Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.000 ΘΕΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗ "ΗΛΕΚΤΡΑ" ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1.000 ΘΕΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑ ΜΟΥΜΟ...

Η παράσταση διάρκειας μιάμιση ώρας είχε έντονο το στοιχείο του θρίλερ

Περίπου χίλιοι θεατές παρακολούθησαν στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο την Τρίτη 31 Ιουλίου 2018 στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, την παράσταση αρχαίου δράματος «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία του Θέμη Μουμουλίδη.

Η παράσταση μ’ ένα λιτό σκηνικό και σύγχρονα κοστούμια από την Παναγιώτα Κοκκορού, έτυχε της θερμής ανταπόκρισης του Πατρινού κοινού με τους ηθοποιούς με επικεφαλής την Λένα Παπαληγούρα στον βασικό ρόλο, να βγαίνουν τουλάχιστον πέντε φορές στο τέλος για να κάνουν αυλαία.

Η Λένα Παπαληγούρα ήταν αρκετά πειστική Ηλέκτρα βγάζοντας τον θυμό, οργή και δυστυχία της ηρωίδας της. Είχε καλή εκφορά λόγου, είχε τραγικές κορυφώσεις, η σκηνή που αναγνωρίζει τον αδελφό της Ορέστη ήταν από τις ξεχωριστές της παράστασης όπως και αυτή με την μητέρα της Κλυταιμνήστρα λίγο πριν το λουτρό αίματος. Ωστόσο κάποιες διακυμάνσεις στον τόνο της φωνής και στο ύφος της ερμηνείας της που τόνιζαν την ειρωνεία της απέναντι στην μάνα της (η Κλυταιμνήστρα για να εκδικηθεί τον σύζυγο της Αγαμέμνονα που επιστρέφοντας από την Τροία έφερε την Κασσάνδρα καθώς και για την θυσία της κόρης τους Ιφιγένειας, τον σκότωσε στο μπάνιο) φάνηκε να ξενίζουν μερίδα του κοινού.

Ο Ορέστης του Νίκου Κουρή και ο Πυλάδης (Παναγιώτης Εξαρχέας) στο πρώτο μέρος εμφανίστηκαν φορώντας σακίδια στους ώμους ενώ ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης ως ο γέρος παιδαγωγός, ντυμένος με σακάκι και γραβάτα και κρατώντας μπαστούνι, που αναγνωρίζει τον Ορέστη, επίσης ξεχώρισε με την ζεστή ερμηνεία του, ένας καίριος ρόλος μιας και είναι αυτός που δίνει το σύνθημα και πρόσταγμα στον Ορέστη για εκδίκηση.

Στα χορικά του έργου ο Θέμης Μουμουλίδης, γνωστός λάτρης των «μουσικών» σκηνών, είχε βάλει την πολύ καλή φωνητικά Μαριάννα Πολυχρονίδη να ερμηνεύει κομμάτια της τραγωδίας υπό τους ήχους της ωραίας μουσικής του Θύμιου Παπαδόπουλου. Ωστόσο κι αυτή η καινοτομία είχε θα λέγαμε μία μάλλον υπερβολική χρήση ενώ σε κάποιο σημείο η «τραγουδιστική» απόδοση της Μ. Πολυχρονίδη μπερδευόταν με την παράλληλη ερμηνεία των δύο άλλων γυναικών του μικρού αριθμητικά χορού. Η Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου υποδύθηκε την επιβλητική κόρη του Τυνδάρεω, Κλυταιμνήστρα ενώ ιδιαίτερη ήταν η αφήγηση του Νίκου Αρβανίτη των τραγικών γεγονότων και της άγριας σφαγής του σφετεριστή του θρόνου των Μυκηνών, Αίγισθου. Μάλιστα η σκηνή αυτή δικαιολογεί και την άποψη του Θέμη Μουμουλίδη πως το συγκεκριμένο έργο είναι ένα λυρικό θρίλερ.

Στην παράσταση παίζουν και ο Γιάννης Νταλιάνης – μία στιβαρή παρουσία και ερμηνεία, η Ελένη Ζαραφίδου και η Δανάη Επιθυμιάδη ενώ τους φωτισμούς έχει επιμεληθεί ο Πατρινός Νίκος Σωτηρόπουλος του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.

Η παράσταση που την Τετάρτη 1/8 στις 21.30 θ’ ανέβει στο θέατρο Φλόκα της Αρχαίας Ολυμπίας και στις 3 και 4/8 στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, αναμένεται να ξαναέρθει στο Αρχαίο Ρωμαικό Ωδείο της Πάτρας στις 9/9/2018 στο πλαίσιο του 37ου Φεστιβάλ Πάτρας – Θεσμός Αρχαίου Δράματος του ΟΚΠΕ.

Ανάμεσα στο κοινό ήσαν οι Μαριάννα Σταματιάδου, Δημοσθένης Σαμούρης, ο Ανδρέας Α. Ανδριόπουλος, ο Κώστας Μαλαμής, ο Λάκης Φιλιππάτος που ήρθε από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, κ.α.

Επιμέλεια: ΤΑΚΗΣ Γ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture