Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Συγκίνησε το φιλμ "Μία Ξεχωριστή Μέρα" με τον Μαστρογιάννι που πρόβαλλε η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας

Συγκίνησε το φιλμ "Μία Ξεχωριστή Μέ...

Η τελευταία προβολή για φέτος είναι στις 2/4 με το φιλμ "Dede" από την Γεωργία

Εξαιρετικές εντυπώσεις άφησε μία ταινία ηλικίας 40 ετών (γυρισμένη το 1978 και υποψήφια για 2 Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης παραγωγής και α’ ανδρικού ρόλου για τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι), το «Μία Ξεχωριστή Μέρα – Una Giornata Particolare» του Έτορε Σκόλα που πρόβαλλε η Κινηματογραφική Λέσχη της Πάτρας την περασμένη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018.

Ήταν ένα φιλμ με φόντο μία εθνικιστική παρέλαση το 1938, παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στη Ρώμη από τον Μουσολίνι και τον Χίτλερ, επικεντρωμένο ωστόσο στην αναπάντεχη γνωριμία και σχέση δύο γειτόνων, του ευγενούς και μοναχικού Γκαμπριέλε που έχει μόλις απολυθεί από τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό που δούλευε ως εκφωνητής και της Αντονιέτα, μίας νοικοκυράς, μητέρας έξι παιδιών. Εκείνος αποκηρυγμένος και ομοφυλόφυλος, ένας άνθρωπος καλλιεργημένος και εκείνη μία γυναίκα σχεδόν αμόρφωτη, αφημένη στην μιζέρια της καθημερινότητας και τον οικογενειακό φόρτο που θα έρθουν κοντά και θα νιώσουν ψυχικά και σωματικά ο ένας τον άλλον.

Το φιλμ αποκατεστημένο ψηφιακά με ατού την «χημεία» του 54χρονου τότε Μαστρογιάννι και της υπέροχης Σοφίας Λόρεν χωρίς μακιγιάζ αλλά πάντοτε ωραία και γεμάτη θηλυκότητα, συγκίνησε και άρεσε στους σινεφίλ. Μην ξεχνάμε πως η συγκεκριμένη ταινία έχει τιμηθεί και με την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και ήταν από τις καλλιτεχνικές επιτυχίες της εποχής της. Ειδικά ο Μαστρογιάννι, ένας από τους πιο ωραίους και σικ Ευρωπαίους ηθοποιούς, ιδανικός πρωταγωνιστής του Φελίνι, κλέβει την παράσταση σ’ έναν κόντρα ρόλο με δύο σκηνές, εκείνη στην ταράτσα που ορμά στην Αντονιέτα φωνάζοντας «είμαι αδελφή» και μετά όταν κάνουν έρωτα.

Στο μεταξύ πέφτει η αυλαία των προβολών της φετινής περιόδου για την Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας την ερχόμενη Δευτέρα 2 Απριλίου 2018. Την Μεγάλη Δευτέρα λοιπόν σε τρεις προβολές, 18.00, 20.15 και 22.30 στα Odeon Entertainment στη Βέσο Μάρε, θα παιχθεί το φιλμ «Dede», σε σκηνοθεσία Μάριαμ Κατσβάνι, μία παραγωγή από την Γεωργία που έχει διακριθεί σε Φεστιβάλ όπως του Κάρλοβι Βάρι στην Τσεχία.

Όπως έγραψε ο Χρήστος Μήτσης στο Αθηνόραμα, σε μια περιοχή χτυπημένη από τον πόλεμο, αυτός μεταξύ αντρών και γυναικών αποδεικνύεται εξίσου οδυνηρός, σε ένα γυμνό, απέριττο δράμα πάνω στα ήθη και τα έθιμα ενός «ξεχασμένου» κόσμου, που αρνείται τις αλλαγές των καιρών.

Σε ένα γεωργιανό χωριό του Καυκάσου οι άντρες επιστρέφουν από τον πόλεμο. Η νεαρή Ντίνα αρνείται να παντρευτεί έναν από τους άνδρες, στον οποίο την έχει τάξει η οικογένειά της, διότι είναι ερωτευμένη με τον φίλο του. Η αποφασιστικότητά της θα αναστατώσει όλο το χωριό και θα γίνει αφορμή για μια σειρά από αναπάντεχα, τραγικά γεγονότα. Στην πρώτη της ταινία η Κατσβάνι κινηματογραφεί το θέμα της με δυναμικό ντοκιμαντερίστικο στιλ, αφηγούμενη παράλληλα ένα γεννημένο από τις αντιφάσεις του ρομαντικό μελόδραμα, ίσως λίγο απλοϊκά, αλλά με καθαρή ματιά και ζεστό συναίσθημα.

Παίζουν οι ηθοποιοί Νάτια Βιμπλιάνι, Γκέοργκε Μπαμπλουάνι.

Διάρκεια 97 λεπτά.

Η ταινία είχε βγει στις Αθηναικές αίθουσες σε διανομή της New Star.

*Εκ των υποστηρικτών επικοινωνίας των προβολών της Λέσχης είναι και το thebest.gr.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture