχρι και σήμερα προβάλλει και ενώνει τον ελληνισμό απ’ άκρο εις άκρο της Αμερικής και όχι μόνο, δημιούργημα του συμπατριώτη μας Πέτρου Τατάνη, δύο στρατιωτικές εφημερίδες που εκδόθηκαν από Αμαλιαδίτες, μία στη Μικρά Ασία (1920) και μία στην Αλβανία (1941) κ.ά.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture