Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ – ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΟΓΕΝΗ ΔΩΡΗΤΗ ΑΘ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟ

ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ ΤΟ...
Βγενόπουλος Φάνης

Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 13 Ιανουαρίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στις 13 Ιανουαρίου 1859 γεννήθηκε στην Πάτρα ο κορυφαίος ποιητής και ανανεωτής της σύγχρονης λογοτεχνίας Κωστής Παλαμάς. Στις 13 Ιανουαρίου 2018, ένα ιστορικό χρέος της πόλης «τακτοποιείται» με τα εγκαίνια της Στέγης Γραμμάτων Κωστή Παλαμά, που βρίσκεται στο σπίτι όπου είδε για πρώτη φορά το φως ο ποιητής, στην οδό Κορίνθου.  Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου.

Πίσω από την εκπλήρωση του χρέους αυτού, μιας και το ακίνητο παρέμενε στα αζήτητα επί χρόνια με τον κίνδυνο να χαθεί από τη συλλογική μνήμη, βρίσκεται ο Πατρινός στην καταγωγή ομογενής Αθανάσιος Στεφανόπουλος, ο οποίος ανέλαβε όχι μόνο το κόστος της αγοράς του σπιτιού, αλλά και την πλήρη ανακαίνισή του και την μετατροπή του σε Στέγη Γραμμάτων αφιερωμένη στον Κωστή Παλαμά και ευρύτερα στη νεοελληνική λογοτεχνία.

Αθ. Στεφανόπουλος: Το εφηβικό συναίσθημα αφυπνίστηκε ως χρέος

Ο Αθανάσιος Στεφανόπουλος που βρίσκεται στην Πάτρα, παραχώρησε το μεσημέρι της Τρίτης 9 Ιανουαρίου, συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών,  με την ιδιότητα του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής της Στέγης Γραμμάτων Κωστή Παλαμά, πλαισιωμένος από μέλη της Δ.Ε.

Εμφανώς συγκινημένος ο ομογενής δωρητής, τόνισε ότι αν και έφυγε από την Ελλάδα και την Πάτρα αρκετά νέος για τις ΗΠΑ, αρχικά για σπουδές, ποτέ δεν ξέχασε την γενέτειρα του. Για αυτό και την επισκεπτόταν συχνά και τουλάχιστον δυο φορές το χρόνο. Μιλώντας από καρδιάς ο κ. Στεφανόπουλος, ανέφερε ότι ως έφηβος είχε ασχοληθεί με το έργο και τη ζωή του Κωστή Παλαμά και πως όταν έμαθε ότι η πατρική οικεία του ποιητή έμενε κλειστή «το εφηβικό συναίσθημα αφυπνίστηκε ως χρέος» και συνέχισε τονίζοντας πως: «Πολύ εύκολα σκέφτηκα ότι θα είναι σκόπιμο να μείνει αυτή η οικία, να ανακαινιστεί και να λειτουργήσει για πάρα πολλά χρόνια, ώστε να φτάσει σε σημείο τελειότητας, όπως θα ήθελε ο ποιητής». Μάλιστα υπογράμμισε την αποδοχή της απόφασης του αυτής, τόσο από άξιους ανθρώπους όπως χαρακτηριστικά είπε, όσο και από φορείς.

Περιγράφοντας τον σκοπό της Στέγης Γραμμάτων ο κ. Στεφανόπουλος σημείωσε ότι θα είναι ένα σπίτι ανοικτό στους ανθρώπους και στις ιδέες, ώστε να λειτουργήσει καταλυτικά στις προσπάθειες των νέων να ανοιχθούν στον κόσμο.

Ν. Μπακρώζης: Η Στέγη δεν θα έχει μουσειακό χαρακτήρα

Συνεχίζοντας ο αρχιτέκτονας Νίκος Μπακρώζης που είχε την ευθύνη για την ανάπλαση του κτιρίου μαζί με τον πολιτικό μηχανικό Σπύρο Δερματίνο, ως μέλος της Δ.Ε. της Στέγης, αναφέρθηκε στις δυσκολίες του εγχειρήματος, αλλά και στην βοήθεια και τη συνεργία που είχε η προσπάθεια από φορείς και πολίτες. Αναφερόμενος δε, στο χαρακτήρα της Στέγης Γραμμάτων Κωστή Παλαμά, σημείωσε ότι αυτός δεν θα είναι μουσειακός, αλλά βασικός της σκοπός είναι να προάγει τον Πολιτισμό στο δρόμο των Γραμμάτων, μέσα από ξεναγήσεις και εκδηλώσεις διαφόρων μορφών.

Σπύρος Δεμαρτίνος: Η Στέγη δεν είναι συλλέκτης

Ο πολιτικός μηχανικός και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Στέγης, Σπύρος Δεμαρτίνος στάθηκε και αυτός στην αρωγή φορέων, ιδρυμάτων και πολιτών, οι οποίοι παραχώρησαν αντικείμενα και έγγραφα σχετιζόμενα με τη ζωή και το έργο του Κωστή Παλαμά, αρκετά μάλιστα εξ αυτών είναι σπάνια. Ωστόσο, όπως αποσαφήνισε ο κ. Δεμαρτίνος, η Στέγη δεν είναι συλλέκτης, αλλά ανοίγει τις πόρτες της ώστε να εκτεθούν στο ευρύ κοινό τα κειμήλια του Κωστή Παλαμά.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα εγκαίνια της Στέγης Γραμμάτων Κωστή Παλαμά, αναφέρθηκε το μέλος της Δ.Ε. Σοφία Στεφανοπούλου.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί του Σαββάτου 13 Ιανουαρίου 2018, με το επιστημονικό συνέδριο «Η Πάτρα του Παλαμά» που θα διεξαχθεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη των Πατρών. Το απόγευμα στις 6 θα γίνουν τα εγκαίνια της Οικίας του Παλαμά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ τη πρωί της Κυριακής, στις 10, διοργανώνεται στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Δεδομένα και ζητούμενα της Παλαμικής φιλολογίας»

Διακρίνονται από αριστερά: Νίκος Μπακρώζης, Αθανάσιος Στεφανόπουλος, Σοφία Στεφανοπούλου, Σπύρος Δεμαρτίνος

Διακρίνονται από αριστερά: Νίκος Μπακρώζ...

Διακρίνονται από αριστερά: Νίκος Μπακρώζης, Αθανάσιος Στεφανόπουλος, Σοφία Στεφανοπούλου, Σπύρος Δεμαρτίνος

Να σημειωθεί ότι το thebest.gr ήδη από τον Φεβρουάριο του 2017 είχε κάνει εκτενές αφιέρωμα στη Στέγη Γραμμάτων Κωστή Παλαμά και είχε περιηγηθεί στους ανακαινισμένους χώρους της οικίας του ποιητή. Δείτε το εδώ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture