Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

WELL BEING

/

Πάτρα: Απαραίτητο το πρόσθετο εξάρτημα στους υπέρηχους, για εξέταση triplex - Η μονάδα υγείας του Αγ. Αλεξίου δεν το διαθέτει ακόμα

Πάτρα: Απαραίτητο το πρόσθετο εξάρτημα σ...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Τι έιναι το triplex

Ένα υπερσύγχρονο ιατρικό μηχάνημα απέκτησε πρόσφατα, η μονάδα υγείας του Αγ. Αλεξίου. Έναν υπέρηχο, ο οποίος πλέον θα βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών για εξετάσεις υπερηχοκοιλίας, θυρεοειδούς και μελλοντικά με την προσθήκη ειδικού εξαρτήματος ακόμη και για εξετάσεις triplex.

 

TI EINAI TO TRIPLEX ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Το υπερηχογράφημα triplex (ή υπερηχογράφημα duplex έγχρωμης ροής) συνδυάζει τις πληροφορίες της συμβατικής υπερηχογραφικής απεικόνισης ενός αγγείου και τις πληροφορίες εξέτασης της ροής στο αγγείο με Doppler. Επίσης, με την εξέταση αυτή ο ιατρός βλέπει πώς ρέει το αίμα στο αγγείο και μετρά την ταχύτητα ροής. Έτσι, μπορεί να ελέγξει την πορεία του αγγείου, να υπολογίσει το μέγεθός του και το βαθμό στένωσής του, αν υπάρχει.

Το συμβατικό υπερηχογράφημα χρησιμοποιεί υπερήχους (κύματα ήχου τα οποία δεν μπορεί να ακούσει το ανθρώπινο αυτί). Ένας υπολογιστής μετατρέπει τα κύματα σε δισδιάστατες ασπρόμαυρες εικόνες, που λέγονται απεικόνιση B-mode.

Το υπερηχογράφημα με Doppler μετράει το πώς τα κύματα ήχου ανακλώνται σε κινούμενα αντικείμενα, εν προκειμένω στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος, και στέλνει τις πληροφορίες στον υπολογιστή, ο οποίος παράγει έγχρωμες εικόνες που απεικονίζουν τη ροή και ορισμένες αλλοιώσεις των αγγείων.

Η εξέταση triplex, επομένως, συνδυάζει τις πληροφορίες για τη δομή με τις πληροφορίες για τη ροή στο αγγείο.

Ο ιατρός σας μπορεί να ζητήσει αυτή την εξέταση για μελέτη ορισμένων αγγειακών παθήσεων, όπως π.χ.

  • Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής
  • Αποφρακτική νόσος καρωτίδας
  • Αρτηριοπάθεια κάτω μελών
  • Κιρσοί φλεβών κάτω μελών
  • Φλεβική θρόμβωση

Η εξέταση αυτή συνήθως γίνεται σε διαγνωστικό κέντρο, νοσοκομείο ή και ιατρείο, από ιατρό με ειδική εκπαίδευση. Η διάρκειά της εξαρτάται και από το πόσα και ποια ακριβώς αγγεία εξετάζονται και είναι ανώδυνη.

Ο υπέρηχος ήρθε μετά από συμφωνία των διοικήσεων του νοσοκομείου Αγ. Ανδρέας και της μονάδας υγείας Αγ. Αλεξίου. Μάλιστα πριν την εξέλιξη αυτή και καθώς δεν υπήρχε υπέρηχος στον Αγ. Αλέξιο, ακτινολόγοι και άλλες σχετικές ειδικότητες μην έχοντας εργασία εκεί, προωθούνταν σε άλλα νοσοκομεία.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being