Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

CULTURE

/

Πάτρα: Ο Σύλλογος Λευκαδίων αποχαιρετά το καλοκαίρι με μία "Βαρκαρόλα Αγάπης"

Πάτρα: Ο Σύλλογος Λευκαδίων αποχαιρετά τ...

Την Κυριακή 1η Οκτωβρίου στο Θεατράκι στην Ηρώων Πολυτεχνείου

O Σύλλογος Λευκαδίων Πάτρας «Η Φανερωμένη» αποχαιρετά  το καλοκαίρι, με μια  Βαρκαρόλα Αγάπης  κάτω απ τα αστέρια του «αποκαλόκαιρου»  και παράλληλα καλωσορίζει  το φθινόπωρο.

Όπως αναφέρει η σχετική πρόσκληση, «ελάτε μαζί μας να τραγουδήσουμε  με τους κανταδόρους μας, τους μουσικούς  μας  και  τη  Μαέστρο  μας Αψόμωτου Δήμητρα, στα σκαλάκια στο  Θεατράκι  την Κυριακή  1 - 10- 2017, στις 20.00 το βράδυ.

Η πρωτοβουλία αυτή, είναι ιδέα της Γραμματέως του Συλλόγου των Λευκαδίων που θέλησε να φέρει και να αναβιώσει στον Πατραικό κόλπο τη Λευκαδίτικη κουλτούρα.

Η βαρκαρόλα, ή βαρκαρόλλα (από την ιταλική λέξη barca = βάρκα), ή επί το ελληνικότερο λεμβωδία, είναι είδος τραγουδιού ή οργανικής μουσικής, που συσχετίζεται με τη βαρκάδα, ειδικότερα δε αυτήν σε βενετσιάνικη γόνδολα.

Από το ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής, ξεχωρίζει η βαρκαρόλα από την όπερα "Τα Παραμύθια του Χόφμαν" του Ζακ Όφενμπαχ, καθώς και η "Βαρκαρόλα σε φα δίεση μείζονα", έργο για πιάνο του Φρεντερίκ Σοπέν.

Το κύριο χαρακτηριστικό της βαρκαρόλας δεν είναι άλλο από τη ρυθμική αγωγή της, η οποία σχεδόν απαρέγκλιτα είναι σε μέτριας ταχύτητας 6/8, θυμίζοντας το λίκνισμα της γόνδολας κατά την κωπηλασία.

Αν και το είδος ήταν γνωστό κατά τον 18ο αιώνα, τα πλέον γνωστά δείγματα προέρχονται από τη Ρομαντική περίοδο. Καθώς η θεματολογία της υπήρξε ιδιαίτερα πρόσφορη για τα οπερατικά κείμενα της εποχής (λιμπρέτι), οι άριες σε ύφος βαρκαρόλας αποτελούν σημαντικό μέρος των οπερατικών έργων του Ρομαντισμού.

Πρόκειται για ένα μοναδικό παραδοσιακό έθιμο που ξετυλίγει την ιστορία του νησιού συνδέοντας τη με την αρχαία μυθολογία

Μια χοροθεατρική παράσταση, «ένας ύμνος στη θάλασσα» που την γεμίζει χρώματα φως και μουσική με τη συμμετοχή των μουσικών μας, των τραγουδιστάδων της αγάπης και των ψαράδων.

Κύριο στοιχείο οι βάρκες, αυτές που ύμνησαν οι ζωγράφοι και ζωγράφισαν οι ποιητές !

Ένα φαντασμαγορικό σκηνικό ένα έθιμο που συνδέει αρχαιότητα και νεότερη ιστορία μια κουλτούρα του τόπου μας που θα σας εκπλήξει, όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Μαέστρος - Δήμητρα Αψώματου.

Συμμετέχουν οι μουσικοί (αλφαβητικά)

Ζέρβα Τέτη, Ηλίας Μπράβος, Λουκοπούλου Ελένη, Μιχαλόπουλος Γιώργος.

Οι κανταδόροι (αλφαβητικά)

Αναστασόπουλος Νίκος, Γασπαρινάτος Δημήτρης, Γασπαρινάτου Γιόλα, Γιαννακοπούλου– Μαρία, Ζακυνθινός Στάθης, Κάνιστρα Μαρία, Λαινά Μάρθα, Κακλαμάνη Νόνη και Καπερώνη Αγγελική καθώς και οι Μάργαρης  Αθανάσιος, Μπαρδακλής Γρηγόρης, Μυλωνάς Δάκης, Πάλμου Ρένα, Ράπτη Αλέκα και Μαίρη Τζωρτζοπούλου.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture