Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

"Κλείνει την πόρτα" στο Re Culture, τον πιο επιτυχημένο εικαστικό θεσμό της Πάτρας ο Δήμος

"Κλείνει την πόρτα" στο Re Cul...

Δείτε την απάντηση που δόθηκε στους διοργανωτές

Μία μέρα μετά την άρνηση της Δημοτικής Αρχής να φιλοξενήσει την αποστολή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Πάτρα «σταθμίζοντας την αξία του ίδιου του γεγονότος, και μετρώντας τις δυνατότητές της» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση-απάντηση, προέκυψε και δεύτερη άρνηση αυτή τη φορά προς το Re-culture , την πιο σημαντική αδιαμφισβήτητα ιδιωτική εικαστική πρωτοβουλία που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στην πόλη.

Και στις δύο περιπτώσεις τίθεται ζήτημα κριτηρίου αξιολόγησης από την πλευρά των υπευθύνων, καθώς πρόκειται για δύο θεσμούς που μόνο να προσθέσουν έχουν στην πόλη, στο prestige της, και στους πολίτες της.

Κι αν για την φιλοξενία της αποστολής που μετέφερε την Ολυμπιακή Φλόγα βρέθηκε λύση χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία (ανέλαβε το κόστος της φιλοξενίας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας) για την περίπτωση του Re-culture δυστυχώς τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι τόσο ευοίωνα.

Και είναι απορίας άξιον γιατί ο Δήμος κλείνει ουσιαστικά την πόρτα σε μια πρωτοβουλία λαϊκή στην οποία δεν εμπλέκονται καπιταλιστικά συμφέροντα (για να υιοθετήσουμε την ορολογία της Δημοτικής Αρχής).

Η περίπτωση του Re-culture είναι από αυτές που θα έπρεπε να αποτελούν υπόδειγμα για την πόλη. Πρόκειται για έναν εικαστικό θεσμό που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στην Πάτρα με πολύ μεγάλη επιτυχία, αποτελεί δε έναν από τους πιο φρέσκους, πρωτοποριακούς και ζωντανούς θεσμούς μας που αξιοποιεί και εκτείνεται σε πολλούς χώρους ταυτόχρονα, όπως η Αγορά Αργύρη και το Σκαγιοπούλειο.

Το εντυπωσιακό με το Re-culture  είναι ότι κατάφερε χωρίς κρατική ή δημοτική οικονομική ενίσχυση (στην τελευταία διοργάνωση η συνεισφορά του Δήμου ήταν 1.900 ευρώ μόλις) να σημειώσει πολύ μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία, και παράλληλα να αγκαλιαστεί από το συνήθως δύσκολο στα εικαστικά κοινό της πόλης.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια γιορτή της σύγχρονης τέχνης που εμπλέκει χιλιάδες Πατρινούς κάθε φορά και είναι ενδεικτικό ότι αποθεώνεται και από τα αθηναϊκά ΜΜΕ. Στα 4 Re-culture που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει 800 καλλιτέχνες, έχουν παρουσιαστεί 1.300 έργα σύγχρονης τέχνης, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 250 δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ οι επισκέπτες υπολογίζονται σε 45.000 και τουλάχιστον 4.000 μαθητές με τα σχολεία τους.

Η σχετική απάντηση από την πλευρά του Δήμου, είναι αρνητική σε όλα τα αιτήματα του Re-culture, αρχής γενομένης από την παραχώρηση χώρων (αναφέρεται ότι στα Δημοτικά Λουτρά θα γίνονται εργασίες, η Αγορά Αργύρη είναι κλεισμένη για άλλη εκδήλωση, ενώ στο Σκαγιοπούλειο προγραμματίζεται να μεταφερθεί το Δημοτικό Ωδείο).

Είναι επίσης αρνητική στο οικονομικό σκέλος, όπως και στην παροχή υλικοτεχνικής βοήθειας.

Μάλιστα το αίτημα χαρακτηρίζεται ανεπίκαιρο (εννοώντας ότι κατατέθηκε πολύ νωρίς!!!) και αόριστο (εννοείται ότι δεν έχει σταλεί το αναλυτικό πρόγραμμα του Re Culture, που επί της ουσίας έχει αποσταλεί πολλές φορές στον Δήμο και στα ΜΜΕ).

Είναι κρίμα μια ιδιωτική πρωτοβουλία που τα έχει καταφέρει καλύτερα και από επιδοτούμενους δημοτικούς φορείς στα εικαστικά, και που έχει αγκαλιαστεί από τον κόσμο να κινδυνεύει να μην πραγματοποιηθεί όχι από έλλειψη κονδυλίων, αλλά άνευ λόγου και ουσίας.

Ποιός πλήρωσε για τη φιλοξενία της Ολυμπιακής αποστολής στην Πάτρα; Ο Δήμος πάντως όχι!

Η Δημοτική Αρχή για τη φιλοξενία της Ολυμπιακής αποστολής και τα έξοδα διανυκτέρευσης

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture