Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Οι πρωτιές των φετινών Όσκαρ: Η Γκέργουικ μόλις η 5η γυναίκα υποψήφια σκηνοθέτιδα στην ιστορία

Οι πρωτιές των φετινών Όσκαρ: Η Γκέργουι...

Ο 22χρονος Τιμοτέ Σαλαμέ είναι ο νεότερος υποψήφιος για το Όσκαρ α' ανδρικού

Kάθε χρόνο τα Όσκαρ μετράνε τα δικά τους ρεκόρ, υποψηφιότητες ή βραβεία με ιδιαίτερη σημασία, που συμβαίνουν για πρώτη φορά. Φέτος όπως αναφέρει ο Γιώργος Κρασσακόπουλος στο blog.public.gr, οι σινεφίλ μετρούν αρκετές πρωτιές.

Για παράδειγμα, στην 90χρονη ιστορία των Όσκαρ υπάρχουν πολύ λίγες γυναίκες που έχουν προταθεί για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας (και μόνο μία, η Κάθριν Μπίγκελοου το έχει κερδίσει για το «The Hurt Locker») οπότε η φετινή υποψηφιότητα της 34χρονης Γκρέτα Γκέργουικ για το «Lady Bird» είναι κάτι αληθινά αξιοσημείωτο καθώς είναι η 5η στην ιστορία (προηγήθηκαν εκτός της Μπίγκελοου, η Λίνα Βερτμίλερ για το φιλμ «Πασκουαλίνο και οι 7 καλλονές» το 1976, η Τζέιν Κάμπιον για τα «Μαθήματα πιάνου» και η Σοφία Κόπολα για το «Χαμένοι στη μετάφραση» το 2003).

Ακόμη πιο αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο 39χρονος Τζόρνταν Πιλ του πρωτότυπου θρίλερ «Τρέξε!» είναι ο πρώτος μαύρος σκηνοθέτης που καταφέρνει στην ίδια χρονιά να έχει τριπλή υποψηφιότητα, σε 3 σημαντικές κατηγορίες, της καλύτερης ταινίας, της σκηνοθεσίας και του πρωτότυπου σεναρίου!

Αν κερδίσει (έχει κάπως πιο αυξημένες πιθανότητες στο πρωτότυπο σενάριο όπου κονταροχτυπιέται με τις «Τρεις Πινακίδες έξω από το Έμπινγκ στο Μιζούρι» και το "Lady Bird") θα είναι μια σπουδαία στιγμή τόσο για τα Όσκαρ όσο και για την αφροαμερικανική κοινότητα. Το επίτευγμα του Πιλ, την υποψηφιότητα δηλαδή στις τρεις βασικές κατηγορίες (σκηνοθεσία, σενάριο, καλύτερης ταινίας ως παραγωγός) το είχαν πετύχει κατά το παρελθόν ο Γουόρεν Μπίτι και ο Τζέιμς Μπρουκς ενώ ο 1ος μαύρος σκηνοθέτης που έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ σκηνοθεσίας ήταν το 1991 ο John Singleton για το «Boyz n the Hood».

Επίσης μία από τις σημαντικότερες πρώτες φορές στην Οσκαρική ιστορία έχει να κάνει προφανώς και με την υποψηφιότητα της Ρέιτσελ Μόρισον, διευθύντριας φωτογραφίας στο «Mudbound, Δάκρυα στο Μισσισιπή», της Dee Rees, μια κατηγορία που υπήρξε μέχρι σήμερα αποκλειστικά ανδροκρατούμενη. Η Ρέιτσελ Μόρισον υπογράφει και τη διεύθυνση φωτογραφίας στο νέο μπλοκμπάστερ της Μάρβελ «Μαύρος Πάνθηρας» που παίζεται με επιτυχία και στην Πάτρα στη Βέσο Μάρε.

Ο θρύλος Τζον Γουίλιαμς συμπληρώνει φέτος την 51η υποψηφιότητά του για Όσκαρ, τις περισσότερες από οποιονδήποτε εν ζωή καλλιτέχνη, σημειώνοντας ένα ρεκόρ που δύσκολα θα σπάσει. Είναι υποψήφιος για το νέο «Star Wars, Οι Τελευταίοι Jedi».

Η ηθοποιός και τραγουδίστρια Μέρι Τζέι Μπλάιτζ κάνει επίσης το δικό της ρεκόρ κερδίζοντας την ίδια χρονιά υποψηφιότητα για το Όσκαρ Β’ Γυναίκειου ρόλου αλλά και τραγουδιού για το φιλμ «Mudbound». Κατά το παρελθόν όπως έχει γράψει ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος στη lifo (15/2/2018) μόνο η Μπάρμπρα Στρέιζαντ το έχει καταφέρει και μάλιστα έχει στην κατοχή της 2 Όσκαρ (α’ γυναικείου ρόλου για το «Ένα Αστείο Κορίτσι» το 1968 και για τη μουσική του τραγουδιού της ταινίας «Ένα αστέρι γεννιέται – A Star is born» το 1976).

Για πρώτη φορά επίσης ένας transgender – διεμφυλικός σκηνοθέτης θα βρεθεί στην αίθουσα ως υποψήφιος την βραδιά της απονομής, και θα είναι ο Γιανς Φορντ με το ντοκιμαντέρ του «Strong Island», το οποίο μάλιστα θεωρείται και ως ένα από τα φαβορί στην κατηγορία του.

Τέλος υπάρχουν και τα ρεκόρ που αφορούν στις ηλικίες των υποψήφιών με την φετινή χρονιά να περιλαμβάνει εκπλήξεις σε κάθε πλευρά του ηλικιακού φάσματος. Έτσι ο Τίμοθι Σαλαμέ στα 22 του γίνεται ο νεότερος υποψήφιος για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου για το ρόλο του Έλιο στο «Να με Φωνάζεις με τ΄ Όνομά σου» του Λούκα Γκουαντανίνο, ενώ η Ανιές Βαρντά είναι υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερου Ντοκιμαντέρ με το «Πρόσωπα & ιστορίες», στα 89 της χρόνια, η μεγαλύτερη ποτέ και ακολουθείται κατά πόδας από τον Τζέιμς Αϊβορι, υποψήφιο για το Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου (θεωρείται φαβορί) για το «Να με Φωνάζεις με τ΄ Όνομά σου» και τον 88χρονο Κρίστοφερ Πλάμερ που είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία υποψήφιος στις κατηγορίες των ανδρικών ρόλων, υποψήφιος για β’ ανδρικό, για το «Όλα τα Λεφτά του Κόσμου».

*Η απονομή των Όσκαρ είναι ώρα Ελλάδος, τα ξημερώματα της 5ης Μαρτίου 2018.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture