Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, ΕΙΧΕ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣΕΙ ΤΟ Θ. ΒΕΓΓΟ ΣΕ ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΜΙΧΑΗ...

Οι "Αχαρνής" και η "Ειρήνη" είχαν παιχθεί στο Φεστιβάλ Πάτρας του ΟΚΠΕ

Θλίψη και συγκίνηση προξένησε η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών ο σπουδαίος σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Μιχαηλίδης, ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου και ιδρυτής του περίφημου «Ανοιχτού θεάτρου».

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία και εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ο εκλιπών που είχε παρουσιάσει παραστάσεις του με επιτυχία και στην Πάτρα, είχε δύο κόρες την ηθοποιό Ντίνα Μιχαηλίδη και την ζωγράφο Δόνη Μιχαηλίδη.

Μιλώντας στο thebest.gr, ο επικεφαλής και πολιτιστικός σύμβουλος του Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ Ανδρέας Ανδριόπουλος, μας είπε πως το Φεστιβάλ είχε φιλοξενήσει στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο τις δύο Αριστοφανικές παραστάσεις που είχε σκηνοθετήσει τη δεκαετία του ’90 ο Γιώργος Μιχαηλίδης με πρωταγωνιστή τον αξέχαστο ηθοποιό Θανάση Βέγγο.

Ήταν το 1995 οι «Αχαρνής» και το 1998 η «Ειρήνη». Και οι 2 παραστάσεις είχαν θριαμβεύσει τόσο στην Επίδαυρο όσο και στην Πάτρα στο Αρχαίο Ωδείο. Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είχε και στενή φιλική σχέση και σύνδεσμο με τον πρωτεργάτη και δημιουργό του Φεστιβάλ Πάτρας, τον αείμνηστο Ανδρέα Δ. Ανδριόπουλο.

Ο Μιχαηλίδης υπήρξε ένας ευγενής και ταλαντούχος θεατράνθρωπος. Όπως θυμάται ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος, όταν το 2006 έκλεισε το Ανοιχτό Θέατρο, η κυψέλη αυτή θεατρικής δημιουργίας, ήταν ένα γεγονός που «κόστισε» και σε ψυχολογικό επίπεδο στον Γιώργο Μιχαηλίδη, ο οποίος άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα με την καρδιά του.

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης υπήρξε ένας σκηνοθέτης με μεγάλη παρουσία και προσφορά στο ελληνικό θέατρο. Το ξεκίνημά του είχε γίνει το 1965 μέσα από το Θέατρο της Νέας Ιωνίας που όπως έγραψε το σάιτ της εφημερίδας Η Καθημερινή, ήταν το πρώτο λαϊκό περιφερειακό θέατρο στην Ελλάδα, λειτουργώντας μόνο για δύο χρόνια.

Ο εκλιπών δημιούργησε το Ανοιχτό Θέατρο το 1972, μέσα στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας.

Ο μεγάλος αριθμός παραστάσεων που ακολoύθησαν, η ιδιαίτερη σκηνοθετική του προσέγγιση σε κλασικά και σύγχρονα έργα, μαζί με την συνεισφορά του στη θεατρική διδασκαλία και τη συγγραφή, αποτέλεσαν την πολύπλευρη προσφορά του στον σύγχρονο νεοελληνικό θέατρο.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture