Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Μια επική ιστορία της Ισπανίας που επαναλαμβάνεται στην πλατεία Γεωργίου

Μια επική ιστορία της Ισπανίας που επανα...
Σταθόπουλος Τάσσος
[email protected]

Τo Φουέντε Οβεχούνα στο Δημοτικό Θέατρο

Αρκετός κόσμος βρέθηκε και το Σάββατο το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο της Πάτρας.

Εξω, πνιγηρή η ατμόσφαιρα στην πλατεία Γεωργίου, τα έργα διακόσμησης της πλατείας για τα Χριστούγεννα βρίσκονταν σε εξέλιξη εν μέσω προστατευτικού κιγκλιδώματος, η νεροποντή έκανε ακόμα πιο …βιαστικούς τους διερχόμενους, ενώ η θέα του Θεάτρου, τυλιγμένου από σκαλωσιές για τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης της πρόσοψής του, έκανε ακόμα πιο «αποτρεπτικό» το σκηνικό.

Όμως μέσα στην κεντρική σκηνή, όλα άλλαζαν! Το θέατρο ήταν «στην πένα» για να φιλοξενήσει μια φιλόδοξη παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ. Τo Φουέντε Οβεχούνα, είναι ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα του Ισπανού Λόπε δε Βέγα, που γράφτηκε το 1614. Αφορά στην ιστορία του ισπανικού χωριού Φουεντεοβεχούνα (που σημαίνει Προβατοπηγή) και διαδραματίζεται το 1476, βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα: Την εξέγερση των 985 κατοίκων κατά του άρπαγα, βίαιου διοικητή τους.

Το έργο μεταφράστηκε στα Ελληνικά από την Καίτη Κάστρο (εκδόσεις «Δωδώνη») και παρουσιάστηκε από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το Γενάρη του 1977.

Εδώ και μερικές ημέρες ήρθε και στα μέρη μας. Σε μετάφραση του Νίκου Γκάτσου, φτιασιδωμένο με κάθε λεπτομέρεια, χάρη στην εντυπωσιακή μουσική επένδυση του Θάνου Μικρούτσικου και την αξέχαστη φωνή της Μαρίας Δημητριάδη.

Η διανομή περιελάμβανε κι έναν «σταρ» τον Τάκη Χρυσικάκο που έπεισε στον, έτσι κι αλλιώς, αβανταδόρικο ρόλο του δυνάστη. Όπως επίσης άρεσε ως σαδιστής και αυλοκόλακας, με την χαρακτηριστική του φωνή, ο Διονύσης Βούλτσος. Χειροκροτήθηκαν όμως και τα παιδιά της Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ, αποδεικνύοντας ότι κάτι καλό γίνεται όλα αυτά τα χρόνια.

Σε υψηλά επίπεδα ο φωτισμός, η χορογραφία και κυρίως το εντυπωσιακό σκηνικό.

Η παράσταση διαρκεί 3 ώρες και παρά το …απόμακρο ιστορικό που διαπραγματεύεται (πριν από 600 χρόνια, για σκεφτείτε), εντούτοις αρέσει.

Και μακριά από τη μιζέρια, είναι ένα σημαντικό γεγονός για το ΔΗΠΕΘΕ και όλους όσοι μόχθησαν.

 

Οι συντελεστές:

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Νίκος Γκάτσος

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΔΙΑΣΚΕΥΗ & ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ: Σταύρος Τσακίρης

ΣΚΗΝΙΚΑ - ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Βασίλης Παπατσαρούχας

ΜΟΥΣΙΚΗ: Θάνος Μικρούτσικος

ΣΤΙΧΟΙ: Γιώργος Μιχαηλίδης

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ: Νίκος Σωτηρόπουλος

ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ: Πέτρα Μαυρίδη

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Τίνα Παραλή, Μυρτώ Κοσμοπούλου

Mε τους: Τάκη Χρυσικάκο, Διονύση Βούλτσο, Μάρκο Γέττο, Φάνη Δίπλα,  Σπύρο Κουβαρδά, Ελένη  Μποζάκη, Κωνσταντίνο  Νικούλη, Δημήτρη Παγώνη, Νίκη Παύλου, Βασίλη Σιδερόπουλο, Γεράσιμο Σοφιανό, Νάνσυ Χριστοπούλου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture