Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ "ΜΙΑ ΦΛΟΓΑ ΣΤΗΝ ΣΚΟΤΕΙΝΟΥΠΟΛΗ"-Τι μας είπαν

ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑ...

Μια διαφορετική παράσταση για παιδιά στο act

Μια διαφορετική παράσταση για παιδιά παίζεται στο θέατρο act. Πρόκειται για την «Φλόγα στη Σκοτεινούπολη», ένα πρωτότυπο παραμύθι της Μαρίας Βάρσου που οδήγησε σε μια ειδικά στημένη και φωτισμένη παράσταση κουκλοθεάτρου, που έχει κάνει αίσθηση στο κοινό και στις παραστάσεις που έγιναν την άνοιξη και σε αυτές που γίνονται τώρα κάθε Κυριακή στις 18.00. Για την υλοποίηση της παράστασης το θέατρο act συνεργάστηκε με δύο κουκλοθεατρικές ομάδες, τους «ΠέντεΠροςΕξι» και τις «Πλαγγόνες», οι οποίες μιλούν στο thebest.gr για το έργο τους.

 

1) Μιλήστε μας λίγο για την ιστορία του Καλλίστρατου. Τί ειναι αυτό που έχει μαγνητίσει τα παιδιά;

Βρισκόμαστε σε μια πόλη τη Σκοτεινούπολη που ίσως μας θυμίζει κάτι. Έχει πολλά και ψηλά σπίτια, σύννεφα σκοτεινά έχουν εγκατασταθεί στον ουρανό της. Και ενώ φημίζεται για την παραγωγή πολλών και διαφορετικών λαμπτήρων κάτι συμβαίνει και όλοι σκοντάφτουν ο ένας πάνω στον άλλο. Είναι όλοι σκυθρωποί και αγέλαστοι. Μέσα σε αυτή την συνηθισμένη πόλη όλοι οι κάτοικοι έχουν ένα συνηθισμένο κενό στο στέρνο τους. Έχουν μια τρύπα που αν κοιτάξεις από μέσα, όπως λέμε και στην παράσταση, βλέπεις το πίσω. Σε αυτή την τρύπα υπάρχει μια φλόγα μέχρι τα 5 χρόνια του κάθε παιδιού. Μετά η φλόγα σβήνει. Ο Καλλίστρατος λοιπόν είναι ένα παιδί περίπου στα 9 ή στα 10 που η φλόγα του έχει σβήσει αλλά που ανακαλύπτει ότι η ζωή είναι πιο διασκεδαστική με τη φλόγα αναμμένη και έτσι προσπαθεί να βοηθήσει την αδερφή του (τεσσάρων ετών) να μη σβήσει η μοναδική φλόγα του σπιτιού του. Μην σας πούμε όμως και όλη την παράσταση...

Αυτό που έχει μαγνητίσει τα παιδιά νομίζουμε ότι είναι πρώτα απ' όλα το κουκλοθέατρο που από μόνο του είναι μαγικό. Άψυχες κούκλες που ζωντανεύουν. Από την άλλη, η ιστορία πραγματεύεται αξίες και προβλήματα που αφορούν άμεσα τα παιδιά όπως η φιλία ή η αδερφική αγάπη... και φυσικά η αναπαράσταση του πλανητικού μας συστήματος σε πραγματική κλίμακα!!! Η ιστορία του Καλλίστρατου επαναπροσδιορίζει τις πανανθρώπινες αξίες της ζωής. Μέσα όμως από μία παιδική και ανάλαφρη ατμόσφαιρα. Τα παιδιά ταυτίζονται με τον Καλλίστρατο και κάνουν μαζί του ένα μαγικό ταξίδι.

 

2) Πως είναι να κάνεις κουκλοθέατρο στην Ελλάδα του 2017; Πως ανταποκρίνεται στην παράστασή σας το μικρό και μεγάλο κοινό της Πάτρας μέχρι στιγμής;

Όπως είναι να κάνεις οτιδήποτε στην Ελλάδα του 2017. Με κόπο, με δυσκολίες αλλά και με απίστευτη χαρά. Ξέρεις τι είναι να κάνεις μαγικά έτσι, από το τίποτα; Μας δίνει μεγάλη δύναμη αυτό που κάνουμε γιατί το αγαπάμε και περνάμε όμορφα μέσα σ' αυτό. Οι δυσκολίες και οι τρικλοποδιές που μας βάζουν καθημερινά, όπως και σε όλο τον κόσμο άλλωστε, τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην χώρα μας δεν μας πτοούν. Και ούτε θα πρέπει να μας πτοούν. Πως ανταποκρίνεται το κοινό; Νομίζουμε πολύ θετικά αφού βλέπουμε να έρχονται να βλέπουν την παράσταση και να φεύγουν χαρούμενοι. Άλλοι να ξαναέρχονται και άλλοι να στέλνουν φίλους ,γνωστούς κτλ. Αυτή η παράσταση φαίνεται ότι έχει αγγίξει τις καρδιές όχι μόνο των μικρών μας φίλων αλλά και των μεγάλων και αυτό μας κάνει πολύ χαρούμενους.

 

3) Πως είναι να στήνεις μια κουκλοθεατρική παράσταση; Πόσο διαφορετική είναι από μια θεατρική παράσταση; Τι απαιτήσεις έχει;

Το να στήνεις μια κουκλοθεατρική παράσταση έχει ομοιότητες αλλά και διαφορές απ' το να στήνεις μια θεατρική παράσταση. Οι διαφορές είναι ότι δεν υπάρχουν ηθοποιοί. Και δεν μιλάμε για εμάς αλλά για τις κούκλες. Αυτοί που παίζουν στην παράσταση κατασκευάζονται για την παράσταση και παίζουν μόνο σε αυτήν. Δεν κάνουμε οπότε οντισιόν και δεν προσπαθούμε να βρούμε αυτούς που θα μας παίξουν όσο καλύτερα τον κάθε χαρακτήρα, αλλά κατασκευάζουμε τον ίδιο τον χαρακτήρα. Οι κούκλες δεν προσποιούνται. Οι κούκλες δεν είναι ηθοποιοί που υποδύονται κάποιο ρόλο. Απλώς είναι! Ως κουκλοπαίχτες είθισται να είμαστε και κουκλοφτιάχτες και σκηνογράφοι. Άλλη μία διαφορά είναι ότι τα έμψυχα όντα πρέπει να σιωπούν για να μιλήσουν τα άψυχα. Τα μαγικά γίνονται όταν τους αφήνουμε χώρο να γίνουν. Μία ομοιότητα όμως είναι ότι για να παιχτεί μια παράσταση πρέπει να χυθεί πολύ ιδρώτας.

 

4) Μέχρι πότε θα παίζουν οι παραστάσεις; Ετοιμάζετε κάτι άλλο μετά;

Θα παίζουμε μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και για σχολεία και για το κοινό τις Κυριακές στις 18:00 και θα χαρούμε να σας δούμε εκεί. Αυτή τη στιγμή δεν ετοιμάζουμε κάτι καινούργιο. Έχουμε ρίξει όλη την ενέργειά μας στην Σκοτεινούπολη. Να τη φωτίσουμε. Ιδέες για καινούργια πράγματα υπάρχουν πολλές αλλά νομίζουμε ότι μπορούν να περιμένουν.

 

Φωτογραφίες: Βασίλης Λάγιος

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture