Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Αμέσως μετά το Πάσχα στις Ελληνικές αίθουσες η ταινία "Η Υπόσχεση της αυγής"

Αμέσως μετά το Πάσχα στις Ελληνικές αίθο...

Με τον Pierre Niney - Θα την δούμε και στην Πάτρα, στο Πάνθεον

​Η ταινία με τίτλο «Η Υπόσχεση της αυγής - La Promesse de l’ Aube» που είναι βασισμένη στην αληθινή, απίστευτη ιστορία του διάσημου συγγραφέα Romain Gary, σε σκηνοθεσία του Eric Barbier, θα βγει στις Ελληνικές αίθουσες μετά το Πάσχα, στις 12 Απριλίου 2018 σε διανομή της Feelgood, και αναμένεται να την δούμε και στην Πάτρα στη 2η αίθουσα του Πάνθεον, στη Δημ. Γούναρη.

Ο Eric Barbier σκηνοθετεί την ταραχώδη ζωή ενός από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της Γαλλίας με επίκεντρο την τρικυμιώδη σχέση με την πληθωρική, συντριπτική, παθιασμένη γυναίκα της ζωής του, που δεν ήταν άλλη από τη μητέρα του.

Η ταινία ταξιδεύει το κοινό σε ένα φιλόδοξο, επικό και θεαματικό σινεμά, όλο και πιο σπάνιο στις μέρες μας, που παρά τα απίστευτα γεγονότα, είναι βασισμένο σε μια άκρως αληθινή ιστορία. Γυρισμένη σε 5 χώρες μέσα σε 14 εβδομάδες, η ταινία μας ξεναγεί από την Πολωνία του ’20 μέχρι το Μεξικό του ’50, διασχίζοντας την Aφρικανική έρημο με ενδιάμεσες στάσεις τη Νίκαια, το Παρίσι πριν τον πόλεμο και το υπό βομβαρδισμό Λονδίνο…

«Η Yπόσχεση της αυγής», είναι το διάσημο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Γάλλου Λιθουανικής καταγωγής Romain Gary (1914-1980), ένα αριστούργημα της γαλλικής λογοτεχνίας που έγινε best seller, που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη σε μία εντυπωσιακή υπερπαραγωγή. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ενσαρκώνει ο σταθερά ανερχόμενος 30χρονος Γάλλος ηθοποιός Pierre Niney (Yves Saint Laurent, Frantz) ως Romain Gary, ενώ τον απαιτητικό ρόλο της μητέρας του υποδύεται η μοναδική Charlotte Gainsbourg (Nymphomaniac, Antichrist).

Σύνοψη:

Από τη δύσκολη παιδική του ηλικία στην Πολωνία μέχρι την εφηβεία του στην ηλιόλουστη Νίκαια και τα κατορθώματα του ως πιλότος πολεμικής αεροπορίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Romain Gary (Pierre Niney) έζησε μια απίστευτη ζωή. Αυτή την αφοσίωση να ζήσει εκατό ζωές, να γίνει ο μεγάλος άντρας και ο διάσημος συγγραφέας τη χρωστούσε στην μητέρα του Nina (Charlotte Gainsbourg). Χάρη στη συντριπτική αγάπη αυτής της αξιολάτρευτης, εκκεντρικής γυναίκας που θα τον έκανε έναν από τους μεγαλύτερους μυθιστοριογράφους του 20ού αιώνα, αυτός ο άντρας έκανε μία ζωή γεμάτη  περιπέτεια, πάθος και μυστήριο.

Διάρκεια: 131 λεπτά.

O σκηνοθέτης Eric Barbier εξηγώντας το πώς γεννήθηκε η ιδέα, ανέφερε τα εξής:

Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία, όσο και αν όλα αυτά που συμβαίνουν είναι απίστευτα. Την ιδέα να κάνουμε την ταινία χρησιμοποιώντας ως αφετηρία το βιβλίο την είχε ο παραγωγός Eric Jehelmann. Ήθελε να το μεταφέρει στον κινηματογράφο για πολύ καιρό. Δεν ήξερα για το σύνολο του έργου του Romain Gary, αλλά είχα διαβάσει τα πιο σημαντικά βιβλία του. Στα μάτια μου, ο Gary ήταν πάνω από όλα μια αινιγματική προσωπικότητα, ήταν ο σύζυγος της Jean Seberg και ο ενορχηστρωτής αυτής της καταπληκτικής μυστικιστικής λογοτεχνικής υπόθεσης Emile Ajar (τα ψευδώνυμο με το οποίο υπέγραψε το βραβευμένο best seller «Η ζωή είναι μπροστά σου»).

Ο Gary είναι διπλή, τριπλή, πολλαπλή προσωπικότητα. Πρέσβης, κινηματογραφιστής, μυθιστοριογράφος. Είναι Πολωνός, Ρώσος, Γάλλος, Εβραίος. Το βιβλίο αυτό που διάβασα για πρώτη φορά στο λύκειο, είναι ένα μεγάλο βιβλίο που διαφωτίζει αυτή την άπιαστη προσωπικότητα. Το εγχείρημα είχε μεγάλο ενδιαφέρον για μένα και βούτηξα στη δουλειά.

Ο παραγωγός Eric Jehelmann με τη σειρά του είπε πως η κινηματογραφική μεταφορά του συγκεκριμένου βιβλίου ήταν ένα όνειρο που είχε από παλιά.

«Ήθελα χρόνια να μεταφέρω το βιβλίο στον κινηματογράφο. “Η υπόσχεση της αυγής” είναι το βιβλίο που έχω πάντα στο κομοδίνο μου. Ο κάθε αναγνώστης βλέπει κάτι συγκεκριμένο στις σελίδες του. Πολύ συχνά είναι η σχέση ανάμεσα στη μητέρα και στον γιο, που είναι προφανώς κεντρική. Από τη μεριά μου, με είχε ελκύσει η ιστορία των προσωπικών κατορθωμάτων ενός νέου άντρα που είχε υποσχεθεί να γίνει κάποιος. Αυτή η διάσταση μου έχει αφήσει ένα ανεξίτηλο σημάδι. Για έξι χρόνια ρωτούσα να μάθω αν τα δικαιώματα της κινηματογραφικής μεταφοράς ήταν προς διάθεση.

Ο Eric Barbier είχε ετοιμάσει τη σκηνοθετική προσέγγιση και χωρίς αμφιβολία η ποιότητα της δουλειάς του και η κομψότητα του οράματος του μας εξασφάλισαν την παραχώρηση των δικαιωμάτων της μεταφοράς στον κινηματογράφο. Βέβαια, χρειαζόταν να βρούμε χρηματοδότηση, γιατί η ιστορία διαδραματίζεται σε διαφορετικές χώρες και χρονικές περιόδους. Μια τέτοια ταινία είναι πολύ ακριβή».

H 46χρονη Σαρλότ Γκαινσμπούρ στο ερώτημα πόσο δύσκολο ήταν να παίξει με τρεις διαφορετικούς ηθοποιούς που υποδύονται τον ίδιο χαρακτήρα σε διαφορετικές ηλικίες, είπε πως «ένιωσα κοντά στον Pawel Puchalski. Μαζί βρήκαμε τους ρόλους μας. Όταν μου ερχόταν να τον ακουμπήσω στο πρόσωπο, είχα την αίσθηση ότι ακουμπούσα το δικό μου πρόσωπο. Με τον Nemo Schiffman, που έπαιξε τον Romain Gary στη εφηβεία, όπως και με τον Pierre Niney που τον υποδυόταν στην ενήλικη ζωή, η δυσκολία ήταν να ξαναβρώ αυτή την οικειότητα που είχα στη σχέση μου με το παιδί».

Όσο για τον Pierre Niney τόνισε ότι του άρεσε ο τρόπος που ο Eric Barbier διηγήθηκε την ιστορία μέσα από τη σχέση μάνας-γιου, που είναι και η ουσία του έργου. «Αυτό που με συγκίνησε πολύ ήταν οι σκηνές του νεαρού Romain. Επίσης, ανακάλυψα ότι το φως παίζει πραγματικό ρόλο στην ταινία. Φέρνει συναίσθημα στις σκηνές. Μια νοσταλγία, μια θέρμη…».

Η ζωή και το έργο του Romain Gary

Ο Romain Gary, ψευδώνυμο του Romain Kacew, γεννήθηκε στη Βίλνα της Ρωσίας (σημερινό Βίλνιους της Λιθουανίας) το 1914. Μεγάλωσε με την μητέρα του, η οποία του εμφύσησε μεγάλες ελπίδες για τη ζωή, τις οποίες θα διηγηθεί στο βιβλίο "Η Υπόσχεση της αυγής". Φτωχός, "Κοζάκος, λίγο Τάταρος διασταυρωμένος με Ιουδαίο", φτάνει στη Γαλλία σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών και εγκαθίσταται με τη μητέρα του στη Νίκαια. Μετά το τέλος των σπουδών του στη νομική, υπηρετεί στην αεροπορία.

Το 1940 συναντά τον στρατηγό Ντε Γκωλ. Η "Ευρωπαϊκή θητεία" είναι το πρώτο του μυθιστόρημα και εκδόθηκε με επιτυχία το 1945 αναδεικνύοντας έναν σπουδαίο συγγραφέα-αφηγητή με στυλ αυστηρό και ποιητικό. Την ίδια χρονιά, διορίζεται στο Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας. Λόγω του επαγγέλματός του διαμένει στη Σόφια, στη Λα Παζ, στη Νέα Υόρκη και στο Λος Άντζελες. Το 1948, δημοσιεύει το "Le grand vestiaire" και το 1956 του απονέμεται το βραβείο Goncourt για το "Les Racines du ciel". Ενώ ήταν πρόξενος στο Λος Άντζελες, παντρεύεται την ηθοποιό Jean Seberg, γράφει σενάρια και σκηνοθετεί δύο ταινίες.

Εγκαταλείπει τη διπλωματία το 1961 και γράφει το "Les Oiseaux vont mourir au Perou (Gloire a nos illustres pionniers)" και ένα χιουμοριστικό μυθιστόρημα, το "Lady L.", προτού εμφανιστεί με τα διηγήματα: "La comedie americaine" και "Frere Ocean". Μέσα από τα μυθιστορήματά του "Au-dela de cette limite votre ticket n' est plus valable" (Πέρα από το σημείο αυτό το εισιτήριό σας δεν ισχύει), "Clair de femme", "Les cerfs-volants" (Οι χαρταετοί) διαφαίνεται η αγωνία του για την παρακμή και τα γηρατειά.

Η Seberg, με την οποία έχει χωρίσει, αυτοκτονεί το 1979 - το 1980 αυτοκτονεί και ο ίδιος, αφήνοντας ένα γράμμα όπου αποκαλύπτει ότι κρυβόταν πίσω από το όνομα του Emile Ajar, συγγραφέα επιτυχημένων μυθιστορημάτων όπως τα: "Gros Calin", L' angoisse du roi Salomon" και "La vie devant soi", για το οποίο έλαβε το βραβείο Goncourt το 1975.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Eric Barbier

Σενάριο (βασισμένο σε μυθιστόρημα του  Romain Gary): Eric Barbier, Marie Eynard.

Παραγωγοί: Eric Jehelmann, Philippe Rousselet, Jérôme Seydoux

Παίζουν οι: Charlotte Gainsbourg, Pierre Niney, Didier Bourdon, Jean-Pierre Darroussin, Catherine McCormack, Finnegan Oldfield, Pawel Puchalski, Nemo Schiffman.

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Glynn Speeckaert

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Pierre Renson

Κοστούμια: Catherine Bouchard

Μοντάζ: Jennifer Auge.

Eπιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture