Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Ο Αιγιώτης σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν στις 9 Νοεμβρίου στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης

Ο Αιγιώτης σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν στι...

Θα προβληθεί η νέα του ταινία «Μικρόκοσμος / Downsizing»

Το 58ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης έχει ξεκινήσει από την περασμένη Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017 με την προβολή της απολαυστικής κωμωδίας «Το πάρτι» της Σάλι Πότερ μ’ ένα all-star καστ (Κριστίν Σκοτ Τόμας, Πατρίσια Κλάρκσον, Κίλιαν Μέρφι, Τ. Σπολ, κ.α.). Η είδηση επίσης είναι ότι στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί καλεσμένος του Φεστιβάλ ο αγαπητός Αιγιώτης στην καταγωγή σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν (Αλέξανδρος Παπαδόπουλος), ο οποίος και επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τη νέα του ταινία «Μικρόκοσμος / Downsizing» που ακούγεται ήδη δυνατά για τα Όσκαρ και στις Ελληνικές αίθουσες επίκειται να βγει στις 4 Ιανουαρίου 2018 από την UIP.

Στο φετινό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης βρέθηκε για πρώτη φορά ο Γάλλος ηθοποιός Ζαν Μαρκ Μπαρ του «Απέραντου Γαλάζιου», ο οποίος συμμετέχει σε 2 ταινίες: Ως αφηγητής στο ντοκιμαντέρ «Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου, για τη ζωή του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ και ως πρωταγωνιστής στη νέα ταινία του Σεμίχ Καπλάνογλου, «Σπόρος».

Ο «Μικρόκοσμος –Downsizing» με τον Ματ Ντέιμον και την Κάθριν Γουίγκ, είναι μια μικρή ταινία μεγάλου βεληνεκούς που προτείνει ένα απίθανο σενάριο ως αντίδοτο στην πληθυσμιακή έκρηξη του πλανήτη: τι θα συνέβαινε αν κάποιοι Νορβηγοί επιστήμονες έβρισκαν τρόπο να συρρικνώσουν τις διαστάσεις ενός μέσου ανθρώπου.

Ο μάστορας των «μικρών» αφηγήσεων Αλεξάντερ Πέιν εστιάζει στην ιστορία ενός ζευγαριού που θέλει να ενταχτεί σε μια κοινότητα μικροσκοπικών ανθρώπων – για να αλλάξει το βιοτικό του επίπεδο, διατυπώνοντας ένα δαιμόνιο σχόλιο για τις ουτοπίες που ονειρεύονται οι κοινοί θνητοί.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα προβολών του 58ου Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, η νέα ταινία του Πέιν που είναι μία σάτιρα επιστημονικής φαντασίας, θα παιχθεί σε πανελλήνια πρεμιέρα στο Ολύμπιον, στις 9 Νοεμβρίου 2017 στις 20:15.

Σκηνοθεσία: Alexander Payne

Σενάριο: Alexander Payne, Jim Taylor

Διεύθυνση φωτογραφίας: Φαίδων Παπαμιχαήλ

Μοντάζ: Kevin Tent

Ήχος: Greg Chapman

Ηθοποιοί: Matt Damon, Christoph Waltz, Hong Chau, Kristen Wiig.

Παραγωγή: AD Hominem Productions Gran Via Productions

Παραγωγός/Παραγωγοί: Mark Johnson, Alexander Payne, Jim Taylor

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Stefania Cella

Εκτέλεση παραγωγής: Megan Ellison, Diana Pokorny, Jim Burke.

Χώρα Παραγωγής: ΗΠΑ

Έτος Παραγωγής: 2017

Διάρκεια: 135 λεπτά.

Ελληνική διανομή: UIP

Παγκόσμια εκμετάλλευση: Paramount Pictures.

Ο Αλεξάντερ Πέιν με καταγωγή από την Όμαχα της Νεμπράσκα των ΗΠΑ, τελείωσε το μεταπτυχιακό του στον κινηματογράφο, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες (UCLA). Έκανε το ντεμπούτο του με την ταινία «Πολίτις Ρουθ» που διακρίθηκε το 1996 στο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου κινηματογράφου του Σάντανς στη Γιούτα, και ακολούθησε το πολυβραβευμένο «Election».

Το «Σχετικά με τον Σμιτ» με τον Τζακ Νίκολσον έκανε πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Καννών και άνοιξε το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης. Τόσο το «Πλαγίως – Sideways» το 2004, όσο και η ταινία «Απόγονοι» με τον Τζορτζ Κλούνει το 2011, του χάρισαν το βραβείο Όσκαρ Καλύτερου Προσαρμοσμένου Σεναρίου ενώ τα φιλμ αυτά ήταν υποψήφια και για άλλα τέσσερα (4) βραβεία της Ακαδημίας των Όσκαρ, ανάμεσά τους για της Καλύτερης Ταινίας και της Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Συνολικά ως σκηνοθέτης ο Πέιν έχει προταθεί 3 φορές για το βραβείο Όσκαρ.

Το 2014 με την συγκινητική «Nebraska» προτάθηκε για το Όσκαρ σκηνοθεσίας ενώ ο πρωταγωνιστής της, ο 81χρονος σήμερα Bruce Dern ήταν υποψήφιος στην κατηγορία του α’ ανδρικού ρόλου αλλά έχασε από τον Μάθιου Μακόναχι.

Φιλμογραφία Αλεξάντερ Πέιν

1996 Citizen Ruth | Πολίτις Ρουθ

1999 Election

2002 About Schmidt | Σχετικά με τον Σμιτ

2004 Sideways | Πλαγίως

2011 The Descendants | Οι απόγονοι

2013 Nebraska

2017 Downsizing.

*Να θυμίσουμε ότι ο 56χρονος Αλεξάντερ Πέιν την περασμένη Τρίτη 31/10 παρέδωσε ένα κινηματογραφικό masterclass στην Αθήνα, στο πλαίσιο του 30ου επετειακού Πανοράματος Ευρωπαικού Κινηματογράφου, στην αίθουσα της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Η φωτ. του Πέιν είναι από το σάιτ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture