Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Η 6η ΥΠΕ ενημερώνει τον Δήμο για τη ΜΕΘ και την αναβολή χειρουργείων στο νοσοκομείο του Ρίου

Η 6η ΥΠΕ ενημερώνει τον Δήμο για τη ΜΕΘ ...

Το θέμα συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο

Με επιστολή της στον Δήμαρχο Πατρέων η 6η ΥΠΕ ενημερώνει για το ζήτημα που προέκυψε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, με την αναβολή χειρουργείων. Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα το μεσημέρι στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πατρας.

 

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

 

Όπως πληροφορηθήκαμε, στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητείται το πρόβλημα αναβολής τακτικών χειρουργείων, που έχει ανακύψει στο ΠΓΝ Πατρών .

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με το θέμα αυτό, προκειμένου να συμβάλλουμε στην αποδοτικότερη συζήτησή σας, καθώς και για τον σχεδιασμό και τα βήματα που έχουν γίνει στην κατεύθυνση της οριστικής επίλυσής του.

Στον οργανισμό του ΠΓΝΠ προβλέπονται 10 κλίνες ΜΕΘ ενηλίκων, 3 κλίνες ΜΑΦ, καθώς και 6 κλίνες  ΜΕΘ της Καρδιοχειρουργικής κλινικής.

Μέχρι σήμερα λειτουργούσαν σταθερά οι 10 κλίνες της ΜΕΘ, ενώ οι προβλεπόμενες κλίνες της Καρδιοχειρουργικής δεν λειτούργησαν ποτέ.

Το ΠΓΝΠ, όπως και όλα τα νοσοκομεία της χώρας τα προηγούμενα χρόνια δοκιμάστηκαν από την μεγάλη μείωση του ιατρικού, και γενικότερα του υγειονομικού προσωπικού και της πλήρους αναστολής των προσλήψεων, φθάνοντας στα όρια της λειτουργικής κατάρρευσης σε πολλές περιπτώσεις.

Τα τελευταία 2,5 χρόνια, με σταθερό προσανατολισμό του ΥΠ. Υγείας στην ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας στο ΠΓΝΠ έχουν προσληφθεί 16 μόνιμοι γιατροί ΕΣΥ και 34 επικουρικοί. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής και αναμένεται ο διορισμός 7 ακόμη μόνιμων ιατρών, ενώ   σε διαδικασία κρίσης   με τις πρόσφατες προκηρύξεις ευρίσκονται άλλες 14 θέσεις.

Αντίστοιχα, στο νοσηλευτικό προσωπικό, το ίδιο διάστημα έχουν προσληφθεί 21 μόνιμοι υπάλληλοι και 41 ως επικουρικοί ή μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ. Συνολικά στη νοσηλευτική υπηρεσία το Δεκέμβριο του 2016 υπηρετούσαν στο στη νοσηλευτική υπηρεσία του νοσοκομείου  662   ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ καθώς και 83 ΥΕ. Τον Δεκέμβριο του 2017, 691 και 88 αντίστοιχα.

Στα χρόνια αυτά, αυξήθηκε σημαντικά η κίνηση στα νοσοκομεία, τόσο στα ΤΕΠ και τα Τακτικά Εξωτερικά ιατρεία, όσο και στους νοσηλευόμενους. Οι παράγοντες που κυρίως συνετέλεσαν σε αυτό είναι  η εμβληματική νομοθετική ρύθμιση για τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας, αλλά και οι αυξημένες δυνατότητες των νοσοκομείων σε συνδυασμό με την διάλυση πρακτικά της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης που συνετελέσθη το 2014 με την απόλυση 2500 γιατρών του ΕΟΠΠΥ .

Παράλληλα, στο ΠΓΝΠ αναπτύχθηκαν περαιτέρω εξειδικευμένες και αποκλειστικές νοσηλευτικές και χειρουργικές υπηρεσίες, όπως πχ οι εμβολισμοί εγκεφαλικών ανευρυσμάτων κα, που καλύπτουν, όχι μόνο την δική μας υγειονομική περιφέρεια, αλλά και μεγάλο μέρος της επικράτειας.

Τα παραπάνω έχουν επανειλημμένα προκαλέσει πρόβλημα στο νοσοκομείο τα τελευταία χρόνια, λόγω του ότι μετά το πέρας της εφημερίας παραμένουν διασωληνωμένοι ασθενείς χωρίς να μπορούν να νοσηλευτούν στη ΜΕΘ λόγω πληρότητας. Ορισμένοι από αυτούς παρέμεναν στο χώρο της χειρουργικής ανάνηψης, με συνέπεια να αναβάλλονται αντίστοιχα προγραμματισμένα χειρουργεία.

Είναι προφανές ότι χρόνια προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν ως διά μαγείας.

Πρώτη προτεραιότητα, είναι ασφαλώς η αύξηση των λειτουργικών κλινών ΜΕΘ στο νοσοκομείο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.  Λειτουργούν ήδη οι τρείς κλίνες της ΜΑΦ του ΠΓΝΠ, ανεβάζοντας τις διαθέσιμες κλίνες στις 13. Η άμεση λειτουργία τους γίνεται τόσο με διαθέσιμο νοσηλευτικό προσωπικό από το νοσοκομείο, χωρίς να επηρεάζεται η νοσηλευτική βάρδια των λοιπών τμημάτων, καθώς και με μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού  με ειδικότητα από τα ΚΥ Αγ. Αλεξίου Πατρών και Ναυπάκτου.

Δεν διαφωνεί κανείς ότι το προσωπικό των νοσοκομείων θα πρέπει να είναι μόνιμο, δεδομένης της εξειδικευμένης εργασίας που προσφέρει. Παίρνοντας, όμως υπ’ όψη τους περιορισμούς που υφίστανται στις προσλήψεις του δημοσίου, θεωρούμε ότι καλώς αξιοποιήθηκαν όλες οι εναλλακτικές δυνατότητες πρόσληψης επικουρικού ή μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ προσωπικού, πολύ περισσότερο που οι εργασιακές συνθήκες  δεν διαφέρουν από αυτές των μονίμων υπαλλήλων.

Η προσπάθεια στελέχωσης των υγειονομικών δομών με μόνιμο προσωπικό αντικατοπτρίζεται στις προκηρύξεις θέσεων του ιατρικού προσωπικού, από τις οποίες στην τελευταία περιλαμβάνονται 162 θέσεις στην 6η ΥΠΕ για τα αυτόνομα ΤΕΠ και τα τμήματα των νοσοκομείων, και επίκειται η προκήρυξη 450 θέσεων το αμέσως επόμενο διάστημα για ειδικευμένους γιατρούς στην ΠΦΥ.

Αντίστοιχα, μετά τις προκηρύξεις του λοιπού υγειονομικού προσωπικού (4Κ,5Κ,7Κ) την προηγούμενη διετία, θα προκηρυχθούν εντός του 2018 οι θέσεις που καταλαμβάνουν σήμερα οι 1000 υπηρετούντες επικουρικοί υπάλληλοι.

Παράλληλα μετά την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, απλοποιείται η διαδικασία πρόσληψης του μη ιατρικού επικουρικού προσωπικού, όπου θα καταστεί δυνατή η πρόσληψη με διετή θητεία ικανού αριθμού νοσηλευτικού, κυρίως αλλά και παραϊατρικού προσωπικού . Με αυτόν τον τρόπο θα καλυφθούν και οι ανάγκες κάλυψης τόσο της λειτουργίας των 6 επιπλέον κλινών της Καρδιοχειρουργικής ανάνηψης, όσο και λοιπών τμη- μάτων του ΠΓΝΠ.

Όσον αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για τη λειτουργία των νέων κλινών της ΜΕΘ και τον αναισθησιολογικό εξοπλισμό του χειρουργείου και της ΜΕΘ που είναι εξαιρετικά πεπαλαιωμένος.

Ήδη, είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την προμήθεια πέντε νέων αναισθησιολογικών μηχανημάτων του χειρουργείου και monitors μέσω του προϋπολογισμού του νοσοκομείου.

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό των υπολοίπων αναισθησιολογικών μηχανημάτων με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Διατέθηκαν από το αποθεματικό του Υπ. Υγείας 300.000 Ε για την αγορά 6 κλινών με τον απαραίτητο συνοδό εξοπλισμό τους για την Καρδιοχειρουργική Ανάνηψη.

Μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών διαγωνισμών, το ΠΓΝΠ ενισχύθηκε με τον εξοπλισμό για να λειτουργήσει μία επιπλέον κλίνη από το ΓΝ Αιγίου και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες ενίσχυσης με δύο πλήρεις κλίνες ΜΕΘ από το ΓΝ Κεφαλληνίας.

Ακόμα και με τους ισχύοντες δημοσιονομικούς περιορισμούς τόσο το ΠΓΝΠ, όσο και τα υπόλοιπα νοσοκομεία, εμφανίζουν μία αυξανόμενη –έστω και μικρή- χρηματοδότηση κάθε χρόνο, από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον ΕΟΠΥΥ, τις δύο πηγές χρηματοδότησης του συστήματος υγείας. Αυτό, μαζί με την αξιοποίηση πόρων των Περιφερειών κλπ και την ορθή διαχείριση των κονδυλίων επιτρέπουν τα τελευταία χρόνια την ποσοτική και ποιοτική βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες.

Τέλος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ήδη προχωρά το αίτημα του ΓΝ Πύργου για την αύξηση των κλινών ΜΕΘ του νοσοκομείου, καθώς και η επαναπροκήρυξη των δύο θέσεων γιατρών Για τη ΜΕΘ του ΓΝ Κεφαλληνίας, η οποία είχε αποβεί άγονη, προκειμένου να ξεκινήσει η αξιοποίηση των υποδομών και του εξοπλισμού του νοσοκομείου που παραμένει αδρανής.

Τέλος, όσον αφορά την ΠΦΥ, στην οποία κάνετε αναφορά, να υπενθυμίσουμε ότι ΝΕΕΣ δομές –οι Τοπικές Ομάδες Υγείας- προστίθενται στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με κύριο προσανατολισμό στην πρόληψη και την αγωγή υγείας.

Για την ανάπτυξή τους ευελπιστούμε στη στενή συνεργασία   με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με σας προσωπικά, για να εδραιωθεί από τα πρώτα του βήματα ο νέος αυτός θεσμός για τη χώρα μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για να σας ενημερώσουμε, αλλά και για να συντονίσουμε τα βήματά μας προς όφελος της υγείας των συμπολιτών μας.

 

Με τιμή

Παναγιώτης Νικολόπουλος

Διοικητής  6ης ΥΠΕ

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being