Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Την Κυριακή η 4η Ενότητα Κύκλου Επιμορφωτικών Σεμιναρίων Λαογραφίας

Την Κυριακή η 4η Ενότητα Κύκλου Επιμορφω...

Από το Λύκειο Ελληνίδων Πατρών

Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου  2018 το "Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών" συνεχίζει τον  κύκλο σεμιναρίων Λαογραφίας (διάρκειας εννέα ενοτήτων) για παιδαγωγούς, χοροδιδασκάλους, μουσικούς, χορευτές, ερευνητές αλλά και όσους αγαπούν την μελέτη του λαϊκού πολιτισμού.

Εισηγητής: Θάνος Κώτσης, κοινωνικός λαογράφος

Τέταρτη ενότητα:  Στήνοντας και «διαβάζοντας» μια μουσικοχορευτική παράσταση: Σκέψεις, προτάσεις και νέες οπτικές με αφορμή την παράσταση «Ξεχωρίσματα».

Την τελευταία δεκαετία, ολοένα και περισσότεροι πολιτιστικοί φορείς πειραματίζονται στην δημιουργία «θεματικών παραστάσεων», όπου ο χορός παρουσιάζεται στα πλαίσια τελετουργικών δρωμένων, που αναπαρίστανται πάνω στη σκηνή. Σ’ αυτήν την ενότητα, σκοπός είναι να παρουσιαστεί η πορεία του «παραδοσιακού χορού» στις παραστατικές τέχνες, από τις πρώτες προσπάθειες αναβίωσης λαϊκών δρωμένων στην Ελλάδα, μέχρι τις σύγχρονες προσπάθειες αναπαράστασης των χορευτικών συλλόγων. Έτσι, θα παρουσιαστεί ο διάλογος ανάμεσα στην τέχνη του χορού, με την «κουλτούρα», την ιδεολογία, αλλά και τις κατά καιρούς κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, ενώ θα αναδειχθούν οι έννοιες της επιτέλεσης, της αναβίωσης και της αναπαράστασης. Στο δεύτερο μέρος της εισήγησης, η προσοχή θα στραφεί στις σύγχρονες οπτικές των «θεματικών μουσικοχορευτικών παραστάσεων» με παράδειγμα την παράσταση «Ξεχωρίσματα». Σκοπός είναι να αναδειχθούν νέες προτάσεις στην δημιουργία θεματικών παραστάσεων, αλλά και κάποιες σκέψεις για την «ανάγνωση» και την κατανόηση του πλαισίου που αναπαράγεται επί σκηνής. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν επιλεγμένα κομμάτια της παράστασης και θα κληθούν να συζητήσουν, με αφορμή το οπτικοακουστικό υλικό, ζητήματα σχετικά με την αποτύπωση λαϊκών δρωμένων στην σκηνή, αλλά και για την συνύφανση της επιτέλεσης με την αναπαράσταση.

Στους συμμετέχοντες θα δίνεται κάθε φορά φάκελος σημειώσεων και υλικό απ’ την κάθε θεματική που εξετάζεται, ενώ στα mail τους θα αποστέλλεται βιντεοσκοπημένη η κάθε λαογραφική συνάντηση.

Σε όσους παρακολουθήσουν ολόκληρο τον κύκλο μαθημάτων θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής απ’ το Λύκειον των Ελληνίδων Πατρών.

Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018
Επιμελητήριο Αχαΐας
Ώρα προσέλευσης: 6.30μ.μ.
Ώρα έναρξης: 7.00μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2610220531(6.00 - 8.00μ.μ.)

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture