Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Στις 3 Μαΐου στους Ελληνικούς κινηματογράφους, το φιλμ «Sameblod - Η καταγωγή των Σάμι» της Αμάντα Κέρνελ

Στις 3 Μαΐου στους Ελληνικούς κινηματογρ...

Σε διανομή της Seven Films

Στις 3 Μαΐου 2018 θα βγει στις Ελληνικές αίθουσες η ταινία «Sameblod - Η καταγωγή των Σάμι» της Αμάντα Κέρνελ, ένας φόρος τιμής και αγάπης για όσους έμειναν αλλά κι όσους έφυγαν από μια κοινωνία στην άκρη του κόσμου και ταυτόχρονα μια εναλλακτική, προσωπική αφήγηση για το αποικιοκρατικό παρελθόν μιας «πολιτισμένης» χώρας, μέσα από τα μάτια και τα βιώματα μιας έφηβης, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου της εταιρείας διανομής Seven Films.

Στο φιλμ παίζουν οι Λένε Σεσίλια Σπάροκ, Μαζ-Ντόρις Ρίμπι, Γιούλιους Φλάισάντλερ.

Η ταινία τιμήθηκε με το Βραβείο Lux Film Prize 2017.

Διάρκεια: 110 λεπτά.

ΣΥΝΟΨΗ

Δεκαετία του '30, Σουηδία. Η 14χρονη Έλε Μάργια ανήκει στη φυλή των Σάμι, που ζουν στη Λαπωνία, στα βόρεια της χώρας, εκτρέφοντας ταράνδους. Ο ρατσισμός καλά κρατεί στη χώρα. Έτσι, στο οικοτροφείο της, γίνονται διάφορες εξετάσεις, μέσω των οποίων αποφασίζεται πότε μπορεί ένας ιθαγενής να εισαχθεί στην κοινωνία των λευκών. Η Έλε Μάργια αρχίζει να ονειρεύεται μια άλλη ζωή. Αλλά για να καταφέρει να ζήσει το όνειρό της, πρέπει να γίνει κάποια άλλη και να σπάσει όλους τους δεσμούς με την οικογένεια και την κουλτούρα της.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η Κριστίνα είναι μια γηραιά κυρία που ζει στην Ουψάλα της Σουηδίας. Όταν πεθαίνει η Νίνα, η μικρότερη αδελφή της, με την οποία είχαν να βρεθούν για πάρα πολλές δεκαετίες, δεν μπορεί παρά να παραβρεθεί στην κηδεία της, παρέα με τον γιο της και την εγγονή της. Η Κριστίνα δεν προλαβαίνει να πατήσει το πόδι της στο σουηδικό βορρά, στη Λαπωνία, όπου ζουν τα μέλη της φυλής των Σάμι, και το μόνο που θέλει, είναι να εξαφανιστεί το ταχύτερο δυνατόν από εκεί. Νιώθει πληγωμένη, δεν τη χωράει ο τόπος, ασφυκτιά. Καθώς χαλαρώνει, θυμάται. Θυμάται τον εαυτό της, 14 ετών, τότε που ζούσε εκεί και την έλεγαν Έλε Μάργια.

Η Έλε Μάργια ζούσε σε δύσκολες συνθήκες με την οικογένειά της, που όπως όλοι οι Σάμι, ασχολούνταν με την εκτροφή ταράνδων. Όταν πέθανε ο πατέρας της η μητέρα της αναγκάστηκε να στείλει τις δύο κόρες της σε ένα οικοτροφείο. Εκεί, η Έλε Μάργια ήρθε σε επαφή με τον ρατσισμό στη χειρότερη μορφή του. Ήρθε, όμως, σε επαφή και με τα γράμματα. Η Έλε Μάργια άρχισε να ονειρεύεται μιαν άλλη ζωή. Αλλά προκειμένου να ζήσει το όνειρό της, έπρεπε να γίνει κάποια άλλη, να σπάσει όλους τους δεσμούς με την οικογένεια και την κουλτούρα της, να γίνει μια καθωσπρέπει Σουηδή.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Αρκετοί μεγαλύτεροι σε ηλικία Σάμι άφησαν τα πάντα πίσω τους για να γίνουν Σουηδοί. Πάντα αναρωτιόμουνα: Τι σου συμβαίνει όταν κόβεις όλους τους δεσμούς σου με την κουλτούρα σου και την ιστορία σου; Και είναι όντως εφικτό να γίνεις κάποιος άλλος;

Η ταινία αποτελεί μια διακήρυξη αγάπης για όσους έφυγαν αλλά και για όσους έμειναν – μέσα από την οπτική γωνία και τη σκοπιά της Έλε Μάργια. Ήθελα να φτιάξω μια ταινία όπου να μπορεί ο θεατής να δει την κοινωνία των Σάμι από μέσα. Μια ταινία όπου να μπορεί να βιώσει αυτό το σκοτεινό τμήμα της σουηδικής αποικιοκρατικής ιστορίας, με έναν σωματικό τρόπο. Μια ταινία με yoik* και αίμα.  - Αμάντα Κέρνελ

* yoik: Είδος παραδοσιακού τραγουδιού των Σάμι. Όταν επιχειρήθηκε ο εκχριστιανισμός τους, το yoik χαρακτηρίστηκε αμαρτωλό και απαγορεύτηκε. Ο ήχος του yoik είναι συγκρίσιμος με την παραδοσιακή ψαλμωδία κάποιων Ινδιάνων. Υπάρχουν επίσης χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στους σαμανιστικούς πολιτισμούς της Σιβηρίας, όπου ανάλογα τραγούδια μιμούνται τους ήχους της φύσης.

*Η Αμάντα Κέρνελ είναι γεννημένη το 1986 στην πόλη Umeå στη βόρεια Σουηδία, με πατέρα Σάμι και μητέρα Σουηδή. Σπούδασε και αποφοίτησε από τη σχολή σκηνοθεσίας της Εθνικής Κινηματογραφικής Σχολής της Δανίας το 2013. Από το 2006, η Αμάντα Κέρνελ έχει σκηνοθετήσει πολλές βραβευμένες μικρού μήκους ταινίες, μεταξύ των οποίων και το «Stoerre Vaerie», μιας ταινίας ουσιαστικά που αποτέλεσε τον πιλότο για την ταινία «Η καταγωγή των Σάμι». Το «Stoerre Vaerie» έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου του Σάντανς κι έχει κερδίσει πολλά βραβεία, όπως το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ.

Η ταινία «Sameblod - Η καταγωγή των Σάμι» έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 74ο Διεθνές Φεστιβάλ Βενετίας 2016, όπου συμμετείχε στο τμήμα «Venice Days», όπου και τιμήθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.

Από εκεί και πέρα συμμετείχε σε πάμπολλα φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων αναφέρουμε τα Φεστιβάλ του: Τορόντο, Τόκιο, Σάντανς, Σίδνεϊ, Εδιμβούργου και Ρέικιαβικ. Στη Θεσσαλονίκη πήρε μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ το 2016, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες».

*Οι Σάμι της ταινίας είναι αυθεντικοί Σάμι. Οι περισσότερες από τις «βρισιές» που λένε τα αγόρια στην Έλε Μάργια στο χωριό της, είναι όμοιες με αυτές που άκουγε η ίδια η σκηνοθέτιδα όταν ήταν μικρή.

Η πιο αναγνωρίσιμη ηθοποιός από το cast είναι η Hanna Alström, η οποία στην ταινία υποδύεται τη δασκάλα στο οικοτροφείο. Η 37χρονη Σουηδή υποδύεται την πριγκίπισσα Τίλντε στις δύο ταινίες της σειράς Kingsman. Και στο «Kingsman: Η μυστική υπηρεσία» (2014) αλλά και στο «Kingsman: Ο χρυσός κύκλος» (2017).

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture